Άρθρα

Eυρωεκλογές: Σημαντικές και για την ασφαλιστική αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ της Δήμητρας Καζάντζα

» Γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για την ασφαλιστική αγορά;
» Γιατί η ασφαλιστική αγορά είναι σημαντική για την Ευρώπη;
» Πώς βλέπουν την ασφαλιστική αγορά οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Ως ενεργοί πολίτες, στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν σοβαρούς λόγους να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς ό,τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικά το νομοθετικό έργο που παράγεται, τους αφορά και τους επηρεάζει ως επαγγελματίες.

Γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για την ασφαλιστική αγορά

Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ θέματα που αφορούν:

  1. την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη,
  2. την προστασία του κλίματος και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών πολιτικών,
  3. τη θέσπιση κανόνων για ένα ασφαλές και ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον,
  4. την προστασία των καταναλωτών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση,
  5. την υγεία,
  6. τη μετανάστευση και το άσυλο,
  7. τον πόλεμο στην Ουκρανία,
  8. την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο,
  9. τις δημοκρατικές αξίες και
  10. την εκλογική και θεσμική μεταρρύθμιση.

Τα νομοθετήματα που προωθήθηκαν στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, και τον ασφαλιστικό κλάδο.

Κάποια από αυτά ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας των ευρωπαϊκών οργάνων, άλλα βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση ή υπό αναθεώρηση. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, τις γενικότερου ενδιαφέροντος οδηγίες και κανονισμούς για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών, την Πράσινη μετάβαση και την Ψηφιοποίηση/Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και τις πιο ειδικές για τον κλάδο, τις επικείμενες αναθεωρήσεις του Solvency II και της IDD, την πρόταση οδηγίας EU Retail Investment Strategy (RIS), την Insurance Recovery and Resolution Directive (IRRD) κ.ά.

Πρόκειται για οδηγίες και κανονισμούς που η αγορά αναγνωρίζει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να παραβλέπει τον φόρτο εργασίας, τις επικαλύψεις και το κόστος που δημιουργούν –ενδεικτικά τα όσα αναφέρει στη δήλωσή της η Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe, κα Michaela Koller.

Η Insurance Europe, από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών και η Bipar, το θεσμικό όργανο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, από την άλλη, μεταφέρουν συστηματικά τις θέσεις του κλάδου στα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή), όλα αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, και με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, συντονίζουν τις ενέργειες των τοπικών ενώσεών τους, προκειμένου αυτές να κάνουν κοινωνούς, των προβληματισμών του κλάδου, τους Ευρωβουλευτές των χωρών τους. Στην κατεύθυνση αυτή, αξίζει να αναφέρουμε, ενδεικτικά, την επιστολή (23/02/2024) της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση οδηγίας RIS (βλ. τεύχος Απριλίου της «α.α.»), αλλά και την πιο πρόσφατη επιστολή-ερωτηματολόγιο που απέστειλε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΑΔΕ σε υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ειδικά η τελευταία θίγει τα ζητήματα από τη σκοπιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι οι περισσότεροι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εστιάζοντας, παράλληλα, και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υπερβολική γραφειοκρατία με την οποία λειτουργεί η ΕΕ.

Γιατί η ασφαλιστική αγορά είναι σημαντική για την Ευρώπη

Ενόψει των Ευρωεκλογών, η ασφαλιστική αγορά καλείται όχι μόνο να προτάξει τα ζητήματα που την απασχολούν ως κλάδο, αλλά ταυτόχρονα να αναδείξει τον σημαντικό της ρόλο και τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, ως εργοδότης, ως θεσμικός επενδυτής, ως διαχειριστής κινδύνων.

Οι αριθμοί, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της Insurance Europe και της ΕΑΕΕ, είναι ενδεικτικοί: Ο ασφαλιστικός κλάδος, πανευρωπαϊκά, απασχολεί σχεδόν 1 εκατ. εργαζομένους μόνο στις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους τόσους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές (ασφαλιστικούς πράκτορες μεσίτες, κ.λπ.). Στην Ελλάδα, η συνολική συμβολή του στην απασχόληση υπολογίζεται σε περίπου 49,7 χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τις 15.000 να αφορούν ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις της ασφαλιστικής αγοράς στην ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχονται σε €10,6 τρισ. (στοιχεία του 2022), εκ των οποίων €150 δισ. αφορούν βιώσιμες επενδύσεις –τομέα που η ασφαλιστική βιομηχανία δίνει ιδιαίτερο βάρος. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται σε €17,4 δισ., ήτοι 9% του ΑΕΠ –ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς.

Eυρωεκλογές: Σημαντικές και για την ασφαλιστική αγορά

Παράλληλα, οι αποζημιώσεις που πληρώνουν ετησίως οι ασφαλιστικές εταιρείες πανευρωπαϊκά ξεπερνούν το €1 τρισ. Ένα μεγάλο μέρος τους αφορά συντάξεις (περίπου €593 δισ.), παροχές υγείας (€130 δισ.), καθώς και αποζημιώσεις για ζημιές στην περιουσία, κυρίως από φυσικές καταστροφές (€272 δισ.). Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε €~2,17 δισ. Μόνο για τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel οι αποζημιώσεις που δόθηκαν εκτιμώνται €420 εκατ.

Το Δημογραφικό και οι επιπτώσεις του στις Συντάξεις και στην Υγεία, από τη μία, η Κλιματική Κρίση και η αύξηση των φυσικών καταστροφών, από την άλλη, είναι πλέον εμφανείς και οι Ευρωπαίοι πολίτες, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων, δείχνουν να το αντιλαμβάνονται και ζητούν οι πρωτοβουλίες της ΕΕ να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, ακριβώς σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα (βλ. Ευρωβαρόμετρο). Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στα παραπάνω, χωρίς να απειλεί, όπως πιστεύουν πολλοί, τον δημόσιο χαρακτήρα, κυρίως της υγείας, και τα όποια κεκτημένα των πολιτών. Άλλωστε, ο κλάδος δεν παύει να τονίζει τον συμπληρωματικό του ρόλο, όταν ζητά συνεργασία του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό (ΣΔΙΤ).

Διαβάστε επίσης: Ιδιωτική Ασφάλιση: Τι λένε (ή δεν λένε) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας