Editorial

Πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την Ιδιωτική Ασφάλιση;

Editorial Ιανουαρίου 2015

Συνηθίζουμε να ισχυριζόμαστε ότι δεν νοείται περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Η «Α.Α.» ευτύχησε στη διαδρομή της να αποκτήσει πιστούς αναγνώστες. Τους πολλαπλασίασε, με νεότερους, και ευελπιστεί να συνεχίσει να έλκει και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους και στο μέλλον.

Αφορμή για τις ευγνώμονες αυτές σκέψεις μάς έδωσε η μεγάλη ανταπόκριση επιδοκιμασίας που εισπράξαμε στο προηγούμενο τεύχος μας, όπου φιλοξενήθηκε το σχόλιό μας με τίτλο «Πειρατεία ή Ανταγωνισμός στις Ασφάλειες».

Ο κλάδος και οι θεράποντές του γνωρίζουν και τα πρόσωπα και τα πράγματα, απ’ όπου πηγάζουν και εκπορεύονται οι πράξεις που διαμορφώνουν τα γεγονότα. Δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε τη γνώμη μας, γιατί αυτή, όσο κι αν είναι αντικειμενική, κάποιους δυσαρεστεί. Δυσαρεστεί ακόμη και εκλεκτούς φίλους. Αυτή, όμως, είναι η Αξία που εμείς αντιλαμβανόμεθα ότι υπηρετούμε.

Η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία διαθέτει πλέον όχι μόνον ικανό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και εμπειρία. Η σύζευξη της εμπειρίας με την ποιότητα των ανθρώπων επιτρέπει να αντιμετωπίζονται, έγκαιρα και αποτελεσματικά, προβλήματα και αντιξοότητες.

Σήμερα, θέλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, που ασφαλώς θα επηρεάσουν και την ασφαλιστική αγορά μας.

Δυστυχώς, ως εκ παραλείψεως των ιθυνόντων της αγοράς μας, υπάρχει μια ανησυχία για το πώς αντιλαμβάνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Θυμίζουμε και παραπέμπουμε στο τεύχος Οκτωβρίου 2014 της «Α.Α.», στο οποίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργιος Σταθάκης, “καλούσε” τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστές «να μείνουν μακριά από τον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης» και δήλωνε ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία συμμετοχή τους στους χώρους ευθύνης της Κοινωνικής Ασφάλισης και στις ανάγκες των εργαζομένων».

Θυμίζουμε και παραπέμπουμε, επίσης, στην Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών (της 3ης Δεκεμβρίου 2014), με θέμα την «Ανάθεση σε ξένες εταιρείες της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Μεταξύ άλλων, οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές αναφέρουν: «Είναι δηλωμένη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια ιδιοκτησία και διοίκηση των Τραπεζών, οι οποίες, άλλωστε, έχουν κεφαλαιοποιηθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Είναι, επίσης, γνωστή η πρόθεσή του να χρησιμοποιηθούν αυτές και οι θυγατρικές τους στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της εθνικής μας οικονομίας, όπως την περιγράφουμε στο πρόγραμμά μας. Είναι, επομένως, απαράδεκτο για μας να προωθούνται ενέργειες που αποσκοπούν σε πωλήσεις κρίσιμων τομέων και θυγατρικών των τραπεζών και μάλιστα μυστικά, χωρίς διαφάνεια και σε μια περίοδο διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής».

Θα βοηθούσε να θυμηθούμε πώς διαχειρίστηκε ο Κλάδος, παραμονές των εκλογών του Οκτωβρίου του 1981, παρόμοιες ανησυχίες. Προς τούτο παραθέτουμε επιστολή προς την  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, την οποία απέστειλε το επί θύραις εξουσίας ΠΑΣΟΚ, τον Νοέμβριο του 1980:

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Λεωφ. Αλεξάνδρας 192β
ΑΠΟ: Την Επιτροπή Ανάλυσης και Προγραμματισμού
ΠΡΟΣ: Την  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών
Ξενοφώντος 10
Αθήνα 118

Αθήνα, 5.11.1980

Αξιότιμοι κύριοι,
Πληροφορηθήκαμε τελευταία πως ο ασφαλιστικός κόσμος της χώρας ανησυχεί για την ενδεχόμενη κρατικοποίηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρόκειται ασφαλώς για κάποια παρεξήγηση.
Στο γράμμα αυτό, το οποίο σας στέλνομε ύστερα από έγκριση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, σας γνωρίζουμε το βασικό πλαίσιο της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το Ασφαλιστικό:
1. Η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τομέα της Ιδιωτικής Ασφάλισης αποβλέπει στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν τη βαθμιαία κοινωνικοποίηση των αντιστοίχων δραστηριοτήτων. Η πολιτική αυτή διευκολύνεται σημαντικά απ’ το γεγονός ότι οι σπουδαιότεροι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί στη χώρα μας ανήκουν στις μεγάλες τράπεζες που είναι ήδη κρατικές. Με βάση τους Ασφαλιστικούς αυτούς Οργανισμούς θα επιδιωχθεί η δημιουργία ενός ενιαίου Δημόσιου Ασφαλιστικού Φορέα, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί αποτελεσματικός έλεγχος στη λειτουργία των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ξένων Ασφαλιστικών Εταιρειών.
2. Δεν μπαίνει σε καμιά περίπτωση ζήτημα κοινωνικοποίησης ή εθνικοποίησης των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Όμως, μακροχρόνια η επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών θα εξαρτηθεί φυσικά από την αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Ασφαλιστικού Φορέα και τον βαθμό ποιοτικής και οικονομικής βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών.
Οπωσδήποτε η παρουσία του Δημόσιου Φορέα θα είναι καθοριστικής σημασίας και θα επηρεάσει εξυγιαντικά την ασφαλιστική αγορά, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Φορέων.
Πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογη είναι η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην Υγεία και Παιδεία, όπου η επιβίωση των Ιδιωτικών Κλινικών και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης θα εξαρτηθεί τελικά από την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων κρατικών φορέων.

Με εκτίμηση
Α. Λάζαρης
Γραμματέας της Επιτροπής Ανάλυσης
και Προγραμματισμού».

Προτείνουμε στον Πρόεδρο, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, και στο Διοικητικό Συμβούλιο της
ΕΑΕΕ να ζητήσει από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τις επίσημες θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη λειτουργία του.

Μια πρόταση, στην οποία εξαντλείται η δική μας αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη.

Ας ευχηθούμε …Καλή Χρονιά!

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας