25.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Η Αστυπάλαια στο πρόγραμμα Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας Interamerican

Στο πρόγραμμα Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας Interamerican εντάχθηκε και η Αστυπάλαια, μετά από τη χορηγική πρωτοβουλία του Σώματος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας (ΣΕΠΠΑ)

Οι αυξανόμενες ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδος για παροχή υπηρεσιών Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας αποτελούν μία πραγματικότητα που κατευθύνει την τοπική αυτοδιοίκηση σε αναζήτηση σχετικής υποστήριξης και συνεργασίες.

Η Interamerican αναπτύσσει από το 2013 ένα πρότυπο πρόγραμμα ειδικών συμφωνιών -κατά τα πρώτα χρόνια με τους δήμους και στη συνέχεια με συμβαλλόμενους χορηγούς για την τοπική εφαρμογή του προγράμματος- που σήμερα είναι ενεργές για τα νησιά Σίφνο, Ύδρα και Λήμνο.

Πρόσφατα, προστέθηκε σε αυτά και η Αστυπάλαια, μετά από τη χορηγική πρωτοβουλία του Σώματος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας (ΣΕΠΠΑ), που είναι το συμβαλλόμενο με την Interamerican μέρος. Το πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη των κατοίκων του νησιού, στους οποίους παρέχονται οι υπηρεσίες της επείγουσας αεροδιακομιδής και ιατρικών συμβουλών.

Συγκεκριμένα, η διακομιδή παρέχεται με χρήση εναέριων μέσων που διαθέτει η εταιρεία (υγειονομικό αεροπλάνο ή ελικόπτερο), μετά από γνωμάτευση για το επείγον του περιστατικού και μόνο με την ενεργοποίηση των διαδικασιών μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας, συμπληρωματικά ως προς αυτό, εφ’ όσον για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να επιληφθεί άμεσα ο μηχανισμός του.

Η Interamerican Βοήθειας παρέχει σε κάθε κάτοικο, μέσω του Συντονιστικού της Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στην Ελλάδα και σε 24ωρη βάση, ιατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις, σχετικά με κάθε πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει ή όχι σε υγειονομική μεταφορά, καθώς επίσης και πληροφορίες υγειονομικής φύσεως, σχετικά με του όρους και προϋποθέσεις υγιεινής που απαιτείται να πληρούνται από τους υγειονομικούς κανονισμούς της χώρας μας.

Η Μαρία Καμπούρη, Αντιδήμαρχος της Αστυπάλαιας, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία δήλωσε: «Η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της Αστυπάλαιας αποτελεί προτεραιότητά μας και στόχο ενός συνόλου δράσεων που εκπονούμε. Εκτός από την πλατφόρμα του SMOKE-FREE που υιοθετήσαμε για την ευζωία και την ποιότητα της ζωής μας, η συμφωνία με την Interamerican θα ελαττώσει τον κίνδυνο ζωής που διατρέχουμε από απρόβλεπτα περιστατικά υγείας. Κάθε κάτοικος, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, μπορεί να  ωφεληθεί από το συμβόλαιο αυτό – που εύχομαι να είναι αχρείαστο, αλλά θα είναι συνεχώς ενεργό για κάθε περίπτωση ανάγκης».

Ο Γιώργος Γιαννούλης, Πρόεδρος του ΣΕΠΠΑ, επισήμανε ότι «η συνεργασία των φορέων φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα, που βοηθούν στην ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η προστασία και η πρόληψη είναι σημαντικά στοιχεία για εμάς, για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, καθώς και την πραγματοποίηση ουσιαστικών έργων για τους κατοίκους του νησιού μας».

Ο Γιώργος Βαλαής, Γενικός Διευθυντής της Interamerican Βοήθειας, τόνισε ότι «η Άμεση Ιατρική Βοήθεια αποτελεί μία υψηλής κοινωνικής απόδοσης λειτουργία της εταιρείας, που συμπληρώνει ως προστιθέμενη αξία την ευρεία ασφαλιστική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες της Interamerican στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, με ιδιαίτερη τη σημασία αμεσότητας στην ανταπόκριση και αποτελεσματικότητας για τα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδος».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία, από την έναρξη λειτουργίας του τομέα το 1992 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.600 διακομιδές με ελικόπτερο ή υγειονομικό αεροπλάνο, κρίσιμες για τη ζωή των διακομισθέντων. Ειδικότερα, οι διακομιδές από τη νησιωτική χώρα αποτελούν το 85% περίπου των περιστατικών που αντιμετωπίζονται, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι σχετικές ανάγκες κατά τους θερινούς μήνες.

Γενικότερα για την Interamerican, στο νέο Σύστημα Υγείας “bewell” της εταιρείας η Γραμμή Υγείας 1010 της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας έχει αναλάβει τον ευρύτερο, κομβικό ρόλο της πρώτης υποδοχής προς διαχείριση κάθε ζητήματος που αφορά στον ασφαλισμένο, με παροχή ιατρικών συμβουλών, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, μεταφορά ασθενούς, ενημέρωση για καλύψεις και διαδικασίες, προέγκριση νοσηλείας και πληροφορίες για το δίκτυο υγείας της εταιρείας.

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας