Άρθρα

Η ασφαλιστική αγορά στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας Covid-19

Κινούμενοι στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, βλέπουμε τις σταθερές μας και όλα εκείνα τα καθημερινά, μικρά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα να ανατρέπονται.

Όλοι μας βρισκόμαστε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης, με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και αποφυγής του συγχρωτισμού, για περιορισμό της διασποράς του ιού, να φέρνουν στις ζωές μας νέες εργασιακές συνήθειες (τηλε-εργασία, εκ περιτροπής εργασία, κ.ο.κ.). Ως κλαδικό έντυπο δεχθήκαμε καταιγισμό ανακοινώσεων ασφαλιστικών εταιρειών για τα μέτρα που έλαβαν, ανταποκρινόμενες στις έκτακτες συνθήκες.

Δεν έλειψαν και δεν λείπουν, όμως, τα ειδικότερα ζητήματα-προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας, τα οποία αφορούν τον… μικρόκοσμο της ασφαλιστικής μας αγοράς. Ως κλαδικό έντυπο αυτά “καλούμαστε” να περιγράψουμε, για να έχει τροφή… ο ιστορικός του μέλλοντος που θα προσπαθήσει να καταγράψει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Τα ζητήματα που ανέκυψαν στη λειτουργία της ασφαλιστικής μας αγοράς μπορεί να είναι μια… μικρή σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε κάθε τομέα (υγειονομικό, οικονομικό, κοινωνικό, κ.ο.κ.), δεν μπορούμε όμως παρά να τα καταγράψουμε και να τους αφιερώσουμε τον χώρο και τον χρόνο που τους αναλογεί –τίποτα δεν θα είναι ίδιο όταν εξέλθουμε της πρωτόγνωρης κρίσης!

Καλύπτεται ασφαλιστικά ή εξαιρείται η πανδημία;

Πριν ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει τη νόσο ως πανδημία απευθύναμε σχετικά ερωτήματα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, θέλοντας να έχουμε την επίσημη απάντησή της σχετικά με το πώς επηρεάζονται οι καλύψεις ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου από την ενδεχόμενη εξαίρεση της πανδημίας και, όταν αυτή δεν προβλέπεται, ποιος είναι ο ορθός και ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης του συμβολαίου από τον ασφαλισμένο. Δείτε εδώ τις ερωτήσεις της «Α.Α.» και οι απαντήσεις της ΕΑΕΕ.

Oι μεμονωμένες ανακοινώσεις κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών (περισσότερα εδώ) προφανώς κρίθηκαν απαραίτητες επικοινωνιακά, αλλά και ενημερωτικά. Πόσο, όμως, ωφέλησε αυτό την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς ως σύνολο;

Οι ασθενείς με κορωνοϊό ούτως ή άλλως δεν νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές. H νοσηλεία τους γίνεται μόνο στα ορισμένα από τον κρατικό μηχανισμό νοσοκομεία αναφοράς. Προφανώς, λοιπόν, και οι επιλογές των κατόχων ασφαλιστηρίων υγείας που νόσησαν από τον ιό ήταν πολύ συγκεκριμένες και όχι με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. Το ότι η ασφαλιστική αγορά, όμως, δεν μπόρεσε να εκπέμψει ένα συλλογικό μήνυμα στήριξης των ασφαλισμένων της, ειδικά τη στιγμή που ορισμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έκαναν –και χρέωναν αναλόγως– το τεστ ανίχνευσης του ιού, ήταν ατυχές.

Παράταση ισχύος ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (23 Μαρτίου) δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση από πλευράς ΕΑΕΕ σχετικά με τις παραπάνω προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΕΑΕΕ ήταν σε επικοινωνία με την ΤτΕ και τον επόπτη, για να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οποιαδήποτε ανάλογη πρόβλεψη θα επηρεάζει τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και βεβαίως θα έχει όφελος εφόσον γίνει συντονισμένα και αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα επιδιώξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις (ασφάλιστρα) αποκλειστικά των ασφαλισμένων πελατών τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαμεσολαβούντες που εισπράττουν και αποδίδουν ασφάλιστρα για λογαριασμό των πελατών τους, δεν θα επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση.

Μεμονωμένα κάποιες εταιρείες ανακοίνωσαν σχετικές πρωτοβουλίες (Ευρωπαϊκή Πίστη, Interasco)

Ανανέωση αδειών, Επαναπιστοποίηση και Μέτρα στήριξης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Με δεδομένη την αδυναμία φυσικής παρουσίας σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες, ένα ακόμα μείζον ζήτημα που ανεδείχθη αφορά στην ανανέωση των αδειών των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, της οποίας η προθεσμία εξέπνεε στις 30/3/2020. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, διά των συλλογικών οργάνων εκπροσώπησής τους (ΕΕΑΕ, ΠΟΑΔ, ΠΣΣΑΣ, ΕΕΑ), επισήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης διευθέτησης του ζητήματος, καθώς ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά. Πέτυχαν τελικά να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου τόσο για την ανανέωση της άδειάς τους όσο και για την κατάθεση των βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης.

Εξίσου πετυχημένη ήταν και η προσπάθειά τους να ενταχθούν στις ΚΑΔ που προστατεύονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο θέμα της δυσκολίας επίτευξης των παραγωγικών στόχων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αναφέρθηκε επιπλέον ο ΠΣΣΑΣ, ζητώντας από τις ασφαλιστικές εταιρείες «να επαναξετασθούν και να μειωθούν δραστικά οι στόχοι νέας παραγωγής, καθώς και οι συνέπειές των σε περίπτωση μη επίτευξής των (όπως π.χ. καταγγελίες, υποβιβασμοί κ.λπ.),  αναδρομικά από 1.1.2020». Σε δεύτερη ανακοίνωσή του στις 23 Μαρτίου, ο ΠΣΣΑΣ θίγει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, καλώντας «την Πολιτεία και κάθε αρμόδιο να επιβλέψουν την πιστή τήρηση της Νομοθεσίας, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα προσφορών, από δίκτυο του bancassurance & direct ηλεκτρονικά δίκτυα των εταιρειών, που θα αποτελούν σαφή παράβαση των υφιστάμενων απαγορεύσεων αλλά  και μη ηθικά αποδεκτή πρακτική, τη συγκεκριμένη αυτή χρονική στιγμή, σε βάρος του πληττόμενου κλάδου μας, που δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Τα μέτρα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δρώντας από την πρώτη στιγμή ως υπεύθυνοι εργοδότες, έλαβαν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων τους, των συνεργατών τους και των πελατών ασφαλισμένων τους. Μέτρα οργανωτικά, μέτρα ατομικής υγιεινής και ατομικής προστασίας, καθώς και περιβαλλοντικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς της λοίμωξης COVID-19.

Όλες τις σχετικές ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου των ασφαλιστικών εταιρειών μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της «Α.Α.» (www.aagora.gr), καθώς για λόγους οικονομίας του χώρου δεν είναι δυνατόν να τα συμπεριλάβουμε εδώ. Στα μέτρα που έλαβαν περιλαμβάνονται η τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο, η προστασία των ευπαθών ομάδων των εργαζομένων τους, η εκ περιτροπής εργασία, η υλοποίηση σχεδίων επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, η δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικά όλων των οικονομικών συναλλαγών, κ.ο.κ.

Μια μεγάλη πρόκληση και μια σπουδαία ευκαιρία

Είναι προφανές ότι είναι νωρίς και θα ήταν ανεύθυνο να διατυπώσουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Προσβλέπουμε όμως σε αυτήν, ελπίζουμε ότι η ομαλότητα θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν και προσπαθούμε να θυμόμαστε ότι η στάση μας, οι πρωτοβουλίες μας σήμερα, θα έχουν αντίκτυπο αύριο.

Ως αγορά, ο τρόπος που θα ανταποκριθεί απέναντι σε υπαλλήλους, συνεργάτες, ασφαλισμένους αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο θα καθορίσει την εικόνα που θα έχουν όλοι οι παραπάνω για την ασφαλιστική βιομηχανία, για τις ασφαλιστικές εταιρείες ειδικά. Οι προκλήσεις είναι πολλές, δυστυχώς όμως, το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να ελιχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα στενό, δεδομένης και της ύφεσης στην οποία θα περάσουν αναπόφευκτα οι οικονομίες το επόμενο διάστημα. Αυτό δεν θα πρέπει να τις εμποδίσει να αναλάβουν, στο μέτρο του δυνατού, πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης των ασφαλισμένων και των συνεργατών τους, παράλληλα με την προστασία των εργαζομένων τους.

Τώρα είναι η ώρα τα συμφέροντα των μετόχων να υποχωρήσουν ίσως λίγο ως προτεραιότητα, προκειμένου οι εταιρείες να επιβεβαιώσουν στην πράξη ότι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των κοινωνιών στις δύσκολες περιστάσεις. Σήμερα, οι πολλοί και υγιείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προστατέψουμε τους λίγους και αδύναμους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες από καταβολής τους υπηρετούν αυτή ακριβώς τη λογική: οι πολλοί για τους λίγους. Ας το θυμίσουν αυτό στους συνανθρώπους μας, για να τις θυμηθούν και εκείνοι όταν θα έρθουν οι καλύτερες ημέρες.   

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας