Η επιλογή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, να “εκμεταλλευτεί” την πρόσκλησή του στην Ύδρα και, στο πλαίσιο των εργασιών του 22ου Insurance & Reinsurance Meeting, να επιχειρήσει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την ιδιωτική ασφάλιση, συνέβαλε ώστε να αποφασισθεί (στις 26 Μαΐου), λίγο πριν την ψήφιση στη Βουλή, η απόσυρση του «Άρθρου 23 – Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή» του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής και της υπομονής των ασφαλιστών είχε ονοματεπώνυμο!

Ποιο ήταν το παρασκήνιο;

Ποιος έδωσε την εικόνα και ποιος, αφού την είδε, εκεί στην Ύδρα, έδωσε την εντολή απόσυρσης; Είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια… όπως και η υπόσχεση που δόθηκε, ότι το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης θα επανέλθει, με σωστή όμως προσέγγιση.

Συμπερασματικά: Η ασφαλιστική αγορά έχει υπαρξιακή υποχρέωση να εκπροσωπείται από δυναμικά μέλη, με τεχνογνωσία, διασυνδέσεις και κύρος, αλλά και διαθέτοντα την καλή μαρτυρία του συνόλου της αγοράς.

Σήμερα, και εκ του συγκεκριμένου απρόοπτου αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ δικαιούται εύσημα! Εύσημα, που του τα αμφισβητήσαμε (Υπάρχουν ευθύνες για την απαξίωση της ιδιωτικής ασφάλισης), και τώρα, εδώ, μετά τις εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να του τα αποδώσουμε!

Βεβαίως, και πάλι, η συνέχεια και η εξέλιξη όχι μόνον του συγκεκριμένου θέματος, αλλά γενικότερα της πολιτικής απόφασης για τη δικαίωση της ιδιωτικής ασφάλισης, κόντρα στο όποιο πολιτικό κόστος, θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για το εάν έχουν ωριμάσει τα πράγματα και οι άνθρωποι.

Και επειδή η ζωή συνεχίζεται και τα δύσκολα είναι μπροστά, ας μην ξεχνάμε ότι ΤΟ ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ χωρίς Ασφάλιση ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ –πλην όμως, όχι  υπεύθυνη!

Τι διαδραματίστηκε στην Ύδρα, για την ιστορία…

  • Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατέβαλε “δυνατές προσπάθειες” να μας πείσει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος πιστεύουν στην ιδιωτική ασφάλιση, στην ασφαλιστική αγορά και στους ανθρώπους της, όπως και στα οφέλη που αυτή παράγει για την οικονομία και την κοινωνία.
  • Ο Πρόεδρος και αρκετοί συνοδοιπόροι του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος καθησύχαζαν εμάς τους ανησυχούντες, συνιστώντας μας υπομονή και επιμονή, ακόμη και για τα αυτονόητα.
    Αισιοδοξούσε ο Πρόεδρος! Σημείωνε ότι έστω και η λέξη «υποχρεωτική» ασφάλιση, που ψέλλισε και όχι άρθρωσε η Πολιτεία στον «Εθνικό Κλιματικό Νόμο», θα μπορούσε να εξελιχθεί από χαραμάδα σε πόρτα…
  • Παρά τα όσα έλεγε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επειδή δεν μπορούσε να “ξεπεράσει” τη φύση του, δίδασκε… Κατά τον ίδιο, ακόμη και οι αστοχίες σε αυτά που νομοθετεί η Κυβέρνηση δεν οφείλονται ούτε σε κακή πρόθεση ούτε σε έλλειψη γνώσεων επί του αντικειμένου.
    Πού οφείλονται; Στην… πανδημία, στην οικονομική κρίση, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία!
  • Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όφειλε να γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ δεν είναι ούτε συνδικαλιστής ούτε πωλητής ασφαλειών, όπως ακριβώς και το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της οικονομίας μας και υπηρετεί τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ο ρόλος της οποίας είναι συμπληρωματικός σε εκείνον της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επομένως, ο ισχυρισμός του Υπουργού, ότι «αρκετά σας δώσαμε… μην τα ζητάτε και όλα», ήταν και είναι άστοχος και προσβλητικός!

Εν κατακλείδι…

Επαναλαμβάνουμε αυτό που τονίσαμε κατά πρόσωπο στον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη –παρόντων του κ. Σαρρηγεωργίου καθώς και του Προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου: όταν οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν, όπως το παραδέχθηκε ο Υπουργός, καλύτερα είναι να μην πράττουν – νομοθετούν!

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΑντιμετώπιση φυσικών καταστροφών: Τι σχεδιάζει στη Θεσσαλία η Swiss Re;
Επόμενο άρθροΠροβληματισμοί, όχι κουτσομπολιά! (Μέρος 1ο)