Editorial

Ο Διθύραμβος του Ασφαλιστή Ζωής (Editorial, Ιούλιος-Αύγουστος 2024)

Τον Σεπτέμβριο του 1982 ο Χάρης Τσιμπόγος μου αφιέρωσε το βιβλίο του «30 από τους καλύτερους ασφαλιστές ζωής και τα μυστικά τους». Από το πολύτιμο αυτό βιβλίο σας παραθέτω, μετά από 42 χρόνια, τον «Διθύραμβο του Ασφαλιστή Ζωής». Πρόκειται για κείμενο του Ηλία Μουρούτσου, τότε Agency Manager της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Απολαύστε το! Καλό καλοκαίρι!

«Λένε ότι οι ασφαλιστές είναι τα μεγάλα προβλήματα για τ’ αφεντικά τους, τους πελάτες τους, τις γυναίκες τους, τους τραπεζικούς και καμμιά φορά για τους ίδιους τους συναδέλφους τους. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί συζητούν και κουτσομπολεύουν, χαίρονται και λυπούνται, καυτηριάζουν και επαινούν, βρίζουν και προσεύχονται σ’ επαγγελματικές συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις, επαγγελματικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, αθλητικές, πολιτικές συναντήσεις, πίσω από κλειστές πόρτες αλλά και στο πεζοδρόμιο, ακόμα και μέσα στις τουαλέτες. Ενεργούν με οποιαδήποτε οπτική γωνία και με την ίδια θέρμη και δύναμη, όπως ακριβώς οι καθημερινές επικεφαλίδες των εφημερίδων.

Δεν υπάρχει καμμιά άλλη ομάδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που να κάνει τον περισσότερο θόρυβο και τα περισσότερα λάθη, να δημιουργεί τη μεγαλύτερη ευθυμία, να διορθώνει τα περισσότερα λάθη, να ρυθμίζει τις περισσότερες διαφορές, να διαδίδει τα περισσότερα νέα, να αντιμετωπίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις, να ακούει τα περισσότερα παράπονα, να καθησυχάζει τις περισσότερες έχθρες και να σπαταλά τον περισσότερο χρόνο κάτω από πίεση χωρίς να χάνει την ψυχραιμία και τη διάθεσή της.

Τους βρίσκεις παντού! Σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, αίθουσες υποδοχής, επαύλεις, τρώγλες, τραίνα, λεωφορεία, ακόμα και στα παγκάκια του πάρκου.

Τρώνε τα πάντα και παντού!

Νόστιμα και άνοστα, κρύα και ζεστά, μπον φιλέ και σουβλάκι, καθιστοί στο αριστοκρατικό εστιατόριο ή όρθιοι στο τυροπιτάδικο της γωνίας.

Πίνουν τα πάντα και παντού!

Τζιν ή κόκα-κόλα, σαμπάνια ή ρετσίνα, ουίσκυ ή χαμόμηλο, στο κλαμπ ή στο γραφείο, στο κοσμικό κέντρο ή στο ταβερνάκι της γειτονιάς.

Καπνίζουν τα πάντα!

Με φίλτρο και χωρίς, πούρα και καπνό, υπερπολυτελείας και «στούκας».

Σκέπτονται και ενεργούν πριν, κατά και μετά τη δουλειά τους. Κοιμούνται όρθιοι, καθιστοί και ξαπλωμένοι. Ξυπνούν όποτε θέλουν, αλλά και όταν τους θέλουν.

Ο τρόπος ζωής και το πρόγραμμά τους είναι τόσο καθορισμένα, αλλά και τόσο ακαθόριστα, τόσο συνεπή αλλά και τόσο ασυνεπή, όσο το μετεωρολογικό δελτίο, χωρίς να βλάπτουν τη δημόσια ή δική τους υγεία.

Παρ’ όλα όμως αυτά, οι ασφαλιστές ζωής είναι η δύναμη της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι η ίδια η αναγνώριση και η προσδοκία αλλά και η απόρριψη του εαυτού τους.

Κερδίζουν και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα με τη λιγότερη προσπάθεια, όσο κανένας άλλος. Τηλεφωνούν τις πιο απίθανες ώρες με την πιο απίθανη πρόφαση.

Αντιμετωπίζουν την περισσότερη εχθρότητα, κάνουν τις περισσότερες ερωτήσεις και σχόλια, εκτίθενται στις περισσότερες δυσχέρειες, δέχονται τα περισσότερα «ΟΧΙ» με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Ένα «ΝΑΙ» τούς κάνει να χοροπηδούν σαν μικρά παιδιά και ένα «ΟΧΙ» τούς κάνει να σκέφτονται «τι κουτός και ανεύθυνος είναι αυτός ο κόσμος».

Αυτό το παράδοξο γένος των ανθρώπων βάζει στην αγορά τα περισσότερα νέα προϊόντα και βγάζει τα περισσότερα παλιά. Αγοράζει τα περισσότερα λουλούδια, παρακολουθεί τις περισσότερες γεννήσεις, γάμους και κηδείες. Στέλνει τις περισσότερες ευχαριστήριες και συλλυπητήριες κάρτες. Δίνει τα περισσότερα χρήματα σε χήρες και ορφανά. Σβήνει τις περισσότερες «φωτιές». Ακόμη, φορτώνει και ξεφορτώνει τα περισσότερα αυτοκίνητα, τραίνα, πλοία και αεροπλάνα.

Ναι, φίλε μου, αυτό είναι!!!!

Με όλες τις παραδοξολογίες τους και παρά τις αναποδιές τους, οι Ασφαλιστές Ζωής γυρνούν τους τροχούς της οικονομίας και των ανθρωπίνων συναισθημάτων.

Δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτε περισσότερο γι’ αυτόν τον λογικό και συναισθηματικό γίγαντα. ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΖΩΗΣ… ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΛΑΚΕΥΣΕΙΣ…

(Ηλίας Μουρούτσος)»

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας