Διεθνή

Ιδιώτες και εταιρείες θα στηρίξουν την αποκατάσταση της Notre-Dame de Paris

Η Γαλλία θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανοικοδόμησης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο ορόσημο του Παρισιού που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα. Στην προσπάθεια αυτή, ωστόσο, ήδη έχουν δηλώσει παρόντες και διαθέσιμοι να συμβάλλουν ιδιώτες αλλά και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

«Εναπόκειται στο γαλλικό κράτος και τους ευεργέτες να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση του ναού»“, δήλωσε στο Reuters ο Robert Read, Head of art and private client της Hiscox Ltd., προσθέτοντας ότι η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 20 χρόνια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Γαλλία θα ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Notre-Dame, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων δειγμάτων της γαλλικής αρχιτεκτονικής καθεδρικών ναών.

Εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ της Γαλλίας έχουν ήδη δεσμεύσει χρήματα για να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένης δωρεάς €200 εκατ. από τον Bernard Arnault και €100 εκατ. από τον Francois Pinault, επικεφαλής των LVMH και Kering, αντίστοιχα.

Η L’Oreal και η οικογένεια Bettencourt ιδρυτές της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών, δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν με € 200 εκατ. στην προσπάθεια και η Total, ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας, έχει επίσης δεσμεύσει € 100 εκ.

Η αντασφαλιστική Swiss Re Ltd. δήλωσε ότι τα έργα τέχνης σε κτήρια, όπως ο καθεδρικός ναός, γενικά δεν είναι ασφαλισμένα επειδή είναι συχνά ανεκτίμητα. Οποιαδήποτε έργα τέχνης έχουν, ωστόσο, δανειστεί από τρίτους θα ήταν πιθανότατα ασφαλισμένα, σύμφωνα με τον κ. Read. Η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Χιντάλγκο, είπε σε δηλώσεις της ότι πολλά από τα έργα τέχνης του καθεδρικού ναού έχουν διασωθεί και βρίσκονται ασφαλώς αποθηκευμένα.

Η Notre Dame βρισκόταν σε διαδικασία ανακαίνισης και συντήρησης και πηγές της ασφαλιστικής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ο ανάδοχος θα έχει ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης.

Η Notre Dame θα επισκευαστεί

Η πυρκαγιά διήρκησε  περίπου 12 ώρες, και σε κάποια στιγμή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ακόμη και η πέτρινη δομή του μνημείου βρισκόταν σε κίνδυνο. Η αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμα άγνωστη, αλλά ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρέμι Χέιτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα. Οι εισαγγελείς του Παρισιού ξεκίνησαν μια μη ποινική έρευνα, κάτι που είναι σύνηθες σε ένα τόσο σημαντικό περιστατικό.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Franck Riester, δήλωσε ότι μεγάλοι θησαυροί, όπως το “Crown of Thorns” και ο χιτώνας του Louis IX, βρίσκονται ασφαλή στο Δημαρχείο, ενώ άλλα λείψανα οδηγήθηκαν στο Λούβρο. Οι βωμοί δεν κάηκαν, αλλά θα αφαιρεθούν για να επιδιορθωθούν ζημιές που υπέστησαν από τον καπνό.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού πριν από τη φωτιά ήταν περίπου €50 εκατ. και ίσως τώρα χρειαστεί να αυξηθεί σε περίπου €450 εκατ., σύμφωνα με τον Michel Picaud, Πρόεδρο των Φίλων της Notre-Dame de Paris.

Τα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται για την ανοικοδόμηση που θα διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Το Παρίσι έχει δεσμεύσει €10 εκατ. για έκτακτη χρηματοδότηση, συμπράττοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η AXA στηρίζει το κίνημα αλληλεγγύης μετά τη φωτιά της Notre-Dame de Paris

Σε ανακοίνωσή του ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος αναφέρει: «Όλοι οι εργαζόμενοι και συνεργάτες του Ομίλου AXA στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο εκφράζουν τη θλίψη και την αλληλεγγύη τους μετά την πυρκαγιά που έπληξε την Notre-Dame de Paris.
Η AXA, η οποία έχει μακρά παράδοση φιλανθρωπικής στήριξης για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της προσπάθειας για τη Notre-Dame de Paris, δεσμεύοντας από τώρα €10 εκατ. για την εκστρατεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία παρείχε ασφαλιστική κάλυψη σε δύο από τις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις που εργάζονταν για την αποκατάσταση της Notre-Dame πριν από την καταστροφική πυρκαγιά.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, η AXA ενημέρωσε ότι το προσωπικό της συνεργάζεται πλήρως με τους ανακριτές. Η γαλλική ασφαλιστική δήλωσε επίσης ότι παρείχε ασφαλιστική κάλυψη για μερικά από τα λείψανα και τα θρησκευτικά έργα τέχνης που υπάρχουν στον καθεδρικό ναό.
Εκπρόσωπος της AXA αρνήθηκε να εκτιμήσει τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις της εταιρείας που σχετίζονται με τη ζημία που προκλήθηκε.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας