Άρθρα

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021, γράφαμε στην αντίστοιχη ανασκόπηση του 2020 ότι στα αξιοσημείωτα της χρονιάς ήταν ότι «διαψεύστηκαν από την Πολιτεία οι προσδοκίες που η ίδια είχε καλλιεργήσει για σειρά θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη του Θεσμού και των φορέων στη χώρα μας». Το 2021 μας έφερε κάτι ακόμα χειρότερο…

Ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που πολλοί χαρακτήρισαν εχθρικές προς την ιδιωτική ασφάλιση, όπως ήταν ο νόμος για την κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές… Ακόμα και στον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, υπάρχει ρύθμιση που καταστρατηγεί την ασφαλιστική επιστήμη, εφόσον προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση όλων των νέων κτηρίων, από το 2025 και μετά, για πλημμύρα και δασικές πυρκαγιές, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας…

Η χρονιά, κατά τα λοιπά, κινήθηκε στους ρυθμούς της πανδημίας Covid -19, με τις συσσωρευμένες πλέον οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, και στιγματίστηκε από πλήθος φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές). Η «Ασφαλιστική Αγορά», όπως κάνει εδώ και 45 χρόνια, κατέγραψε την επικαιρότητα, εξέφρασε άποψη και κριτικό λόγο, έδωσε “βήμα και φωνή” σε πλειάδα στελεχών… Στις σελίδες που ακολουθούν, δίνουμε μια “μικρή γεύση” των βασικών θεμάτων της χρονιάς και υπενθυμίζουμε τις κυριότερες συνεργασίες – εξαγορές που ανακοινώθηκαν, τις μετακινήσεις στελεχών, τα νέα ασφαλιστικά – επενδυτικά προϊόντα και τις ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες πλέον θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο, διευκολύνοντας τη ζωή και την εργασία στελεχών, ασφαλισμένων και δικτύων διανομής.

Iανουάριος (ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Την κόκκινη καταιγίδα δημιουργικότητας και εξέλιξης, με την υπογραφή της Generali, περιέγραφε στη συνέντευξή του ο κ. Πάνος Δημητρίου.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης (30/12/2020) για την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής και για τη σύναψη πολυετούς συνεργασίας με το bancassurance δίκτυο της Alpha Bank, ο Δ/νων Σύμβουλος της Generali Hellas δήλωσε: «Η νέα συμφωνία θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση μας, τόσο στον κλάδο Ζωής όσο και στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων, και θα μας προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης, μέσω μιας δυναμικής, πολυκαναλικής λειτουργίας».

 • Ζητείται ΗΓΕΤΗΣ. Ευχή, να βρεθεί!: ήταν ο τίτλος με τον οποίο υποδεχτήκαμε τη νέα χρονιά, στο Σχόλιο του μήνα. Ηγεσία ή, άλλως, αυξημένη ευθύνη ήταν/είναι το ζητούμενο σε όλους τους τομείς… Τι λέτε; Ευοδώθηκε η ευχή μας;

Φεβρουάριος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Στην Interlife Ασφαλιστική αφιερώσαμε το εξώφυλλο του μήνα και σε ένα γεγονός – ορόσημο για την εταιρεία και την 30χρονη παρουσία της στην ασφαλιστική μας αγορά: την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, έγινε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των 18.567.912 κοινών ονομαστικών μετοχών της, με τιμή έναρξης τα €3,48. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας χτύπησαν συμβολικά την ιστορική κουδούνα του ΧΑ, την οποία παρέδωσε στον κ. Ιωάννη Βοτσαρίδη, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο, η παριστάμενη στην τελετή Δ/ντρια της ΔΕΙΑ, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

 • Η εξαγορά της ΑΧΑ από την Generali είναι ο κύριος σεισμός ή ένας ισχυρός προσεισμός; Στο παραπάνω ερώτημα, που ήταν και ο τίτλος στο Σχόλιο του μήνα, συνοψίστηκε ο προβληματισμός μας για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής μας αγοράς, στην οποία “βλέπαμε” πως εξελίσσονταν και άλλες διεργασίες προς την κατεύθυνση της αποχώρησης ή απεμπλοκής από τον ελληνικό χώρο. Εν μέρει, επιβεβαιωθήκαμε στην πορεία της χρονιάς από τις εξελίξεις! Τι έπεται, άραγε;

Μάρτιος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον για τους ασφαλιστικούς πράκτορες; Στο ερώτημα-προβληματισμό “απάντησε” o κ. Γιώργος Νεκτάριος, Business Development Executive, Marsh Μεσίτες Ασφαλίσεων, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν να παράγουν αξία για ασφαλιστικές εταιρείες και καταναλωτές και περιγράφοντας τις επιλογές που θα έχουν, προκειμένου όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς. Θυμίζουμε τα μοντέλα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που θα κληθούν να επιλέξουν: Παραδοσιακοί πράκτορες εμπορικών ασφαλίσεων, Μεγάλοι πράκτορες πολλαπλών κλάδων ασφάλισης, Συνεργατικά σχήματα Πρακτόρων χαμηλού κόστους, “Ομάδες” εξειδικευμένων ασφαλιστικών πρακτόρων, Μικροί σε μέγεθος και άκρως εξειδικευμένοι ασφαλιστικοί πράκτορες, Μικροί σε μέγεθος και εικονικοί ασφαλιστικοί πράκτορες.

 • «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων». Για το ως άνω Νομοσχέδιο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, έγραφε σε άρθρο του ότι πρόκειται για πρωτοφανή σύλληψη, που δεν έχει διεθνές προηγούμενο και ότι αποσκοπεί στη «δημιουργία ενός πολυσχιδούς πελατειακού μηχανισμού, σαν αυτούς που έχουν στηθεί κατά κόρον στη μεταπολίτευση, για να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες»! Ο κ. Δημήτρης Καράμπελας, χημικός μηχανικός ΕΜΠ, υπογράμμιζε από την πλευρά του και τεκμηρίωνε ότι «το πνεύμα του σχεδίου νόμου είναι εντελώς εχθρικό προς την ιδιωτική ασφάλιση».

Απρίλιος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Εθνική Ασφαλιστική και Επαγγελματική Ασφάλιση: ήταν τα δύο κύρια θέματα του τεύχους που φιλοξενήσαμε και στο εξώφυλλο.

Ως προς την Εθνική Ασφαλιστική, στην οποία “αφιερώσαμε” και το Σχόλιο του μήνα, αφορμή ήταν η ανακοίνωση της ΕΤΕ (στις 26 Μαρτίου 2021) για την πώλησή της στο CVC Capital Partners’ Fund VII. «Ευελπιστούμε και ευχόμαστε για την αναγέννηση μιας νέας, σύγχρονης και παραγωγικής επιχείρησης, με περισσότερους και ικανότερους ανθρώπους, που θα προσφέρουν στην κοινωνία και στην οικονομία της πατρίδας μας, αλλά και στον Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης ό,τι η νέα εποχή απαιτεί και προτάσσει», γράφαμε και η ευχή παραμένει, μιας και η διαδικασία πώλησης δεν έχει ολοκληρωθεί (αναμένονται οι απαραίτητες εγκρίσεις).

 • Ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Managing Director του ελληνικού υποκαταστήματος της HDI Global SE, με αφορμή τα αποτελέσματα του Ομίλου Talanx για το 2020, απάντησε σε ερωτήματα που του απευθύναμε. Θυμίζουμε τη συμβουλή του –πάντα επίκαιρη– προς τις ελληνικές επιχειρήσεις: «Το περιβάλλον των κινδύνων είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο προς το χειρότερο (εντεινόμενη κλιματική αλλαγή και συχνότερες/μεγαλύτερες επακόλουθες φυσικές καταστροφές, ακριβότερες ανθρωπογενείς ζημίες λόγω και της διείσδυσης της –ακριβής– τεχνολογίας στα λειτουργικά μοντέλα των επιχειρήσεων, κοινωνικός πληθωρισμός και επαχθέστερες/ακριβότερες δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.). Οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους διαχείρισης κινδύνων και να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό τους που αφορά την ασφαλιστική προστασία τους. Θα πρέπει, επίσης, να εντείνουν τις πολιτικές μέτρων πρόληψης και αποφυγής ζημιών, προκειμένου να συγκρατήσουν ενεργητικά το ασφαλιστικό τους κόστος, που θα συνεχίσει να βαίνει ανοδικά για τουλάχιστον μία ακόμα διετία».

Μάιος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Θύμα του πολιτικού κόστους η ιδιωτική ασφάλιση, γράφαμε στο εξώφυλλο του τεύχους και στο Σχόλιο του μήνα, θεωρώντας ότι οι “καλές προθέσεις” της Κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν την ασφαλιστική μας αγορά στην κόλαση της παρακμής! Με αφορμή την ψήφιση του νόμου περί κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις για θεομηνίες, επισημαίναμε πως «χωρίς πολιτική βούληση, με κυρίαρχο τον φόβο του όποιου πολιτικού κόστους, η Κυβέρνηση καταφεύγει σε λύσεις επικίνδυνα ερασιτεχνικές, καθόλου τεχνοκρατικές και ασφαλώς συμβιβαστικές». Σημειώναμε, ακόμα, πως η ασφαλιστική αγορά, αφελληνισμένη, εγκαταλελειμμένη σε ολιγοπώλια της Υγείας, διάγει περίοδο παρακμής, έργο μιας Κυβέρνησης που ενδύθηκε τη λεοντή της φιλικής πρόθεσης έναντι του θεσμού της Ασφάλισης, και τώρα τον αποτελειώνει…

 • Διαχείριση κινδύνων μεγάλων επιχειρήσεων: Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς και τι ζητείται από τους ασφαλιστές. Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Βασίλης Δρακόπουλος, Group Insurance Manager & Captive CRO, Coca-Cola HBC. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται πλέον υπόψη από τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής ασφαλιστικής κάλυψης και εξήγησε γιατί ζητείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ευελιξία, προσαρμοστικότητα και βελτίωση των προσφερόμενων καλύψεων.

Ιούνιος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, μας είπε στη συνέντευξή της η κα Φιλίππα Μιχάλη, Δ/νουσα Σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, την οποία “φιλοξενήσαμε” στο εξώφυλλο του τεύχους μας.
Επαγγελματικό τέκνο της Allianz, καθώς σε αυτήν ξεκίνησε την καριέρα της πριν 24 χρόνια, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2015 και, στο διάστημα αυτό, αντιμετώπισε τις συνέπειες και επιπλοκές της ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης, τα capital controls και μια εν εξελίξει πανδημία. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της, η κα Μιχάλη μας μίλησε για στόχους και προτεραιότητες, για προσδοκίες και στρατηγικές, κατονομάζοντας τους τρεις πυλώνες της περαιτέρω ανάπτυξης της Εταιρείας: απλότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός, πελατοκεντρικότητα.

 • Εσείς που διοικείτε… κρυφακούστε! Ήταν η προτροπή μας στο Σχόλιο του μήνα, την οποία επαναλαμβάνουμε. Γιατί; Επειδή διαπιστώνουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παραλείπουν εγκληματικά να ενημερώνουν για τις δυνατότητες που έχουν να καλύπτουν ασφαλιστικές ανάγκες, αλλά και υπαρκτούς καταστροφικούς κινδύνους.
  Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως κρίνουν τους ασφαλιστές επί τη βάσει των κανονισμών πωλήσεων, που κάθε χρόνο τους αναμορφώνουν, ας κρίνουν, μια φορά κάθε πέντε χρόνια, τους Μίδες της επικοινωνίας, ως προς την αποτελεσματικότητά τους αλλά και τις γνώσεις τους…

Ιούλιος – Αύγουστος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Εμπίπτει ο έλεγχος πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΔΕΙΑ; Θέσαμε δημόσια το ερώτημα στο εξώφυλλο του τεύχους, επανερχόμενοι σε ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει και νωρίτερα στη διάρκεια της χρονιάς. Αφορμή για την… επανάληψη τα όσα μας δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, κα Δήμητρα Λύχρου, με αφορμή την επιστολογραφία μεταξύ ΔΕΙΑ – ΕΕΑΕ. Από όσα, είτε ρητά είτε υπαινικτικά, μας ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, επικαλούμενη την απάντηση που έλαβαν από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, δεν απαντήθηκε το επί του τίτλου ερώτημά μας.

Επαναλαμβάνουμε ό,τι είχαμε εν κατακλείδι σημειώσει: οι κανόνες υπάρχουν για να εξασφαλίζεται πρωτίστως η εμπιστοσύνη, θεμέλιο της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και για να διασφαλίζεται η ανάπτυξη μέσω του υγιούς ανταγωνισμού.

 • Το ΝΝ Group ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου 2021 την απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της MetlLife στην Πολωνία και την Ελλάδα, έναντι τιμήματος €584 εκατ. Το κλείσιμο της συμφωνίας, που υπόκειται στις εγκρίσεις εποπτείας και ανταγωνισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σεπτέμβριος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Ευχαριστούμε… Μία λέξη με ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο και τεράστια ευγνωμοσύνη στους Εθελοντές Πυροσβέστες, στους οποίους αφιερώσαμε το εξώφυλλο του τεύχους και το Σχόλιο του μήνα.

Οι Εθελοντές είναι οι Ήρωες. Με το ονοματεπώνυμο του συγκάτοικου, του συντοπίτη, του γείτονα της διπλανής πόρτας, που το καθήκον δεν ορίζει αλλά κινητοποιεί την προσπάθειά τους για τη σωτηρία του συνάνθρωπου, του περιβάλλοντος και των υλικών αγαθών, που με αίμα και ιδρώτα ο καθένας μας έχτισε. Σε όλη την Ελλάδα, οι Εθελοντές απέσπασαν από τα πιο επίσημα χείλη της Πολιτείας, αλλά και του απλού Πολίτη το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»!

 • Καταγράψαμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε τον Αύγουστο από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας. Βαρύτατο το πλήγμα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, πλείστα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) κατεστραμμένα, σταγόνα στον ωκεανό οι ασφαλισμένες ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
 • Φυσικές καταστροφές και ανασφάλιστα σπίτια: Τις πταίει; Το ερώτημα έρχεται και επανέρχεται μετ’ επιτάσεως, αφού οι ασφαλισμένες κατοικίες ανά την επικράτεια δεν ξεπερνούν το 15%. Ο κ. Δημήτρης Καράμπελας, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., αναφέρθηκε σε αιτίες του φαινομένου, υπογραμμίζοντας και τη μεγάλη ευθύνη των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης, που δεν έχουν καταφέρει να ενημερώσουν σωστά τους Έλληνες πολίτες (περί του κόστους και του εύρους των καλύψεων) και να τους πείσουν για τα οφέλη της ασφάλισης των κατοικιών τους.
 • Πώς και γιατί επιλέγουμε ένα ασφαλιστήριο υγείας; Ποιοι παράγοντες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις αποφάσεις μας; Γιατί, κάποιες φορές, γίνονται λάθος επιλογές; Μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειριστούν τη μη ορθολογική συμπεριφορά των καταναλωτών; Σε αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα έδωσε απαντήσεις, με βάση τα Συμπεριφορικά Οικονομικά, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Πάνος Ξένος.

Οκτώβριος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Εγένετο «Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» (Τ.Ε.Κ.Α.) ή, για τις διεθνείς σχέσεις, «Hellenic Auxiliary Pensions Defined Contributions Fund» (Nόμος 4826, ΦΕΚ Α/160/7/9/2021). Σκοπός του Τ.Ε.Κ.Α., η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του οποίου ορίστηκε η 1η.1.2022, είναι η χορήγηση επικουρικής σύνταξης για την κάλυψη των κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας και του θανάτου στους ασφαλισμένους και τα δικαιοδόχα πρόσωπα, με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών. Σχολιάζοντας το νομοθέτημα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, εξέφρασε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η συμβολή του στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος συντάξεων θα είναι μικρής εμβέλειας. Εξήγησε, μάλιστα, για ποιους λόγους οι ενωμένες δυνάμεις των λαϊκιστών πολιτικών θα επιδιώξουν την αποτυχία του θεσμού της κεφαλαιοποίησης των επικουρικών συντάξεων…

 • Η άφωνη αγορά…: ο τίτλος που επιλέξαμε για το Σχόλιο του μήνα ήταν για να επισημάνουμε την καχεξία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Κύρια χαρακτηριστικά της καχεξίας είναι ο φόβος και η ανασφάλεια των ασφαλιστών, για το αν μπορούν να ανταποκριθούν στο μέγεθος των κινδύνων, κυρίως, των φυσικών καταστροφών, αλλά και η “μανία” των ιδίων να προσαρμόζονται – περιορίζονται στη διαχείριση, αντί να “απλώνονται” στις καλύψεις που η κοινωνία απαιτεί και έχει ανάγκη. Την καχεκτική αγορά μας διακρίνουν, όμως, κι άλλα χαρακτηριστικά: ο αφελληνισμός, η οικονομική και ηθική κατάρρευση του τραπεζικού κατεστημένου, η ανυπαρξία Ασφαλιστών – Ηγετών, η μη στοχευμένη και ειλικρινής διάθεση ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών…Ελπίδα μοναδική, οι χιλιάδες πιστοποιημένοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, που δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να ευαγγελίζονται την Ασφάλιση!
 • Άνθρωποι, Συστήματα, Διαδικασίες (People, Systems, Processes): είναι οι βασικοί πυλώνες που αποτελούν το στρατηγικό υπόβαθρο των εργασιών της νέας, διευρυμένης Generali, μετά την εξαγορά της AXA Ασφαλιστικής. Στο τρίπτυχο αυτό θα βασιστεί η λειτουργία της, για να λειτουργήσει ως μία ενιαία δύναμη. Μας μίλησαν σχετικά η κα Ελένη Κορδάτου, Ηuman Resources & Organization Manager, και ο κ. Γιώργος Παπασαράντος, Chief Transformation Officer.

Nοέμβριος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Τον CEO της AIG, κ. Giuseppe Zorgno, φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο του τεύχους. Ο εδώ και έντεκα χρόνια επικεφαλής της Εταιρείας, που διασφάλισε την ομαλή πορεία της σε δύσκολες συνθήκες, επιλέγει συνειδητά την οργανική ανάπτυξη και την προσήλωση στα δυνατά σημεία που ανέδειξαν τη μοναδικότητα της AIG, όπως είναι τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, οι ιδιαίτερες καλύψεις και τα ευέλικτα προγράμματα.

 • Παρουσιάσαμε τα παραγωγικά μεγέθη 34 ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τις 10 πρώτες εταιρείες (σε παραγωγή ασφαλίστρων & μερίδια αγοράς) ανά κλάδο ασφάλισης. Θυμίζουμε την κορυφαία δεκάδα σε συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το 2020: Εθνική, ΝΝ, Eurolife FFH Ζωής, MetLife, ERGO, Generali, Ευρωπαϊκή Πίστη, Interamerican Ζημιών, ΑΧΑ, Interamerican Ζωής.
 • Σε €38,5 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για 742 ζημιές περιουσίας και 36 ζημιές σε αυτοκίνητα, λόγω των δασικών πυρκαγιών του Ιουλίου – Αυγούστου 2021.
  Από την έρευνα της ΕΑΕΕ προέκυψε ότι μόλις το 13% των κατοικιών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές ήταν ασφαλισμένο –είχαν υποβληθεί 5.768 αιτήσεις πολιτών για κρατική αρωγή σε κατοικίες και επιχειρήσεις!
 • 1.267.245: αυτό είναι το πλήθος των συμβολαίων περιουσίας για το 2020, μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και το 2021, όπως μάθαμε από την ετήσια έρευνα της ΕΑΕΕ την οποία παρουσιάσαμε εκτενώς. 1 εκατ. ή 82,6% του συνόλου των συμβολαίων αφορούσε σε κατοικίες, με μόλις 221.111 ή 17,4% να αφορούν λοιπούς κινδύνους (ξενοδοχεία, βιομηχανικές & εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, υπεραγορές τροφίμων κ.λπ.).
  Μπορεί κανείς να υποθέσει πόσο μικρότερο θα ήταν το πλήθος των συμβολαίων, αν δεν ήταν υποχρεωτική από τις Τράπεζες η ασφάλιση των δανειοδοτούμενων ακινήτων…

Δεκέμβριος (Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση)

Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2021

Ποιον ρόλο επιφυλάσσουν οι Έλληνες πολιτικοί στην ιδιωτική ασφάλιση; Το ερώτημα προέκυψε εξ αφορμής των όσων προβλέπει για την υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων ο νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος. Μελετώντας αυτή αλλά και άλλες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της χρονιάς που πέρασε, διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι στη χώρα μας οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν και πολύ σοβαρά υπόψη τους ασφαλιστές και τις προτάσεις τους! Στο ερώτημα «γιατί συμβαίνει αυτό;» υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις…

 • Κιβωτός του Νώε τα Επιμελητήρια: ήταν ο τίτλος που επιλέξαμε για το Σχόλιο του Μήνα, στον απόηχο της 3ης εθνικής συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Εξηγήσαμε γιατί αισθανόμαστε πως οι διαμεσολαβητές δεν έχουν άλλο όχημα στη διάθεσή τους προκειμένου να «μεταβούν στον προορισμό τους». Ο επιμελητηριακός θεσμός δοκιμάστηκε, κινδύνευσε να αφανιστεί, όμως επέζησε και αναδείχθηκε πυλώνας του συστήματος…
 • Ασφάλιση Προσόδου (Σύνταξης): Παρότι συνιστά βασική ασφαλιστική ανάγκη, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας. Ο κ. Ιωάννης Πεπελάσης, σε άρθρο του, εξέφρασε την άποψη ότι θα “περπατήσει” μόνον όταν ο καταναλωτής θα έχει την ελευθερία να επιλέξει όχι μόνον το ποσό της σύνταξής του, αλλά και ποιο είδος ασφάλισης επιθυμεί…

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας