Η παγκόσμια –και προφανώς και η ελληνική– ασφαλιστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση ως προς την εξάπλωση του νέου ιού και τις επιπτώσεις που αυτή φέρνει σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά ειδικά την ασφαλιστική αγορά, οι επιπτώσεις θα αγγίξουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλους σχεδόν τους κλάδους ασφαλιστικής δραστηριότητας. Οι πρώτες σκέψεις, όμως, ασφαλισμένων και διαμεσολαβητών αυτή τη στιγμή αφορούν, κυρίως, στα ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας και Ζωής.

Τα ερωτήματα αφορούν το πώς επηρεάζονται οι καλύψεις ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου από την ενδεχόμενη εξαίρεση της πανδημίας και, όταν αυτή δεν προβλέπεται, ποιος είναι ο ορθός και ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης του συμβολαίου από τον ασφαλισμένο.

Δεν υπάρχουν καθολικές απαντήσεις που να ισχύουν για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ανάλογα με την εταιρεία, αλλά και το αν το ασφαλιστήριο είναι ατομικό ή ομαδικό σε κάποιες περιπτώσεις, προβλέπεται κάλυψη για το τεστ ανίχνευσης του ιού σε ιδιωτικές δομές υγείας. Ωστόσο, δεν πραγματοποιούν όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τη συγκεκριμένη εξέταση, καθώς πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι πάντως διαθέσιμη σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Η τιμή της εξέτασης δεν είναι ενιαία. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά τη σύσταση του ΕΟΔΥ: οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση. Τα ευρωπαϊκά κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, που υιοθετεί και η Ελλάδα, προβλέπουν ότι δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Για την ώρα, η νοσηλεία των περιστατικών με COVID 19 γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα περιστατικά που εισήχθησαν σε ιδιωτικές κλινικές και στην πορεία διαπιστώθηκαν ως νοσούντες με τον COVID 19 θα πρέπει να μεταφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν οριστεί από τον κρατικό μηχανισμό. Η αποζημίωση των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, σύμφωνα πάντα με τους όρους κάλυψης των συμβολαίων τους, θα αφορά, λοιπόν, στο διάστημα που νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτική κλινική.

Οι απαντήσεις της ΕΑΕΕ

Η «Ασφαλιστική Αγορά» απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα οποία αφορούν κωδικοποιημένα τα προαναφερθέντα. Τα ερωτήματά μας και οι απαντήσεις της ΕΑΕΕ έχουν ως εξής:

  1. Πότε ενεργοποιείται η εξαίρεση της πανδημίας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια;

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίσει την έξαρση μίας ασθένειας ως πανδημία, όπως έγινε χθες (σ.σ. στις 11/3) στην περίπτωση του κορωνοϊού.

  • Στα συμβόλαια ποιων κλάδων υπάρχει και ποιες καλύψεις επηρεάζει;

Κατά βάση, η πανδημία αποτελεί εξαίρεση που μπορεί να υπάρχει στα ασφαλιστήρια συμβόλαια διαφόρων κλάδων, όπως Υγείας, Ζωής, Περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τους όρους του κάθε προγράμματος και την κάθε ασφαλιστική εταιρεία.

  • Για ποιο λόγο υπάρχει η συγκεκριμένη εξαίρεση στα ασφαλιστήρια συμβόλαια;

Οι ασφαλιστές καλύπτουν κινδύνους που μπορούν να υπολογίσουν και να τιμολογήσουν. Οι επιπτώσεις μίας πανδημίας που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι δύσκολο  να υπολογιστούν και να τιμολογηθούν, για αυτό και υπάρχει η σχετική εξαίρεση σε πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

  • Οι ασφαλισμένοι του κλάδου υγείας με νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές καλύψεις, μπορούν: α) να νοσηλευτούν σε ιδιωτικές κλινικές με συμπτώματα του νέου κορωνοϊού; β) καλύπτονται για να κάνουν το τεστ ανίχνευσης σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές;

Στην παρούσα φάση οι διεγνωσμένοι με κορωνοϊό ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Κράτους και του δημοσίου συστήματος υγείας και μέσω του ΕΟΔΥ παραπέμπονται στα συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς.

Σε ό,τι αφορά στο τεστ ανίχνευσης, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα και επιδημιολογικά κριτήρια η διάγνωση ανήκει στις δημόσιες δομές υγείας και οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ για καθοδήγηση. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, εξαρτάται από τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Προηγούμενο άρθροΣυστάσεις του ΣΠΑΤΕ στα μέλη του για τον Κορωνοϊό
Επόμενο άρθροGenerali Hellas: Άσκηση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας για τον κορωνοϊό