Άρθρα

Ασφάλιση ζώων συντροφιάς

Τα βασικά στοιχεία της δορυφορικής ασφάλισης

Απόψεις & θέσεις φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ.
Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

Ασφάλιση ζώων συντροφιάς

Της Αντιγόνης Βίκου, φοιτήτριας β’ εξαμήνου.

Η ιδέα της ασφάλισης κατοικίδιων αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία.
Ως προϊόν έχει μικρό ακόμη μερίδιο μεταξύ των ασφαλιστικών προϊόντων, ωστόσο, έως το 2032 η παγκόσμια αγορά ασφάλισης κατοικίδιων προβλέπεται να φτάσει τα 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

H ασφάλιση κατοικίδιων συνιστά ένα πρωτοποριακό ασφαλιστικό προϊόν, με μικρό ακόμη μερίδιο στην αγορά ασφαλιστικών προϊόντων (Gajinov, 2023). Πρόκειται για μια μορφή ασφάλισης που παρέχει ασφαλιστική κάλυψη για κατοικίδια ζώα, όπως είναι για παράδειγμα οι σκύλοι και οι γάτες, με κύρια σκοπιμότητα να βοηθήσει στην κάλυψη των ιατρικών εξόδων που προκύπτουν από ατύχημα, ασθένειες ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα κατοικίδια (Santos, 2022).

Οι τύποι ασφάλισης κατοικίδιων ζώων χωρίζονται, κυρίως, σε ιατρική ασφάλιση κατοικίδιων ζώων, ασφάλιση θανάτου κατοικίδιων ζώων και ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων (NS, Vinay & Kurthukoti, 2023).

Η κάλυψη της ασφάλισης κατοικίδιων μπορεί να περιλαμβάνει (Goffard, Piette & Peters, 2023):

 • Ιατρικά Έξοδα: Αφορά στην κάλυψη των ιατρικών εξόδων που προκύπτουν από ασθένειες, τραυματισμούς, χειρουργικές επεμβάσεις, εξετάσεις και φάρμακα.
 • Χειρουργικές Επεμβάσεις: Αφορά στην κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων που μπορεί να απαιτηθούν για τη θεραπεία του κατοικίδιου.
 • Επίσκεψη Κτηνιάτρου: Αφορά στην κάλυψη του κόστους των επισκέψεων στον κτηνίατρο.
 • Συνήθεις Ασθένειες και Κοινά Περιστατικά: Αφορά στην κάλυψη συνηθισμένων ασθενειών και περιστατικών, που είναι κοινά σε συγκεκριμένα είδη κατοικίδιων.
 • Ατυχήματα και Πληγές: Αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη για ατυχήματα και πληγές που μπορεί να υποστεί το κατοικίδιο.

Πλεονεκτήματα ασφάλισης

Έρευνες αναφέρουν (Market Us, 2023· NS, Vinay & Kurthukoti, 2023· Yuan et al, 2019) ότι είναι πολλά τα οφέλη που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να ασφαλίσουν τα κατοικίδιά τους. Αν και η επιλογή της ασφάλισης εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε ιδιοκτήτη, κάποια από τα θετικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

 • Οικονομική Προστασία: Η ασφάλιση παρέχει οικονομική προστασία κατά των απρόβλεπτων και συχνά δαπανηρών εξόδων που σχετίζονται με την υγεία των κατοικίδιων. Καλύπτει το κόστος των επισκέψεων στον κτηνίατρο, των φαρμάκων, των χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων ιατρικών δαπανών.
 • Ευκολία στη Χρήση των Υπηρεσιών Υγείας: Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν τις καλύψεις που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων εξετάσεων, των εμβολιασμών και άλλων μορφών πρόληψης.
 • Επιλογή Κτηνιάτρου: Τα περισσότερα προγράμματα ασφάλισης επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να επιλέγουν τον κτηνίατρό τους, ενώ ακόμα και η χρήση εξειδικευμένων ειδικών μπορεί να καλυφθεί.
 • Κάλυψη για Ατυχήματα και Ασθένειες: Η ασφάλιση κατοικίδιων παρέχει κάλυψη για ατυχήματα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
 • Μείωση ψυχολογικού άγχους: Η ασφάλιση μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ηρεμία στους ιδιοκτήτες και να καταλαγιάσει το άγχος τους, καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να παράσχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στα αγαπημένα τους κατοικίδια, χωρίς να ανησυχούν για το οικονομικό κόστος.

Τι λειτουργεί ανασταλτικά

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση των ιδιοκτητών, ώστε να μην ασφαλίσουν τα κατοικίδιά τους. Ορισμένοι από τους λόγους που αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες από το να προβούν σε μια ασφάλεια κατοικίδιου είναι οι παρακάτω (Becker, Volk & Kunzmann, 2022):

 • Κόστος: Η ασφάλεια για τα κατοικίδια μπορεί να φανεί σχετικά ακριβή, ειδικά εάν δεν χρειάζονται συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ενδέχεται να θεωρήσουν ότι το κόστος της ασφάλισης υπερβαίνει τα πιθανά οφέλη.
 • Επιλογές ασφάλισης: Οι ιδιοκτήτες μπορεί να νιώθουν σύγχυση σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές ασφάλισης και τα είδη της κάλυψης που προσφέρονται. Η έρευνα και η κατανόηση των πολιτικών ασφάλισης μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο.
 • Επιλογή υγειονομικής περίθαλψης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να προτιμούν να πληρώνουν άμεσα για τις υπηρεσίες υγείας του κατοικίδιού τους αντί να περιμένουν αποζημίωση από μια ασφαλιστική εταιρεία.
 • Πεποίθηση ότι το κατοικίδιο είναι υγιές: Ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να πιστεύουν ότι το κατοικίδιό τους είναι γενικά υγιές και να θεωρούν ότι η ασφάλιση όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι και εντελώς περιττή.
 • Προηγούμενη εμπειρία: Εάν οι ιδιοκτήτες είχαν προηγούμενη εμπειρία με ασφάλιση και δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνουν χρήση της ασφάλισης αυτής, ενδέχεται να νιώθουν ότι δεν χρειάζεται να ασφαλίσουν και πάλι.
 • Αποκλεισμός προϋπαρχουσών καταστάσεων, που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης: Πολλές πολιτικές ασφάλισης κατοικίδιων δεν καλύπτουν προϋπάρχουσες καταστάσεις, δηλαδή ασθένειες ή προβλήματα υγείας που υπήρχαν πριν από την αγορά της ασφάλισης.

Ασφάλιση κατοικίδιων ζώων στη διεθνή αγορά

Ασφάλιση ζώων συντροφιάς

Η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων ως ασφαλιστικό προϊόν άργησε να κάνει την εμφάνισή της στη διεθνή αγορά και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αργής ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν προβλέψεις για σημαντική άνοδο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τη Market.us (2023), η παγκόσμια αγορά ασφάλισης κατοικίδιων ζώων αντιπροσώπευε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032.

Η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση στο εγγύς μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, η αγορά κατοικίδιων ζώων ανεβαίνει σταδιακά και η ιατρική ασφάλιση κατοικίδιων ζώων έχει δείξει σιγά – σιγά τη δυνητική της ισχύ στην ανάπτυξη της αγοράς. Η ιδέα της ασφάλισης κατοικίδιων αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η τρέχουσα διεθνής αγορά ασφάλισης κατοικίδιων κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία είναι κάποιες χώρες με σχετικά ανεπτυγμένη κλίμακα ασφαλίστρων στον τομέα της ασφάλισης κατοικίδιων ζώων (Yuan et al, 2019).

Παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα, όπως ατελές νομικό σύστημα, έλλειψη ανταγωνιστικότητας και υψηλές απαιτήσεις για συμμετοχή, που οδηγούν στην αργή ανάπτυξη του ασφαλιστικού αυτού προϊόντος στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ευρείες και πολλά υποσχόμενες (Univdatos Market Insights, 2022). Αυτό απαιτεί τη σταδιακή βελτίωση των νόμων, των κανονισμών και των πολιτικών (Dixon, 2012). Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, για να αναπτύξουν πιο ολοκληρωμένα και διαφοροποιημένα ασφαλιστικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης κατοικίδιων ζώων και να προωθήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης της ασφάλισής τους. 

Πηγές

 • Becker, M., Volk, H., & Kunzmann, P. (2022). Is Pet Health Insurance Able to Improve Veterinary Care? Why Pet Health Insurance for Dogs and Cats Has Limits: An Ethical Consideration on Pet Health Insurance. Animals, 12(13), 1728.
 • Dixon, S. T. E. P. H. E. N. (2012). Pet insurance, understanding the current state of play. Veterinary Business J, 116, 6-9.
  https://www.vettimes.co.uk/app/uploads/wp-post-to-pdf-enhanced-cache/1/pet-insurance-understanding-the-current-state-of-play.pdf. (Accessed 1 December 2023).
 • Gajinov, T. (2023). Pet Insurance. Eur. Ins. L. Rev., 13.
 • Goffard, P. O., Piette, P., & Peters, G. W. (2023). Market-based insurance ratemaking.
 • Market.Us (2023) Pet Insurance Market Value to Hit USD 27.8 Billion in 2032 Globally [online].
  https://www.globenewswire.com/en/news-release/2023/03/03/2620004/0/en/Pet-Insurance-Market-Value-to-Hit-USD-27-8-Billion-in-2032-Globally-Market-us.html (Accessed 10 December 2023).
 • NS, M. P. G., Vinay, H. V., & Kurthukoti, D. A. (2023). A Study On Pet Health Insurance And Its Impact On Owners Spending For Veterinary Services With Reference To Mysuru City. Journal of Survey in Fisheries Sciences, 3413-3425.
  http://sifisheriessciences.com/index.php/journal/article/view/1486.
 • Santos, M. P. M. M. (2022). New product definition: pet insurance (Doctoral dissertation).
 • UnivDatos Market Insights (UMI) (2022) Pet Insurance Market: Current Analysis and Forecast (2022-2028).
  https://univdatos.com/el/report/pet-insurance-market/ (Accessed 3 December 2023).
 • Yuan, F., Jiang, M., Guan, H., & Yan, H. (2019). Exploration of the Development of Pet Insurance. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias, 29(3), 567-574.

Δείτε εδώ όλες τις προηγούμενες εργασίες.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας