Άρθρα

Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

Η κουκουβάγια…

Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

…είδε τον Χρήστο Παπαδόγιαννη, στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπογραφή ΣΣΕ και ανεκτικός στα… πειράγματα, τόσο για τα προνόμιά του ως Πρόεδρος του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ, όσο και για την “άψογη στάση” που τηρεί η ΟΑΣΕ στον Αρμαγεδδώνα που πλήττει τους ασφαλιστικούς υπαλλήλους, και ιδιαίτερα εκείνους που βρέθηκαν να υπηρετούν τα fund.

…είδε να καταφθάνει (αφού είχε τελειώσει η εκδήλωση της ΕΑΕΕ, αλλά μόλις άρχιζε το cocktail) και τον γνωστό και δραστήριο εκπρόσωπο του… παράλληλου σύμπαντος, αυτού που λέγεται ότι είναι οι πάροχοι υγείας.

…είδε πολλούς “απόστρατους” μεταξύ των (ολοένα και λιγότερων) προσερχόμενων στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ. Άλλους τους… βλέπεις και τους χαίρεσαι, άλλους/άλλες είναι να τους/τις λυπάσαι!

…διακρίνει ανάμεσα στους βραβευθέντες ασφαλιστικών εταιρειών πρόσωπα που στοίχισαν στην αγορά “λουκέτα” και ασφαλισμένους που έχασαν συμβόλαια, λεφτά και φυσικά την πίστη τους στην ιδιωτική ασφάλιση. Τους βλέπει να φωτογραφίζονται και να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες του κλαδικού Τύπου και εντυπωσιάζεται με το εύρος της συνενοχής στην αγορά!


Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

…αναρωτιέται αν κατά τον σχεδιασμό των προϊόντων Unit-Linked, που έχουν κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια, έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι… κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν –ή μήπως έχουν προκύψει ήδη;– και να απειλήσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

…ξαφνιάστηκε με την παρουσία του Δημήτρη Μαζαράκη στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ, ο οποίος… πέρναγε, είδε φως και μπήκε, κατά το κοινώς λεγόμενον. Θυμάται, άραγε, κανείς ότι άφησε μια εταιρεία και μια αγορά στα… κρύα του λουτρού;


Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

…διάβασε στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ ότι, στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών (loss ratio) της αγοράς στις 30.9.2022 ανήλθε στο 48% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων της ίδιας περιόδου (έναντι 42% στις 30.9.2021), ενώ ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης και προμηθειών) παρέμεινε αμετάβλητος στο 46%.


Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

…θλίβεται, γιατί έχουν περάσει 14 χρόνια από την έκδοση του Π.Δ. 148/2009 για την Περιβαλλοντική Ευθύνη και ακόμη εκκρεμεί η υπουργική απόφαση, για να τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτική ασφάλισή της, όπως προβλεπόταν.


Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

…άκουσε τον Διοικητή της ΤτΕ να ομολογεί ότι προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό επιτυχόντων στις εξετάσεις Πιστοποίησης και γι’ αυτό, σε συνεννόηση με εκπροσώπους των διαμεσολαβούντων και την Επιτροπή Εξετάσεων της ΤτΕ, θα επανεξεταστούν διαδικασίες, ύλη, τόπος και χρόνος εξετάσεων. Για φέτος, μάλιστα, εξετάζεται η διενέργεια ακόμη μίας εξέτασης σε νέα γεωγραφική περιοχή (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).


Το ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Μάιος 2023)

…διερωτάται: θα καταργηθούν εν τέλει οι προμήθειες στα Unit-Linked; Και μόνο από το γεγονός ότι άνοιξε σχετική συζήτηση, πολλοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, όπως π.χ. ο κορυφαίος, κ. Ζακ Σούσης, θα πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Όμως, μήπως πρώτα θα πρέπει να καταργηθούν οι προμήθειες για τις τράπεζες που πωλούν τέτοιου είδους προϊόντα; (βλ. σχετικά Απόφαση του Αρείου Πάγου, στη στήλη μας ο Συνήγορος Επιλέγει).


Δείτε εδώ τα προηγούμενα ημερολόγια της κουκουβάγιας.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας