Άρθρα

Μοντέλο Αποτίμησης Καταστροφικών Σεισμών

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν η επιστημονική διάλεξη που έγινε στις 15 Ιουνίου στο ΕΙΑΣ (με δωρεάν συμμετοχή) από τον κ. Αλέξανδρο Ζυμπίδη, Αναλογιστή και Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Εισαγωγή στην αποτίμηση καταστροφικών σεισμών».

Όσοι το παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν προηγουμένως άρθρο του ιδίου και του κ. Εμμανουήλ Λουλούδη, Υποψήφιου Διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με μοντέλο που λαμβάνει υπόψη τις ακριβείς συντεταγμένες κάθε κτηρίου επάνω στην επιφάνεια της Γης, σε αντίθεση με τις περισσότερες αναλογιστικές μελέτες που τιμολογούν ανά περιοχές (π.χ. ζώνες CRESTA). Αυτή είναι μείζονος σημασίας παράμετρος για μια ασφαλιστική εταιρεία, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει για να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ασφάλιστρα, να αντιμετωπίσει φαινόμενα αντεπιλογής, αλλά και να εξάγει ακριβείς υπολογισμούς ως προς τις κεφαλαιακές της απαιτήσεις, στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξαιρετικά υψηλή έκθεση στον σεισμικό κίνδυνο και, την ίδια στιγμή, εξαιρετικά υπασφαλισμένη (μόλις το 16% περίπου των κατοικιών διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη), κάθε γνώση – προσπάθεια που θα συντελούσε στην αύξηση των ασφαλισμένων κτηρίων είναι χρήσιμο να γίνεται κτήμα όλων. Με αυτό το σκεπτικό, παραθέτουμε το εν λόγω άρθρο, που αξίζει να διαβαστεί με προσοχή.

Διαβάστε το άρθρο εδώ.


Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτική ασφάλιση κατά των σεισμών: Ποια είναι τα διδάγματα από την Τουρκία;


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας