Άρθρα

Κλιματικός Νόμος: Ποιες είναι τελικά οι θέσεις της ΕΑΕΕ;

Μείναμε με την απορία διαβάζοντας το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στις 17 Ιανουαρίου, με το οποίο μας πληροφορεί ότι εκπρόσωποί της είχαν διαδικτυακή συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα.

Η ΕΑΕΕ, στο δελτίο Τύπου, δεν μας καθιστά κοινωνούς ούτε των θέσεων που διατύπωσε στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Νομοσχεδίου για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο ούτε και των προτάσεων που υπέβαλε, ώστε να «γίνει πιο αποτελεσματικό», όπως αναφέρει, το προτεινόμενο άρθρο 19 για την Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή. Οι προτάσεις της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί έως σήμερα σε κανένα Μέσο και ούτε φυσικά στην πλατφόρμα ανοιχτής διαβούλευσης που υπάρχει ειδικά για αυτόν το σκοπό. Μεταξύ άλλων, έτσι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διαπιστώσουμε ποιες από τις προτάσεις της ΕΑΕΕ έγιναν αποδεκτές από το αρμόδιο Υπουργείο και πώς αυτές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο…

Σε αντίθεση με ό,τι πράττει η ΕΑΕΕ, αξίζει να θυμίσουμε ότι για το εν λόγω άρθρο έχουν περιγράψει με σαφήνεια τις θέσεις/αντιρρήσεις/προτάσεις τους η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, καθώς και ο έγκριτος Οικονομολόγος, Μέτοχος του Γραφείου Πραγματογνωμόνων «Πασκάλ & Στρατής Α.Ε.», κ. Παναγιώτης Στρατής, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο τ. Ιανουαρίου της «Α.Α.».

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αρκείται να μας πληροφορήσει για τα εξής:

«Το σχέδιο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου το οποίο τελεί σε ανοιχτή διαβούλευση το τρέχον διάστημα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του κ. Κ. Σκρέκα, Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος των επαφών και συζητήσεων του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου, και άλλων εκπροσώπων της ΕΑΕΕ με εκπροσώπους της Κυβέρνησης για το σημαντικότατο ζήτημα της ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών, για το οποίο η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε σχέση με το σχέδιο Νόμου, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας κ. Ε. Μοάτσος, και η Γενική Διευθύντρια, κα Μ. Αντωνάκη, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον Υπουργό τις θέσεις της ΕΑΕΕ πάνω σε συγκεκριμένες διατάξεις με ιδιαίτερη έμφαση στο Άρθρο 19 (Ασφάλιση Κινδύνου από την Κλιματική Αλλαγή) το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση ασφάλισης των νέων κτηρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ δήλωσαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στην υποχρέωση της εκ των προτέρων χρηματοδότησης των κινδύνων μέσω της ασφάλισης, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο μηχανισμός της μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Συζήτησαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία του προτεινόμενου άρθρου 19, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό».

Είναι εμφανής η πρόθεση της ΕΑΕΕ να παραμένει πάντοτε θετικά διακείμενη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση. Είναι, όμως, αποτελεσματική αυτή η τακτική; Ας κρίνουν οι αναγνώστες επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο και βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης.

Στη διάρκεια της θητείας της συγκεκριμένης Κυβέρνησης πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, νομοθετικά, τα ζητήματα που έχουν ρυθμιστεί και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση συμπεριλαμβάνουν τη ρύθμιση των αυξήσεων των νοσοκομειακών προγραμμάτων υπέρ των αιτημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, τη θέσπιση μηχανισμού κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος εισφορών στην επικουρική ασφάλιση.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας