Προβλέπουμε για το 2022 και σε αρκετές άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, εξελίξεις. Οι άνθρωποι αλλά και τα αποτελέσματα των σχημάτων στα οποία ηγούνται “φωνάζουν” για την εξέλιξή τους…

Αρκούμεθα να παρατηρούμε τους χαρισματικούς ανθρώπους αλλά και τους μη χαρισματικούς, προκειμένου να προβλέπουμε με σχετική βεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι στο εγγύς και απώτερο μέλλον…

Δεν ανήκουμε στους χαρισματικούς εκείνους ανθρώπους που μπορούν, παρατηρώντας τις κινήσεις των πλανητών, να προβλέπουν το μέλλον.

Η ελληνική αγορά είναι μια μικρή, ρηχή αγορά. Επιπλέον, τείνει να είναι και σοβαρά αφελληνισμένη σε ζωτικούς οικονομικούς τομείς, όπως είναι ο ασφαλιστικός.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, με κυρίαρχες πλέον τις πολυεθνικές, εστιάζουν περισσότερο στις επιλογές των μητροπολιτικών τους κέντρων και λιγότερο στις πραγματικές ανάγκες της εθνικής μας αγοράς, η οποία συμβαίνει να παραμένει, και μάλιστα “μεθοδικά”, αναλφάβητη ασφαλιστικά.

Οι ελάχιστες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, όσο δεν μπορούν να πωληθούν ή να αποκτήσουν εταίρο, εστιάζουν στον κλάδο αυτοκινήτων, η υποχρεωτικότητα του οποίου εξασφαλίζει μετρήσιμο στόχο, με τεράστια “διαχειριστικά” περιθώρια και τη “χρήσιμη” ελλιπή γνώση επί του αντικειμένου των δικαστικών λειτουργών.

Οι Έλληνες ασφαλιστές όλων των βαθμίδων δηλώνουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς, που δεν εκδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους και τη στήριξή τους στον κλάδο της οικονομίας που είναι ο σοβαρότερος και ισχυρότερος, εν δυνάμει αλλά και στην πράξη, επενδυτής.

Η εκπροσώπηση της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας δεν είναι –και έχει επιλέξει να μην μπορεί να είναι– διεκδικητική. Αντίθετα, αυτοκολακεύεται και επιλέγει να είναι απόλυτα συνεργάσιμη με την εποπτική αρχή.

Η εποπτεία, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, ασφαλώς και προσέδωσε κύρος στην ασφαλιστική μας αγορά, της οποίας η αυτοεκτίμηση υπολείπεται. Όμως, η εποπτεία την τραπεζιτική της αντίληψη και “συμπάθεια” δεν μπορεί να την κρύψει, με ό,τι, καλό ή κακό, συνεπάγεται αυτό για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ 2022

  • Αλλαγή στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων, ίσως και καταστατικού).
  • Εθνική Ασφαλιστική. Μεγάλο το στοίχημα για το μέλλον του Ηγέτη της αγοράς μας. Ο νέος ιδιοκτήτης, έναν χρόνο μετά την εξαγορά, λίγες μέρες μετά την τυπική έγκριση αυτής, και μετά από 10 χρόνια εκκρεμότητας, βέβαιον είναι ότι… σύντομα θα εκδηλώσει ό,τι η αγορά αναμένει (;).
  • ΝΝ – MetLife. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα της ΝΝ Hellas. Μετά την εξαγορά της ιστορικής MetLife, με επόπτες επιβλέπουσες αλλοδαπές εταιρείες, αλλά και στελέχη που συμπαρίστανται στην επίσημη διοίκηση της Εταιρείας, καλείται να κεφαλαιοποιήσει τη, θεωρητικά, πρώτη δύναμη της αγοράς στις ασφάλειες Ζωής.
  • Generali Hellas. Όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες εξαγγελίες της έδρας του Ομίλου, η εταιρεία που συμμετέχει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά σχεδόν από τότε που το κράτος μας απέκτησε την ανεξαρτησία του, θέτει ψηλά τον πήχη. Όχι διότι η εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής θα της δώσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ή δίκτυο, αλλά διότι η συνεργασία με την Alpha Bank ευελπιστούν οι ενδιαφερόμενοι να δώσει άλλη διάσταση στο bancassurance. Ίδωμεν.
  • ERGO. Ο γερμανικός Όμιλος φέρεται αποφασισμένος να επενδύσει σοβαρά στις ασφαλίσεις Ζωής, Υγείας και Συντάξεων στην Ελλάδα. Αν και όποτε ανακοινωθεί αυτό επίσημα και δημόσια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις συνέπειες που θα έχει στην τριγωνική συνεργασία του Ομίλου με την Τράπεζα Πειραιώς και με την ανταγωνίστρια της ERGO ασφαλιστική εταιρεία.

Προβλέπουμε για το 2022 και σε αρκετές άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, εξελίξεις. Οι άνθρωποι τους οποίους, όπως γράψαμε στην αρχή, παρατηρούμε, για να μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα, αλλά και τα αποτελέσματα των σχημάτων στα οποία ηγούνται “φωνάζουν” για την εξέλιξή τους.

Η αγορά διαμορφώνεται με συλλογικές διαδικασίες. Εξαρτώνται πολλά πράγματα από τις συγκυρίες, όπως αυτή που είδαμε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στην ανάδειξη της δραστηριοποίησης, για πρώτη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Το πιο πάνω θετικό φαινόμενο μακάρι να εξελιχθεί!

Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί! Οι δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν και όχι να ανταγωνίζονται!

Ενέχουν και τα παραπάνω προβλέψεις, όμως είναι ώρα… ευχών για έναν καλύτερο καινούργιο χρόνο!

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΑσφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021
Επόμενο άρθροΞεκινά τον Φλεβάρη το EIAS Certified Specialist in Risk Management and Reinsurance