Άρθρα

Προβληματισμοί, όχι κουτσομπολιά! (Μέρος 1ο)

Αν σκεφτεί κανείς ότι παρακολουθούμε την ασφαλιστική μας αγορά, ανελλιπώς, εδώ και σαράντα πέντε συναπτά έτη, εύκολα μπορεί να συμπεράνει την αγωνία μας και το ενδιαφέρον μας για όσα συμβαίνουν στον χώρο αυτόν.

Πρόσωπα και Σχήματα, Εποπτεία και Κράτος, Δίκτυα και Καταναλωτές συγκλίνουν και συμφωνούν στην επιτακτική ΑΝΑΓΚΗ της αλλαγής. Εντούτοις, σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή δεν σημειώνονται.

Οι ασφαλιστικές, αν και ο αριθμός τους έχει δραστικά περιορισθεί, περισσότερο στοχεύουν στην… ταχεία πάχυνση, παρά στην εδραίωση της παρουσίας τους και στην εμπιστοσύνη του Καταναλωτή.

Τα στελέχη που διοικούν τις εταιρείες, με αξιόλογα τυπικά προσόντα, δείχνουν να στερούνται διάθεσης πρωτοβουλίας για ό,τι συμβαίνει πέρα από το μαγαζί τους.

Η Εποπτεία “πνίγει” τον ρόλο της στην τήρηση έξωθεν διαχειριστικών εντολών και μόνιμα… αλληθωρίζει προς τα τραπεζιτικά συμφέροντα.

Το Κράτος, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό, δηλώνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το πολιτικό Κόστος, για να θεσμοθετήσει.

Τα δίκτυα στερούνται διαθέσεως συνεργασίας και συνύπαρξης, αλλά και καθυστερούν επικίνδυνα να εξειδικευτούν σε προϊόντα και ανάγκες πραγματικές του καταναλωτή και όχι του… Νόμου ή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μένει ο Καταναλωτής…

Εκατομμύρια Έλληνες είναι εν δυνάμει ασφαλισμένοι!

Οι περισσότεροι, όμως, δυσανασχετούν. Αναγκάζονται να ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους, τις βάρκες τους, την αστική τους ευθύνη, κι έτσι, αναγκασμένοι και καθόλου πεπεισμένοι ότι αυτό τους συμφέρει, εξελίσσονται σε μόνιμους δυσφημιστές.

Ακόμη και μεγάλοι πελάτες βιομηχανικών κινδύνων, κατασκευών, Τουρισμού κ.λπ. εξακολουθούν να είναι όμηροι-πελάτες, αφού το τραπεζιτικό σύστημα πρακτορεύει ασφάλειες!

Η εκπαίδευση των ασφαλιστών, πέραν εκείνης της εξ εγχειριδίου των διαμεσολαβητών, ΠΟΙΑ είναι;

Φυσικά υπάρχει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών και κάποιες έδρες στα Πανεπιστήμια.

Θα αρκούσαν, ΑΝ υποστηρίζονταν.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Διαβάστε επίσης: Προβληματισμοί, όχι κουτσομπολιά (Μέρος 2ο)

Προβληματισμοί, όχι κουτσομπολιά (Μέρος 3ο)


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας