Διεθνή

1,18 τρις η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ευρώπη το 2014

Τα προκαταρκτικά στοιχεία επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων που συγκεντρώθηκαν από τις χώρες μέλη της Insurance Europe παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας ασφαλιστικών Ενώσεων που δημοσιεύτηκε χτες, 26 Μαΐου.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων το 2014 κατά 4,2%, φθάνοντας €1.176 δις. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η παραγωγή  των ασφαλίσεων ζωής αυξήθηκε κατά 6,4%, φθάνοντας τα € 719 δις. Ωστόσο, στον συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν έντονες διαφορές από χώρα σε χώρα, με δέκα χώρες να σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ιταλία οδήγησε την κούρσα με αύξηση 29,9% το 2014, λόγω της εξαιρετικής ανάπτυξης της νέας παραγωγής ασφαλίσεων Ζωής.

Η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1%, φτάνοντας τα €457 δις. Η Σουηδία ήταν η χώρα με την καλύτερη επίδοση στον τομέα αυτό, με διψήφια αύξηση άνω του 12%. Σημαντικά ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν, επίσης, στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία. Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα) η δύσκολη οικονομική κατάσταση οδήγησε σε μείωση της παραγωγής.

Αντίστοιχα αυξήθηκαν (+ 6,8%) και οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, φτάνοντας τα €9.230 δις το 2014. Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών ζωής εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 7,2%, φτάνοντας τα € 7.552 δις, ενώ οι επενδύσεις ζημιών κατά 5,7%, και έφτασαν τα € 1.614 δις. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ολλανδία, +15,5%.

Να σημειωθεί ότι τα τελικά στοιχεία για το 2014 θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο.

 

Ανανέωση της θητείας του Sergio Balbinot

Την ανανέωση της θητείας του κ. Sergio Balbinot ως Προέδρου της Insurance Europe για ακόμα τρία χρόνια, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ενώσεων.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την τιμή που του έγινε ο κ. Balbinot, που είναι μέλος του Δ.Σ. της Allianz SE, με πεδίο ευθύνης την ΝΔ Ευρώπη και την Αφρική, δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του για την εκπροσώπηση των Ευρωπαίων ασφαλιστών, σε μια περίοδο που, όπως τη χαρακτήρισε, «είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη βιομηχανία μας».

 

Οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες είναι η το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο προσαρμογή στο Solvency II. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με τα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η απόφαση σχετικά με την ισοδυναμία τρίτης χώρας, οι ρυθμίσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, καθώς και η ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω περιπλοκή του πλαισίου.

Όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ο κ. Balbinot παρατήρησε ότι «αν και υπήρξαν ενθαρρυντικά μηνύματα από τους πολιτικούς της ΕΕ όσον αφορά την πρόθεση για αναθεώρηση των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, κυρίως σε περιουσιακά στοιχεία, όπως οι υποδομές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των πρωτοβουλιών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΕ».

Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω περιπλοκή του πλαισίου λίγο πριν εφαρμογή του, ο κ. Balbinot τόνισε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και οι τοπικούς επόπτες θα πρέπει να αποφύγουν να υιοθετηθούν πιο συντηρητικές απόψεις όσον αφορά τη Solvency II μέσω των κατευθυντήριων γραμμών, ή η προσθήκη περιττών διατάξεων και συντηρητικών ερμηνειών των νομικών κειμένων».

Μια άλλη βασική πρόκληση για τους Ευρωπαίους ασφαλιστές είναι η αυξημένη κινητικότητα από μέρους της Διεθνούς Ενώσεως Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων (IAIS) για παγκόσμια ρύθμιση, τη ίδια στιγμή που η Solvency II τίθεται σε εφαρμογή. Ενώ η ασφαλιστική βιομηχανία ήταν γενικά υπέρ της ενισχυμένης εποπτείας και του πιο αποτελεσματικού συντονισμού αυτής ως μέρος ενός κοινού πλαισίου, η πρόσφατη έμφαση στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη νέων παγκόσμιων κεφαλαιακών απαιτήσεων δημιουργεί σημαντική ανησυχία στην αγορά.

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός και σε σχέση τόσο με την περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας ρύθμισης, όσο και τη Solvency II, ο κ. Balbinot προέτρεψε τους χαράσσοντες πολιτική να εξετάσουν τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη της ασφάλισης, λέγοντας: «Ρυθμίστε μας, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο μας, αναγνωρίζοντας την ικανότητά μας να συνταιριάζουμε το ενεργητικό και το παθητικό, καθώς και να επενδύουμε σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα επέτρεπε στον ασφαλιστικό τομέα να προσφέρει λογικά προϊόντα και να παρέχει ασφάλεια στους μελλοντικούς συνταξιούχους, αντί να μετατοπίζεται το σύνολο του κινδύνου πάνω του. Θα μας επιτρέψει επίσης να παίξουμε τον ευεργετικό ρόλο που είναι εγγενής στο επιχειρηματικό μας μοντέλο».

Αναλυτικά οι παραπάνω θέσεις της Insurance Europe παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας για το 2014.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας