Ασφαλιστές ή πωλητές; (Editorial Νοέμβριος 2018)

7613
Knowledge

Πόσο χρήσιμο θα ήταν για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να ενημερώνονται για τη διάρθρωση των ασφαλίστρων της αγοράς μας, τις αιτίες και τους λόγους που διαμορφώνουν την τελική της εικόνα;

Στο ερώτημα αυτό καταλήγουμε παρατηρώντας την “εξαντλητική” προσπάθεια των εταιρειών, με τα συνακόλουθα κόστη, να επικεντρώνουν σχεδόν αποκλειστικά στη βελτίωση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων, ψυχολογίας κ.λπ. των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Μήπως ήρθε η ώρα να “ψάξουμε” όχι τους καλούς ή κάλλιστους πωλητές ασφαλειών, αλλά τους συνειδητοποιημένους επαγγελματίες ασφαλιστές;

Άραγε, πόσοι από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ικανοί, μέτριοι ή άριστοι πωλητές ασφαλειών, γνωρίζουν ότι:

1ον Ο μεγαλύτερος κλάδος ασφάλισης σχετίζεται με την ασφάλιση αυτοκινήτων (αυτό το ξέρουν όλοι!), εισφέροντας το 50,9% των ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, το 2017.

Στον κλάδο αυτόν η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης (με τη βοήθεια δηλαδή του… “χωροφύλακα” και όχι του ασφαλιστή) “γράφει” παραγωγή από πρωτασφαλίσεις το 2017 το ποσό των €861 εκατ., ήτοι το 41,26% του συνόλου της παραγωγής στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών. Υπάρχει και προστίθεται στο αποτέλεσμα αυτό το ποσόν των €201,1 εκατ., που αφορά ό,τι παραπάνω προκύπτει, με την προτροπή του ασφαλιστή, πέραν της υποχρεωτικότητας! Δηλαδή, μόλις το 9,64% (αντιστοιχεί στον κλάδο χερσαίων οχημάτων) του συνόλου των ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου προκύπτει, ίσως, από την πώληση του ασφαλιστή!

Ασφαλιστής: 9,64% – “Χωροφύλαξ”: 41,26%!!!

Έτσι διαμορφώνονται, λοιπόν, τα ασφάλιστρα του 50,9% της συνολικής κατά Ζημιών παραγωγής στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Ελάχιστα κολακευτικό συμπέρασμα για τους επαγγελματίες!

2ον Ο επόμενος μεγαλύτερος κλάδος, από πλευράς ύψους ετησίων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, είναι οι ασφαλίσεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας [αυτό ίσως πολλοί να το ξέρουν (;)]. Δηλαδή, οι κλάδοι πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών εισφέρουν το 22,7% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

Οι ασφαλίσεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας συγκεντρώνουν παραγωγή €475 εκατ., εκ των οποίων τα €336 εκατ. ή ποσοστό 16,10% αντιστοιχούν στον κλάδο πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως. Οι λοιπές ζημιές αγαθών συγκεντρώνουν €97,4 εκατ. ή 4,67% και οι διάφορες χρηματικές απώλειες €41,2 εκατ. ή 1,98%.

Στο σύνολο, λοιπόν, των ασφαλίσεων περιουσίας, που όπως παραπάνω αναφέραμε αφορά το 2017, ας δούμε τη συμμετοχή των μετρίων, καλών και αρίστων ασφαλιστών: από τον “χωροφύλαξ”, που εδώ λέγεται bancassurance, παράγεται το 44,7% των ασφαλίστρων. Από τους μεσίτες & πράκτορες το 42,7% και από τους ασφαλιστικούς συμβούλους ή άλλως πώς «ιδιόκτητο δίκτυο» το 9,6%.

Γι’ αυτό το 9,6% του «ιδιόκτητου δικτύου» τι κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες;

Κάνουν σεμινάρια, για να βελτιώσουν τα ταλέντα τα έμφυτα και να τα μεταβάλουν σε ταλέντα επίκτητα!

Εκεί, λοιπόν, διαφωνούμε με τις εταιρείες.
Ορθώς ή λανθασμένα;
Κρίνετέ μας.

Όσο για τους επαγγελματίες ασφαλιστές, ενιστάμεθα! Δεν εξηγείται η αδράνειά τους!

Για τη Ζωή σε επόμενο, αν έχουμε χρόνο!

Προηγούμενο άρθροIntelli Solutions και ClientIQ υλοποίησαν το πρόγραμμα επιβράβευσης της Interasco
Επόμενο άρθροΗ Συνεταιριστική Ασφαλιστική είναι έτοιμη για τον δεύτερο γύρο