Βιβλιοπαρουσιάσεις

«Οδυσσέας: O ταξιδευτής της ζωής», της Αγγελικής Μουρατίδου

Η κα Αγγελική Μουρατίδου, γνώριμη στους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς, την οποία έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις ευθύνης, συνέγραψε ένα μοναδικό βιβλίο, αντλώντας έμπνευση από την Οδύσσεια του Ομήρου και το ταξίδι του Οδυσσέα. Ο ταξιδευτής της ζωής της κας Μουρατίδου θα εμπνεύσει και θα νοηματοδοτήσει τα “ταξίδια” όλων μας, για την ευόδωση είτε προσωπικών είτε επαγγελματικών στόχων –άλλωστε, η Ιθάκη δεν είναι μία και μόνη για τον καθένα μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου (Εκδόσεις Ιάμβλιχος) έγινε στις 22 Δεκεμβρίου και το “υποδέχθηκαν” με ενθουσιασμό δεκάδες φίλοι, πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες, άνθρωποι του λόγου και των γραμμάτων, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, επιχειρηματίες, φοιτητές.

Το ενδιαφέρον στην εξέλιξη παρουσίασης του βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην «Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS», ήταν ισχυρό, με εναλλαγές δηλώσεων, προσώπων, αφηγήσεων, παρεμβάσεων, που έδωσαν σημαντικά στοιχεία για το βιβλίο στο πολυπληθές κοινό που προσήλθε στην εκδήλωση*. 

Για το βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα σύγγραμμα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης μέσα από μια ψυχογραφική και επιστημονική προσέγγιση της Οδύσσειας, τοποθετήθηκαν, με διαφορετική οπτική, εκλεκτοί καλεσμένοι ομιλητές υπό τον συντονισμό του Δημοσιογράφου κ. Γιάννη Βερμισσώ

Εκκίνηση της Εκδήλωσης – Χαιρετισμοί

Με την ακόλουθη σειρά χαιρέτισαν και μίλησαν: 

  • Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση, λέγοντας: «Στην προσέγγισή της, η κα Μουρατίδου, μέσα από την ερμηνεία συμβόλων και την επεξεργασία νοημάτων της Ομηρικής Οδύσσειας, επιχειρεί να προσεγγίσει τις αγωνίες και τα αναπάντητα ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου και του σύγχρονου επαγγελματία».
  • Η κα Μαρία Λεκάκου, κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Διοίκησης Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγήτρια Ναυτιλιακών Σπουδών, η οποία συνέδεσε την ψυχή του ταξιδευτή Οδυσσέα με την ελληνική Ναυτιλία και τη ναυτοσύνη, μιας και «ο Οδυσσέας αποτελεί το υπόδειγμα του ανορθόδοξου ηγέτη, γιατί αυτό είναι, κάνει αλλαγές, ανατρέπει και προχωρά». Επίσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που πετυχαίνει η κα Μουρατίδου μέσα από το βιβλίο της είναι, αυτό που είναι τάση σήμερα, ο διάλογος όλων των επιστημών, της οικονομίας, της ψυχολογίας και της τέχνης».
  • Η Δρ Ελένη Ράπτη, αρχαιολόγος-ιστορικός από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο “Οδυσσέας, ο ταξιδευτής της ζωής” αποτελεί ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην ακαδημαϊκή προσέγγιση και τον λυρισμό, τη φιλολογική ή ετυμολογική ανάλυση και ενός εγχειριδίου προσωπικής ανάπτυξης ή αυτοβελτίωσης. Είναι μία πραγματικά μοναδική προσέγγιση, που δύσκολα μπορούμε να την εντάξουμε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, ως είθισται. Είναι μια πραγματεία πολυεπίπεδη και πολυσχιδής, όπως είναι άλλωστε η συγγραφέας, αλλά και ο Οδυσσέας της».
  • Ο κ. Θοδωρής Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Πολιτισμού Μιχάλης Κακογιάννης, ανέφερε ότι το βιβλίο «Οδυσσέας, ο ταξιδευτής της ζωής» είναι ένα βιβλίο που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό, εκπροσωπεί επάξια τη σύγχρονη ελληνική διανόηση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μέσο που όχι απλώς φωτίζει, αλλά δίνει και ένα σύγχρονο νόημα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Ομηρικών Επών.
  • Ακολούθως και μετά από τους προαναφερόμενους ομιλητές, προβλήθηκε (video) ο χαιρετισμός που απεύθυνε η Brandon Bays, συγγραφέας του «the Journey», best seller με πάνω από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, η οποία, έχοντας διαβάσει την αναμενόμενη αγγλική έκδοση του βιβλίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και μοντέρνας ψυχολογίας. Σου επιτρέπει να προχωρήσεις το δικό σου εσωτερικό ταξίδι, ώστε να βρεις τον αληθινό σου προορισμό και μήνυμα στη ζωή σου. Είναι ένα βιβλίο για όλους, it’s a journey home to the soul».

Κεντρικό μέρος εκδήλωσης 

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης που ακολούθησε υποστηρίχθηκε από τους ομιλητές, που πλαισίωναν στο πάνελ τη συγγραφέα, κα Α. Μουρατίδου. Τοποθετήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:

  • Η κα Αναστασία Μπάστα, συγγραφέας-ποιήτρια, Director of International Action Art, συνεργάτης της Ομηρικής Ακαδημίας, κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο αυτό είναι το ταξίδι του Οδυσσέα μέσα από τα μάτια της συγγραφέως. Είναι όμως και το δικό μας ταξίδι· ο καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί με τον Οδυσσέα της.Οδηγεί τον αναγνώστη αβίαστα από το αδιέξοδο στην επιλογή, στην επιλογή μιας ζωής με περισσότερη ομορφιά και περισσότερη αλήθεια. Κάθε φορά που θα διαβάζει αυτό το βιβλίο, θα ανακαλύπτει κάτι άλλο. Δεν είναι μυθιστόρημα, για να το διαβάσεις όλο μαζί. Καμία λέξη δεν έχει τοποθετηθεί βιαστικά ή τυχαία. Κάθε πρόταση έχει τη δική της σημασία για το ταξίδι μας. Ένα σπονδυλωτό βιβλίο, όπου κάθε κομμάτι του υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο».
  • Ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος, σύμβουλος επιχειρήσεων – εκπαιδευτής – life coach, στην ομιλία του σκιαγράφησε τους βασικούς αποσυμβολισμούς του ταξιδιού του Οδυσσέα ως ένα ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεργασία του με την συγγραφέα για τη δημιουργία δράσεων πάνω στη θεματολογία του βιβλίου, που περιλαμβάνουν σειρά διαδικτυακών συναντήσεων αλλά και βιωματικών workshops, ώστε η διαδρομή προς την αυτογνωσία να γίνεται μια ξεχωριστή εμπειρία, είτε για ιδιώτες είτε για στελέχη επιχειρήσεων.

Την παρουσίαση του βιβλίου υποστήριξε διαβάζοντας αποσπάσματα του βιβλίου, τα οποία χρωμάτισε με την εκφραστική φωνή της, η ηθοποιός κα Παρθενόπη Μπουζούρη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η κα Αγγελική Μουρατίδου είναι Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε Actuarial Science (FHAS), Marketing (Diploma in Mkg, CIM, U.K.) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, Bath University, U.K.), όπου έχει διακριθεί το 2007 με τον τίτλο «best MBA project» σε Business Transformation. Δραστηριοποιείται ως στέλεχος της Τραπεζικής και Ασφαλιστικής αγοράς. Έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια της NBG Bancassurance του Ομίλου Εθνική Τράπεζα και Γενική Διευθύντρια της Credit Agricole Life του Ομίλου Εμπορική Τράπεζα. Σήμερα συνεργάζεται με την εταιρεία Sany Consulting και εξειδικεύεται σε θέματα αποτιμήσεων και μελέτης βιωσιμότητας εταιρειών, καθώς και σε θέματα στρατηγικής, επιχειρησιακού σχεδιασμού και οργανωσιακής αλλαγής. Έχει συμμετάσχει ως κύρια ομιλήτρια σε πλήθος διεθνών συνεδρίων (Uniglobal conferences κ.ά.), είναι συντάκτης άρθρων δημοσιευμένων στον οικονομικό και ασφαλιστικό Τύπο, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Unit Linked» (εκδόσεις Financial Forum, 1999).

FB/Instagram: @Odysseylifejourney

*Δείτε την εκδήλωση στο κανάλι  Youtube  και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας