«Έχοντας ανανεώσει τη θητεία μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας των Μελών του MDRT στην Ελλάδα για 3η συνεχόμενη χρονιά και συμπληρώνοντας πια 10 έτη ως μέλος της Επιτροπής στη χώρα, σκεφτόμουν το ξεκίνημά μας, το έργο που κλήθηκαν όλοι οι προκάτοχοί μου να αναλάβουν, το όραμά τους, τις συνθήκες που αντιμετώπισαν ή, καλύτερα, μέσα στις οποίες δημιούργησαν και, φυσικά, τους αρωγούς όλων μας, τους συμπαραστάτες, συμμάχους, τους ανθρώπους ή τους θεσμούς εκείνους που βρέθηκαν δίπλα μας, από την πρώτη στιγμή που τους ζητήθηκε, ή προσφέρθηκαν, ώστε να γίνουν κοινωνοί αυτής της «μεγάλης ιδέας» που μοιραζόμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι του MDRT. Αυτής της ανιδιοτελούς αγάπης για ένα επάγγελμα μοναδικό, αλλά σκληρό, και μιας καριέρας που απέχει από τα στεγανά, τους περιορισμούς και τα στερεότυπα του συντριπτικού συνόλου των επαγγελμάτων γύρω μας.
Στην αναδρομή αυτή, ένα περιοδικό, μια παραδοσιακή ελληνική επιχείρηση, με την αίγλη της «παλιάς εποχής», όσον αφορά το επίπεδο και την ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα με τον αέρα του σήμερα στην παρουσίαση και το περιεχόμενο, η «Ασφαλιστική Αγορά», κατέχει μια σπουδαία θέση ως πολύτιμος συνοδοιπόρος στην εθελοντική μας προσπάθεια. Δύο γενιές, ο Δημήτρης και η Αμαλία Ρουχωτά, και φυσικά οι συνεργάτες τους αγκάλιασαν εμάς, που για κάποιους υπήρξαμε ή εξακολουθούμε και είμαστε τρελοί, ουτοπικοί για την πραγματικότητα της μικρής μας χώρας, ονειροπόλοι ή ακόμα και ελιτιστές, “φούσκες” και ναρκισσιστές.
Η ουσία είναι ότι, ανεξάρτητα με τις όποιες πεποιθήσεις, μάς έδωσαν το βήμα, ώστε μέσα από την επικοινωνία μας, κάθε επαγγελματίας του χώρου μας να μπορέσει να μας παρατηρήσει και να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, αν και τι έχουμε να πούμε, το γιατί επιλέγουμε να ξοδεύουμε ή, αν προτιμάτε, να επενδύουμε πόρους, χρήμα και χρόνο, συνδεδεμένοι με έναν οργανισμό που δεν είναι αίρεση, αλλά όταν πρωτακούσαμε γι’ αυτόν είχε αιρετικό μήνυμα για τον χώρο μας, όπως ήταν διαμορφωμένος εντός συνόρων.
Η αναδρομή αυτή, για εμάς τους 7 Προέδρους, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να γίνει επίσημα. Η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη, άλλωστε, για εκείνους που σε στηρίζουν, είναι βασική αρχή που όλοι μας ενστερνιζόμαστε εκ φύσεως και θέσεως και φυσικά θωρακίζουμε ως ιδέα μέσα από τη σύνδεσή μας με το MDRT. Έτσι, με χρονολογική σειρά, ο καθένας μας, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, μοιράζεται τις δικές του σκέψεις».

Σοφία Ζερβουδάκη

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Ρίτα Χριστοδουλάτου
MDRT Country Chair, Greece, 2006-2008 – MDRT Zone Chair, Europe, 2008-2011

Η αριστεία που πρεσβεύει το MDRT για τους επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους υιοθετήθηκε στη χώρα μας πριν από περίπου 25 χρόνια, πρωτίστως από την Interamerican και με την υποστήριξη του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά. Υπήρξε σταδιακά μεγάλη αποδοχή από την ασφαλιστική αγορά (ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικούς συμβούλους), με αποτέλεσμα την ανέλιξη του επαγγέλματός μας, αφού δόθηκε η δυνατότητα να λάβουμε διεθνή γνώση και εμπειρία από τον παγκόσμιο αυτόν οργανισμό και τα χιλιάδες μέλη του από όλο τον κόσμο.

Τα μέλη της Επιτροπής του MDRT στην Ελλάδα, έχοντας ωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στον διεθνή αυτόν οργανισμό, στη βάση του εθελοντισμού και μόνο, προσπαθούσαν και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση και εμπειρία σε όλους τους ασφαλιστικούς συμβούλους στη χώρα μας. 

Αυτή, όμως, η προσπάθεια δεν θα είχε το σημαντικό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, αν ο Δημήτρης και η Αμαλία Ρουχωτά δεν μας υποστήριζαν μέσω του έγκριτου ασφαλιστικού περιοδικού «Ασφαλιστική Αγορά».

Θυμάμαι ότι, όταν επισκέφθηκα (ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδος) τον Δημήτρη Ρουχωτά, προ 17ετίας περίπου, και ζήτησα την υποστήριξή του σε αυτή μας την προσπάθεια, αμέσως και χωρίς κανέναν ενδοιασμό δήλωσε ότι θα είναι δίπλα μας, προσφέροντάς μας βήμα στο περιοδικό του. Μία υποστήριξη που συνεχίζεται αμέριστα έως σήμερα από την Αμαλία Ρουχωτά, φιλοξενώντας άρθρα με την εμπειρία και γνώσεις των μελών του MDRT.

Δημήτρη και Αμαλία Ρουχωτά, σας ευχαριστώ, προσωπικά, για την εμπιστοσύνη σας, καταρχάς στο πρόσωπό μου και στον Οργανισμό, αλλά και γιατί συμμετέχετε ενεργά στην αναβάθμιση του επαγγελματία ασφαλιστικού συμβούλου στη χώρα μας. Η συμβολή σας ήταν και είναι καταλυτική για την προώθηση της αριστείας του MDRT.

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Γιάννης Χατζάκης
MDRT Country Chair, Greece, 2008-2011

Αναπολώντας την πορεία του MDRT στην Ελλάδα… θυμάμαι πώς, δειλά-δειλά, τον Μάιο του 2007, με λίγες δεκάδες παρόντες, πραγματοποιήσαμε την 1η MDRT DAY

Τα τρία επόμενα χρόνια ακολούθησαν:

  • 2008, η 2η ημερίδα, με θέμα «Ανατομία των πωλήσεων», στο Ξενοδοχείο Χίλτον, με πάνω από 200 παρόντες!
  • 2009, 3η ημερίδα, με θέμα: «Δημιουργώντας Αξίες». Κατάμεστη η αίθουσα στο Χίλτον –σχεδόν 300 σύνεδροι!
  • 2010, 4η ημερίδα, με θέμα: «Κρίση ή Ευκαιρία;». Αγγίξαμε, στο ξενοδοχείο Intercontinental, τους 450 συμμετέχοντες!
  • και μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε τον Οκτώβριο του 2010, στη Θεσσαλονίκη, για 1η φορά! Κανείς δεν το περίμενε! Ήμαστε 410 άτομα! Ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία…

Το ρυάκι έγινε ορμητικό ποτάμι! Για να ακολουθήσει το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, τον Φεβρουάριο του 2011, στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Σε όλη αυτή την πορεία χρειαζόμασταν τη στήριξη του ασφαλιστικού Τύπου.

Η «Ασφαλιστική Αγορά» ήταν κοντά μας και κάλυπτε κάθε μας ημερίδα, αποκλειστικά τότε! Θυμάμαι στο πρώτο μας ξεκίνημα, όταν επισκεφθήκαμε τον Δημήτρη και την Αμαλία Ρουχωτά. Εγώ ήμουν τότε Country Chair για την Ελλάδα και η κα Ρίτα Χριστοδουλάτου Zone Chair για την Ευρώπη. Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας στηρίξουν και θα καλύπτουν τις εκδηλώσεις μας, κάτι που με συνέπεια έκαναν όλα αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν. Τους υποσχεθήκαμε να παρέχουμε σε κάθε έκδοση του περιοδικού ένα άρθρο από τα μέλη μας! Και αυτό συνεχίζει έως σήμερα.

Ήταν δύσκολα χρόνια για την καταξίωση του MDRT στην Ελλάδα και η βοήθεια των ανθρώπων της «Ασφαλιστικής Αγοράς» ήταν πράγματι εντυπωσιακή και πολύτιμη.

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Δημοσθένης Συκοβάρης
MDRT Country Chair, Greece, 2011-2013 – MDRT Zone Chair, Europe, 2013-2015

Τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ανέλαβα Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας Μελών του MDRT Ελλάδας, ήταν μια περίοδος που καταργήθηκε το ευρωπαϊκό παράρτημα του MDRT και απαγορεύθηκαν οι εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή ασφαλιστικών συμβούλων, όπως επιτρεπόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ανάπτυξη του MDRT στην Ελλάδα χρειασθήκαμε και είχαμε πολύ μεγάλη στήριξη από το περιοδικό «Ασφαλιστική Αγορά» και τους ανθρώπους του.

Συνεχίσαμε την επιτυχημένη παρουσίαση άρθρων των μελών μας στο περιοδικό, που είχε μεγάλη αναγνωσιμότητα, καθώς διαβαζόταν από πολύ μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού χώρου –και όχι μόνο. Γινόταν παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων της Επιτροπής μας, όπως των workshops και των συναντήσεων των μελών μας.

Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι η φυσική παρουσία των ανθρώπων της «Ασφαλιστικής Αγοράς» σε αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί έτσι αναδεικνυόταν το MDRT ακόμη περισσότερο, με την ολοκληρωμένη παρουσίαση με άρθρα και φωτογραφίες. Η συνεργασία μας συνεχίσθηκε εποικοδομητικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 που έληξε η θητεία μου!

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Λάμπρος Αποστολιώτης
MDRT Country Chair, Greece, 2014-2016

«Ασφαλιστική Αγορά»… Τι να πρωτοθυμηθω!

Δημήτρης Ρουχωτάς: «Παιδιά, τι χρειάζεστε; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;», «Τι θέλετε να κάνουμε για να αναδειχθεί ο θεσμός του MDRT στην Ελλάδα;».

Άρθρα των μελών στο περιοδικό. Αδιάλειπτη και ουσιαστική παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις του MDRT.

Συμβουλές, παραινέσεις, ιδέες, γνώμες. όλα με αγάπη και ανιδιοτέλεια από όλους τους ανθρώπους της «Ασφαλιστικής Αγοράς».

Από καρδιάς, σας ευχαριστούμε πολύ. Και βέβαια, συνεχίστε με πάθος το εξαιρετικό έργο σας!

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Κυριάκος Χατζηστεφάνου
MDRT Country Chair, Greece, 2013-2014 & 2016-2018 – MDRT Zone Chair, Europe 2020-2022 – MDRT Region Chair, Europe-Oceania 2022-2023

Η «Ασφαλιστική Αγορά» επί δεκαετίες αφουγκράζεται τον παλμό του ασφαλιστικού επαγγέλματος και του ασφαλιστικού συμβούλου. Τη γνώρισα και πορεύτηκα μαζί της, όπως και πολλοί άλλοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, από την πρώτη ημέρα μου στο επάγγελμα, το 1992, στην Alico. Συνεργαστήκαμε τόσο σε προσωπικό επίπεδο, με τις εκδόσεις των 2 βιβλίων «19 πρωταγωνιστές της Ιδιωτικής Ασφάλισης» και “Philotimo – Look inside you”, όσο και σε εταιρικό, με διάφορες συνεντεύξεις μου μέσω της εταιρείας που άνηκα και, ακόμα στενότερα, με τη συνεργασία μας ως Επιτροπή Επικοινωνίας Ελλάδος του MDRT 2013-2014 και 2016-2018.  

Η «Ασφαλιστική Αγορά», σεβόμενη την ιστορία της και τον ρόλο που υπηρετεί, βρέθηκε κάθε στιγμή δίπλα μας, στο εθελοντικό έργο που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε ως MDRT. 

Μέσα από τις δράσεις, τις συναντήσεις, τις ανταλλαγές ιδεών, τις ημερίδες και την ανάγκη μας για επικοινωνία με όλο τον ασφαλιστικό κόσμο, σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, ήταν πάντα εκεί, με αντικειμενικότητα και με διάθεση να προβάλλει ξεκάθαρα τις θέσεις και τους στόχους του Οργανισμού του MDRT, αφουγκραζόμενη πάντα την ανάγκη μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια ανέλιξης του ασφαλιστικού μας επαγγέλματος. 

Είναι το μοναδικό ασφαλιστικό έντυπο, μέχρι σήμερα, που πρόβαλε, σε εξώφυλλο τεύχους, την Επιτροπή Επικοινωνίας Ελλάδος του 2018, τιμώντας έτσι, με ακόμη έναν τρόπο, το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου Ζωής, τον ίδιο τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο και το MDRT. 

Τόσο προσωπικά, όσο και ως Επιτροπή Επικοινωνίας Ελλάδος 2013/14 -2016/18 είμαστε ευγνώμονες που, μέσα από αυτή τη συνεργασία, μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε και να αναδείξουμε στους συναδέλφους μας ιδέες, πρακτικές, απόψεις, εμπειρίες και γνώσεις. Ελπίζουμε πως μαζί συμβάλαμε στο να τεθεί το λιθαράκι που μας αναλογεί για την εξέλιξη του επαγγέλματος στην Ελλάδα. 

Εύχομαι στην «Ασφαλιστική Αγορά» και τους ανθρώπους της κάθε καλό, σε αυτό το δύσκολο μα παραγωγικό έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια για όλους εμάς!

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Κάρολος Μαρκουίζος
MDRT Country Chair, Greece, 2018-2020

Η υποστήριξη στο MDRT από τους ανθρώπους της «Ασφαλιστικής Αγοράς» ήταν αμέριστη μέσα στα χρόνια, ώστε να συνεχίσουν να γίνονται γνωστοί οι στόχοι του Οργανισμού αλλά και τα οφέλη των συνδεδεμένων με αυτόν ασφαλιστικών συμβούλων. 

Στις δύο μεγάλες MDRT Days που έγιναν το 2019 και το 2020, η ενθάρρυνση αλλά και η γνωστοποίηση σε όλο το φάσμα της ασφαλιστικής αγοράς αποδείχτηκε πολύτιμη και συνέβαλε στην επιτυχημένη τους διοργάνωση.

Αλλά και μετά τις εκδηλώσεις, η αρθρογραφία τους στο περιοδικό στήριξε τις προσπάθειες των ομάδων μας, των επιτροπών επικοινωνίας, να καταγράφουν και να επικοινωνούν τα μηνύματα, τους στόχους και τα αποτελέσματά τους.

Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι ευκαιρίες αρθρογραφίας που έδινε και συνεχίζει να δίνει η «Ασφαλιστική Αγορά» σε μέλη του Οργανισμού, ώστε να παρουσιάζουν τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους αλλά και τον εαυτό τους στην ευρύτερη αγορά.

Αυτό, όμως, που σίγουρα δεν προβαλλόταν προς τα έξω ήταν η πηγαία και ειλικρινής υποστήριξη των ανθρώπων που εργάζονται στο περιοδικό προς τον Οργανισμό και βέβαια προς όλους εμάς, τους εθελοντές των Επιτροπών Επικοινωνίας.

MDRT: 7 Πρόεδροι μιλούν & αποτιμούν τη συνεργασία τους με την «Ασφαλιστική Αγορά»

Σοφία Ζερβουδάκη
MDRT Country Chair, Greece, 2020-2023

Το να σου δίνει κάποιος την ευκαιρία, το βήμα, για να μιλήσεις γι’ αυτά που σε εμπνέουν, για τις στιγμές μέσα από τις οποίες άλλαξες, ως άνθρωπος ή/και ως επαγγελματίας, ελπίζοντας ότι ίσως κάποιος άλλος σαν κι εσένα θα μπορούσε να πάρει ένα ερέθισμα για να κάνει την αλλαγή, το άλμα που ονειρεύεται αλλά ίσως φοβάται, είναι ανεκτίμητο.

Ως Σοφία, δεν θα ξεχάσω ποτέ την τιμή που ένιωσα όταν είδα, 7, 8 χρόνια πριν, το πρώτο μου άρθρο δημοσιευμένο στην «Ασφαλιστική Αγορά» και, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, το καμάρι των γονιών μου, όταν συνειδητοποίησαν ότι επέλεξα στα 21 μου –προς μεγάλη τους αρχική απογοήτευση– μια καριέρα μοναδική, εστιασμένη πρώτα στο να προσφέρει και μέσα από αυτό να κερδίζει.

Η συνεργασία μας ως Επιτροπή με το περιοδικό μέσα στα χρόνια του Covid, μας έδωσε την ευκαιρία μέσα από τη στήλη MDRT Views και τη στενή συνεργασία μας με τη Δήμητρα Καζάντζα, τα νεότερά μας μέλη να συστηθούν, να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους ή να δείξουν ότι δεν είναι διαφορετικοί επαγγελματίες, λόγω συνθηκών ή ταλέντων, αλλά από επιλογή. Μια επιλογή που ενδυναμώνεται μέσα από το MDRT.
Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, τους παλιούς πια, να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η ομάδα μας μεγαλώνει, ανανεώνεται και είναι έτοιμη να βρεθεί στη νέα εποχή, έχοντας πια ανθρώπους καινούριους, ανυπόμονους να μοιραστούν με τους γύρω τους ό,τι είδαν στην πράξη να λειτουργεί.

Αποφασίζοντας, το 2021, να κάνουμε την MDRT Athens Virtual Day, ένα πολύπλοκο και τρομακτικό εγχείρημα, θέλαμε να έχουμε συμμέτοχους τους ανθρώπους του κλαδικού Τύπου, που έμπρακτα έχουν σταθεί δίπλα μας. Έτσι, μεταξύ αυτών, ο Δημήτρης Ρουχωτάς ανέλαβε και έφερε με απόλυτη επιτυχία εις πέρας τον ρόλο του, βρισκόμενος Ενώπιος Ενωπίω με τον τεράστιο για την αγορά μας, εντός και εκτός συνόρων, Ζακ Σούση. Συνομίλησαν, ανθρώπινα και αληθινά, για τη δουλειά μας, συντονισμένοι απομακρυσμένα σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που έπρεπε να μαγνητοσκοπηθεί, ώστε να ενταχθεί στη ροή ενός σχεδόν τηλεοπτικού προγράμματος. Αυτό που εγώ κράτησα ήταν η διάθεση ενός ανθρώπου, που ουσιαστικά γνώριζα για πρώτη φορά, να είναι εκεί, να ακολουθήσει τις οδηγίες μας και να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε ο καλεσμένος του να νιώσει άνετα και να μοιραστεί με θέρμη τα δικά του βιώματα και μηνύματα.

Μιλώντας με τον Δημήτρη και την Αμαλία Ρουχωτά, νιώθεις ασφάλεια, ότι αυτό που θα ζητήσεις, εφόσον έχει νόημα για το επάγγελμά μας, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πραγματοποιηθεί. Εμείς, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι του MDRT, ξέρουμε ότι η «Ασφαλιστική Αγορά» είναι ένας πολύτιμος συμπαίκτης, ένας από εμάς, για τον μόνο λόγο ότι οδηγούμαστε από τα ίδια κίνητρα: συνέπεια, αφοσίωση, αγάπη σε αυτό που υπηρετούμε, από διαφορετικές πλευρές, αλλά από κοινού.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΓιατί η ασφάλιση ως έννοια δεν έχει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές;
Επόμενο άρθρο«Οδυσσέας: O ταξιδευτής της ζωής», της Αγγελικής Μουρατίδου