Άρθρα

Ευ. Κάργας: H αποξένωση λόγω της τεχνολογίας και ο ρόλος του Financial Planning

Το βήμα των Financial Planners

Όταν κάποιος είναι υπερβολικά εστιασμένος στην τεχνολογία και τις ψηφιακές δραστηριότητες, ενδέχεται να παραμελεί πτυχές της ζωής του που απαιτούν ισορροπία, όπως η οικονομική του κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Financial Planning μπορεί να είναι σημαντικός.

Πριν από μόλις 100 χρόνια, η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους ήταν τελείως διαφορετική· βασιζόταν στην ανθρώπινη επαφή. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε μικρές ή σε μεγάλες παρέες, είτε μέσα στα σπίτια τους είτε σε άλλους χώρους, όπου αντάλλασσαν απόψεις και ιδέες και πορεύονταν προς το μέλλον.

Με την εμφάνιση του ραδιοφώνου, οι άνθρωποι άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν τις συνήθειές τους, αφού συγκεντρώνονταν γύρω από έναν δέκτη, για να ενημερωθούν για τα νέα, χωρίς να συζητούν ιδιαίτερα.

Έπειτα εμφανίστηκαν η τηλεόραση, οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, συσκευές οι οποίες με τον καιρό μείωσαν τον χρόνο και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.

Σήμερα, τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά, αφού σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο, λόγω των lockdown, με τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου να αγγίζουν το 50%. Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε κατά 10% ο αυτοτραυματισμός στα κορίτσια, ενώ παρατηρήθηκε διπλασιασμός του καταθλιπτικού συναισθήματος και στα δύο φύλα.

Τελικά, η χρήση της τεχνολογίας έχει επηρεάσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Κοινωνικά δίκτυα και Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας: Τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους από απόσταση, αλλά μειώνουν την ανάγκη για αντίστοιχες προσωπικές επαφές στο φυσικό περιβάλλον.
  2. Ψηφιακή Επικοινωνία έναντι Κοινωνικών Δραστηριοτήτων: Οι άνθρωποι συχνά προτιμούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων κειμένου ή e-mail παρά να συναντηθούν από κοντά, λόγω της άνεσης και της άμεσης ανταπόκρισης που παρέχουν οι ψηφιακές μέθοδοι.
  3. Αύξηση της Χρήσης Ψηφιακών Ψυχαγωγικών Μέσων: Η αυξημένη χρήση ψηφιακών ψυχαγωγικών μέσων, όπως παιχνίδια και streaming υπηρεσίες, μπορεί να οδηγήσει στην αφιέρωση λιγότερου χρόνου σε φυσικές δραστηριότητες με άλλα άτομα.
  4. Εργασία από Απόσταση: Η αύξηση της εργασίας από απόσταση, λόγω της τεχνολογίας, μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες για ανθρώπινη επαφή στον εργασιακό χώρο.

Ο ρόλος του Financial Planning μπορεί να είναι σημαντικός σε αυτό το πλαίσιο. Όταν κάποιος είναι υπερβολικά εστιασμένος στην τεχνολογία και τις ψηφιακές δραστηριότητες, ενδέχεται να παραμελεί πτυχές της ζωής του που απαιτούν ισορροπία, όπως η οικονομική του κατάσταση.

Ένας καλά δομημένος σχεδιασμός οικονομικών μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της αποξένωσης λόγω της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια ενός οικονομικού σχεδιασμού, κάποιος μπορεί να οργανώσει τις οικονομικές του προτεραιότητες και να διαχειριστεί τους πόρους του, έτσι ώστε να δημιουργήσει χρόνο και χρήματα για πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις και δραστηριότητες που ενισχύουν την ευημερία και την ψυχική υγεία.

Οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν και δυσκολεύουν την ανθρώπινη επαφή, σήμερα, αυξάνουν την ευθύνη μας ως επαγγελματίες απέναντι στην κοινωνία.

Καθημερινά διαπιστώνουμε, μέσα από τις συναντήσεις μας, ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό χρηματοοικονομικό πλάνο, να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ακολουθώντας τις συμβουλές ενός επαγγελματία Financial Planner.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική εξέλιξη, οι αυτοματοποιημένες πλατφόρμες, ακόμα και η ΑΙ, δεν θα μπορέσουν τις επόμενες δεκαετίες να αντικαταστήσουν την αποστολή μας. Είναι στη φύση μας, για τα σπουδαία και σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, να θέλουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας και όχι μια εφαρμογή (ή και ένα ανθρωποειδές αργότερα).

Τελικά, ο στόχος του Financial Planning, εν μέσω της αποξένωσης που προκαλείται από την τεχνολογία, είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να επαναφέρει την ισορροπία στη ζωή του, ενθαρρύνοντάς τον να επικοινωνεί και να αλληλοεπιδρά με τον πραγματικό κόσμο έξω από τις οθόνες.

Αναζητήστε και μιλήστε με εξειδικευμένους financial planners, εμπιστευθείτε τη διαδικασία που ακολουθούν και δείτε τη ζωή σας και το χρηματοοικονομικό σας μέλλον να αλλάζουν.

Ευ. Κάργας: H αποξένωση λόγω της τεχνολογίας και ο ρόλος του Financial Planning
Ευ. Κάργας: H αποξένωση λόγω της τεχνολογίας και ο ρόλος του Financial Planning

* Ο κ. Ευστάθιος Κάργας γεννήθηκε στην Καλαμάτα και εργάζεται στην ασφαλιστική βιομηχανία, ως συνεργάτης της Interamerican από το 2004. Είναι απόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος της Ελληνικής Ένωσης Financial Planners (HFPA). Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων του MDRT και της GAMA. Από το 2017 κατέχει την πιστοποίηση (Ε) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από το 2019 την πιστοποίηση Financial Planning της Achmea. Από το 2023, ως Unit Manager Ν. Μεσσηνίας, έχει ξεκινήσει να μεταλαμπαδεύει σε νέους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές τις γνώσεις και την εμπειρία του, βοηθώντας τους να αναπτυχθούν και να πετύχουν στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι συνεργασίες του είναι μακροχρόνιες και εργάζεται με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων που τον εμπιστεύονται, μέσω της συμβουλευτικής και του Financial Planning.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας