Διεθνή

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Notre-Dame de Paris λειτούργησε τέλεια

Παιδιά φρονίμων αποδείχτηκαν οι Γάλλοι. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η Notre-Dame de Paris, της οποίας οι θησαυροί φαίνεται ότι σώθηκαν από τις φλόγες χάρη σε μια αυστηρά ακολουθούμενη στρατηγική έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο Reuters, ο Δ/ντής Έργων Tέχνης της Sedgwick, Michel Honore, επεσήμανε τι βοήθησε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς όσον αφορά τα τεχνουργήματα στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού. Έχει αποκαλυφθεί ότι το μνημείο των 856 ετών είχε σχέδιο εκκένωσης για τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Honore, το πρόγραμμα περιελάμβανε a priori «ιεράρχηση προτεραιοτήτων», όπου είχε εντοπιστεί ποια στοιχεία της Notre-Dame θα αφαιρεθούν πρώτα αν ήταν αναγκαίο. Τους «θησαυρούς» του καθεδρικού ναού αποτελούσαν περίπου 1.000 αντικείμενα.

«Το ίδιο το σχέδιο λειτούργησε τέλεια και τηρήθηκε κατά γράμμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το περιεχόμενο δεν υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές όσο μπορεί να φοβόμασταν», ανέφερε ο Honore. Η Sedgwick είναι μεταξύ των πραγματογνωμόνων που θα εξετάσουν τις ζημιές μετά τη φωτιά.

Αν και το κτήριο στο σύνολό του δεν είναι ασφαλισμένο, τα έργα τέχνης και τα τελετουργικά αντικείμενα είναι. Το τμήμα τέχνης της AXA συγκαταλέγεται στους ασφαλιστικούς φορείς που εμπλέκονται.

«Ένα από τα πρώτα στοιχεία που διασώθηκαν ήταν το ακάνθινο στέμμα και τα υπολείμματα του σταυρού», ανέφερε ο Honore στο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Ιδιώτες και εταιρείες θα στηρίξουν την αποκατάσταση της Notre-Dame de Paris

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας