Στις 7 Νοεμβρίου 2019, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης αλλά και σημερινός, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνούσε και κυβερνά και σήμερα, δήλωνε, παρουσία του τότε και νυν Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, τα εξής:

«Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, γιατί αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Ύστερα από την παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής των ασφαλιστών, οι οποίοι, “επιμένοντας” στη διακριτικότητα, στις κλειστές πόρτες και στις προσωπικές σχέσεις, στην ταύτιση ιδεολογικών απόψεων, υπέστησαν την απόλυτη απαξίωση στο θέμα της «Ασφάλισης κινδύνου από την κλιματική αλλαγή», θέλουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

  1. Η Πολιτεία είναι υπόλογη, διότι τον θεσμό της διαβούλευσης τον καθιστά εγκληματικά ανενεργό.
  2. Όχι μόνον Υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκτίθενται και ως δημόσιοι άνδρες αλλά και ως άτομα, αφού άλλα δηλώνουν και άλλα πιστεύουν.
  3. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εκτίθεται για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει, και στα πρόσωπα και στα πράγματα.
  4. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ θα δυσκολευτεί πολύ, ειδικά από δω και πέρα, να πείσει για την ορθότητα της προσέγγισης που επέλεξε όλα αυτά τα χρόνια.
  5. Όλοι οι φορείς αλλά και τα διακεκριμένα πρόσωπα – επιστήμονες που εισέφεραν τις απόψεις τους στο ψευδές κάλεσμα για διαβούλευση της συγκεκριμένης πρότασης, εκ των πραγμάτων εισέπραξαν απαξίωση και αμφισβήτηση.

Δοθέντων όλων των προηγουμένων, επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο –εκείνον που προφανώς δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα στους υπόλογους–, και χαρακτηρίζουμε ως εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη την προσέγγιση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία επωμίζεται τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του Θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος, και όχι μόνον για το συγκεκριμένο άρθρο του Σχεδίου Νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», αλλά για το σύνολο των επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως προς τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Στο κακό των προηγούμενων εμπειριών μας, σημειώνουμε το χειρότερο.

Ο φαρισαϊσμός των κυβερνητικών στελεχών και η ενδοτική διάθεση και στάση στελεχών της ΕΑΕΕ, κυρίως, απαιτεί μία δημόσια καταδίκη.

Την καταθέτουμε και την υπογράφουμε.

Υ.Γ.: Επειδή τα… έχουμε δει όλα στην ελληνική πολιτική ζωή, δεν αποκλείουμε, στη συζήτηση κατ’ άρθρο του Νομοσχεδίου, να εγερθούν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να προτείνουν αυτοί πλέον τα όσα κατέθεσαν στη δημόσια διαβούλευση φορείς και επιστήμονες.

Το απίθανο αυτό σενάριο δεν αναιρεί καθόλου τους χαρακτηρισμούς μας.

Αντιθέτως, ο μη γένοιτο, προσθέτει κι άλλους, ήκιστα κολακευτικούς ακόμα και για το πολίτευμά μας.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Διαβάστε επίσης: Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή: Κουφού καμπάνα κι αν βαρείς…


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News