Το 65% των εργοδοτών επηρεάστηκε από τον Covid-19

1669

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώνονται στο -7%, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup.

Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το 65% των εργοδοτών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από  τον COVID-19, με το 79% να προβλέπει πως τα επίπεδα προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών.

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Στον τομέα των Κατασκευών αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων, με τους εργοδότες να καταγράφουν απαισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται επίσης στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής και στον τομέα του Τουρισμού, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -14% και -13% αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%.

Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -3%. Οι εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα αναμένουν για το προσεχές τρίμηνο τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων από το 2013, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -8%.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Περισσότεροι από 34.000 εργοδότες σε 43 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας* κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ιδιαίτερων περιστάσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του COVID-19. Τα ευρήματα της έρευνας για το τρίτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να αντανακλούν τον αντίκτυπο της πανδημίας, και του οικονομικού αποκλεισμού που ακολούθησε σε πολλές χώρες.

Οι εργοδότες σε 35 από τις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2020, αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, στο διάστημα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, ενώ αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται σε επτά χώρες, και αμετάβλητη αγορά εργασίας σε μία.

Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2020, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε 42 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση σε μία. Οι εργοδότες και στις 43 χώρες και επικράτειες καταγράφουν αποδυναμωμένη πρόθεση προσλήψεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί σε Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ταϊβάν, ενώ οι εργοδότες σε Σιγκαπούρη, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Περού και Νότιο Αφρική αναμένουν τις πιο αδύναμες αγορές εργασίας.

Σε 24 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ), οι εργοδότες αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, με την Κροατία και τη Γερμανία να αναμένουν περιορισμένη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται και στις 26 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, σε σύγκριση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Κροατία και Γερμανία, ενώ οι πιο αδύναμες καταγράφονται από τους εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

Σε τέσσερις από τις επτά χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας που συμμετείχαν στην έρευνα, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ σε δύο αναμένεται μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και σε μία αναμένεται αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων. Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2020, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται σε έξι χώρες και επικράτειες αλλά παραμένουν αμετάβλητα σε μία, ενώ οι εργοδότες καταγράφουν αποδυναμωμένες προθέσεις προσλήψεων και στις επτά σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία και την Ινδία καταγράφουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων της περιφέρειας, ενώ η πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού αναμένονται σε εννέα από τις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εργοδότες στην δέκατη χώρα – τις Ηνωμένες Πολιτείες – αναμένουν περιορισμένη αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας. Η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται και στις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, σε σύγκριση τόσο με το Β’ Τρίμηνο του 2020 όσο και με το Γ’ Τρίμηνο του 2019. Τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Κόστα Ρίκα, Κολομβία και Περού.Λεπτομερή αποτελέσματα της έρευνας διατίθενται στη διεύθυνση: www.manpowergroup.com/meos.


[1] Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν από το ποσοστό των εργοδοτών που προβλέπουν αύξηση των προσλήψεων και αφαιρώντας από αυτό το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση των προσλήψεων. Το σχόλιο βασίζεται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα.

*Τα σχόλια αυτής της ενότητας βασίζονται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, όπου αυτά υπάρχουν. Τα δεδομένα για την Κροατία και την Πορτογαλία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.

Προηγούμενο άρθροΜαθήματα από παλαιότερες πανδημίες: Το κλειδί βρίσκεται στην αυστηρή και ταχεία ανταπόκριση
Επόμενο άρθροΙωάννης Τοζακίδης: Η επόμενη ημέρα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης