Διεθνή

Τρομοκρατία και πολιτικός ακτιβισμός: Πώς επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη;

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον ασφάλειας που γίνεται περισσότερο περίπλοκο, καθώς η ισλαμική και ακροδεξιά τρομοκρατία δημιουργούν νέες ευπάθειες για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε η Aon.

Οι Χάρτες Κινδύνων 2019 της Aon, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Continuum Economics και την εταιρεία The Risk Advisory Group, εξετάζουν τον πολιτικό κίνδυνο, την τρομοκρατία και την πολιτική βία παγκοσμίως. Φέτος, η εικόνα περιπλέκεται περαιτέρω από την έντονη εκδήλωση λαϊκιστικών πολιτικών, οι οποίες τροφοδοτούν πιθανές διχαστικές τάσεις και μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσουν σε ακραίες ιδεολογίες, αμφισβητώντας τους καθιερωμένους κανόνες της ευρωπαϊκής τάξης.

Τα ζητήματα αυτά δημιουργούν νέους κινδύνους για τις επιχειρήσεις, που ξεκινούν από την ασφάλεια των υπαλλήλων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, ως απόρροια του αυξανόμενου κινδύνου τρομοκρατίας και φτάνουν σε επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις επενδύσεις, ως αποτέλεσμα των λαϊκιστικών κυβερνητικών πολιτικών. Υπάρχει μια σειρά από λύσεις διαχείρισης κινδύνων, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ο Scott Bolton, Director, Crisis Management στην Aon ανέφερε: «Παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ώστε να προστατεύεται η ασφαλισμένη επιχείρηση από τις πραγματικές συνέπειες απειλούμενης ή πραγματικής τρομοκρατικής επίθεσης, όπως επίσης και για πιο ιδιαίτερα θέματα όπως η παρεμπόδιση πρόσβασης λόγω μέτρων ασφαλείας, απώλεια προσδοκώμενης πελατείας (loss of attraction) λόγω τρομοκρατικής επίθεσης ή τις συνέπειες από βίαιες πράξεις, όπου τα κίνητρα δεν είναι απολύτως εμφανή. Η κάλυψη επεκτείνεται ώστε να καλύπτει και κακόβουλες ενέργειες».

Ο Γιώργος Δαλιάνης, CEO, Greece & Cyprus – Commercial Risk, Retirement and Health Solutions, στην Aon δήλωσε σχετικά: «Η παγκοσμίως αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας και οι κλιμακούμενες πράξεις πολιτικής βίας, δυνητικά επηρεάζουν και τη χώρα μας, εκθέτοντας τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε αυτούς τους κινδύνους. Η ασφαλιστική αγορά έχει αναπτύξει και προσαρμόσει ειδικώς τα προϊόντα της, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη φύση των τρομοκρατικών ενεργειών, που μπορεί να απειλήσουν κάθε μεγέθους και φάσματος επιχείρηση ή οργανισμό, με φυσικές και οικονομικές ζημιές. Είναι επίσης σημαντικό, η ασφαλιστική προστασία να συμπληρώνεται από την κάλυψη των κακόβουλων βλαβών, για την περίπτωση μη ανάληψης ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση».

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

Τρομοκρατία

Οι τρομοκράτες στοχεύουν ολοένα και περισσότερο στους δημόσιους χώρους και τις συγκεντρώσεις ανθρώπων, υποβάλλοντας δυνητικά τις επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Γερμανία βίωσε μια άνοδο σε ακροδεξιές επιθέσεις –με 23 περιστατικά μεταξύ 2016-2018, διπλασιάζοντας τους προηγούμενους αριθμούς της– ενώ παράλληλα η ακροδεξιά τρομοκρατία και ακτιβισμός αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

→ Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επανακάμπτουν και αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές προκλήσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.

→ Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά το ήμισυ, μεταξύ 2017 και 2018, αλλά αντί να υποχωρήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τρομοκράτες έχουν ανακατευθύνει τις προσπάθειές τους αλλού.

→ Το 16% των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2018 είχαν στόχο ή επηρέασαν άμεσα τις επιχειρήσεις.

Λαϊκισμός

Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί πια ένα περιθωριακό πρόβλημα στην Ευρώπη. 11 χώρες στην Ευρώπη έχουν τώρα λαϊκιστικά κόμματα στην κυβέρνηση, ενώ τα λαϊκίστικα κόμματα λαμβάνουν κατά μέσο όρο το 22% των ψήφων σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν οι λαϊκιστικές πολιτικές οδηγούν σε μεγαλύτερους φραγμούς στο εμπόριο, αυξάνεται το ενδεχόμενο να ακυρωθούν καθιερωμένες συμβάσεις λόγω πολιτικών κινήτρων, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να εξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δασμοί και τα εμπόδια στο εμπόριο.

Το αίσθημα κατά των μεταναστών είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολιτικής πολλών λαϊκιστικών κινημάτων. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω ακροδεξιά τρομοκρατία και κοινωνική ένταση.

Οι κίνδυνοι είναι επίσης εμφανείς για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, με περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική και η Λατινική Αμερική να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κρατικές παρεμβάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επενδύουν και να συναλλάσσονται, διεθνώς.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας