Ιωάννης Τοζακίδης: Η επόμενη ημέρα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

1331

Μια νέα αφετηρία

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό και κρίσιμο σημείο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εμφάνιση της πανδημίας ανέδειξε πόσο ανίσχυροι είμαστε, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς της Οικονομίας και κυρίως στην υγειονομική αντιμετώπιση. Χώρες πρότυπα, με οικονομική ισχύ, δεν κατάφεραν έγκαιρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Οι Πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις, έμειναν απροστάτευτοι.
Διδαχτήκαμε όλοι ότι η δύναμη δεν φέρνει αποτέλεσμα, αν δεν υπάρχει οργάνωση, πίστη και πειθαρχία.
Όταν υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη, οι συνθήκες γίνονται καλύτερες για όλους.
Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να διδαχτούμε όλοι, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις γνώσεις μας, αλλάζοντας τη φιλοσοφία μας και τις επαγγελματικές μας συνήθειες.

Γράφει ο κ. Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ & ΕΑΔΕ, Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Μιλώντας ως Πρόεδρος της ΕΑΔΕ & του ΠΣΣΑΣ, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν, να μοιραστώ εθελοντικά μαζί τους το όραμα για μία ουσιαστική και δυναμική πορεία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Ως επαγγελματίας, υπηρετώ επί 42 χρόνια τον χώρο μας, προσφέροντας αδιάκοπα, με όποιες δυνάμεις έχω, στην ενότητα και την ανάπτυξή του.
Το λάθος είναι να μένεις στο παρελθόν. Θυμάσαι και διορθώνεις ό,τι έκανες λάθος και στιγμές που ήσουν ουδέτερος. Το να είσαι αμέτοχος είναι μία πολιτική, αλλά βοηθάει;
Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση είναι ανεξάρτητη, αδιαίρετη και όλοι έχουν θέση και άποψη, αρκεί να είναι ενωτικοί, βάζοντας σε προτεραιότητα το «Εμείς».

Δεν επιθυμώ να κάνω απλά μία θητεία στην ΕΑΔΕ, όπως και στον ΠΣΣΑΣ. Επιθυμώ να κάνω έργο με τη βοήθεια εξαιρετικών συναδέλφων, που αφιερώνουν εθελοντικό χρόνο για το κοινό καλό.
Θα πάρουμε πρωτοβουλίες να κάνουμε διάλογο με όλη την ασφαλιστική αγορά (Φορείς, Πολιτεία, Επιμελητήρια, Συναδέλφους, Προέδρους Σωματείων, κ.λπ.), με στόχο τη συσπείρωση και την καινοτομία.

Θα διερωτηθεί κάποιος: Υπάρχουν προβλήματα; Πολλά, όμως λιγότερα σε σχέση με πριν από 3-4 χρόνια.
Ωριμάζουμε…
Φτάσαμε εκεί που θέλαμε; Όχι. Όλοι αναζητούμε, Εταιρείες, Πολιτεία, Διαμεσολάβηση, το πώς θα συσπειρωθούμε έχοντας έναν κοινό στόχο: την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Ελλήνων Πολιτών.

Με την ψήφιση και την ισχύ του Νόμου 4583/18 έγινε μία πολύ καλή αρχή. Μπήκαν πολλά πράγματα σε μία σειρά. Οριοθετήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας και μοιράστηκαν οι ανάλογες ευθύνες, με στόχο τη σωστή ενημέρωση και εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.
Έχουμε όμως κι άλλα πράγματα να κάνουμε, κυρίως να εφαρμόσουμε τους Νόμους και να αναπτύξουμε μεταξύ μας τον σεβασμό.

Γίνονται πολλές εκδηλώσεις για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά και πάντα διαπιστώνεται ότι η ασφαλιστική πίτα δεν μεγαλώνει.

 • Μήπως δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 4583/18;
 • Ποιοι έχουν την ευθύνη; Σχεδόν όλοι.
 • Είναι ξεκάθαρες οι συμβάσεις όλων των Εταιρειών και οι Κανονισμοί Πωλήσεων;
 • Πώς επεμβαίνει η Εποπτεία για το bancassurance & τις direct πωλήσεις;
 • Μήπως σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθεί παράτυπα ο ρόλος του Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων;

Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι να παρέχονται προσφορές μετακίνησης πελατών, είτε μέσω συνεργατών, είτε μέσω εκπτώσεων direct. Και αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν αυξάνεται το ποσοστό επί του ΑΕΠ της ασφαλιστικής αγοράς!

Είναι μια ευκαιρία μίας νέας αφετηρίας για όλους μας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να σκεφτούμε το τι προσφέρει σήμερα η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στους Έλληνες Πολίτες και στο Κράτος, μέσω όλων των παραγόντων, με αιχμή του δόρατος την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

 • Ηρεμία στους ασφαλισμένους
 • Αξιοπρέπεια
 • Επιλογές
 • Ελάφρυνση του Κράτους από ζημιές φυσικών φαινομένων και αποζημίωση για θέματα υγείας
 • Είσπραξη από το Κράτος άμεσων και έμμεσων φόρων
 • Επενδύσεις από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες
 • Αύξηση θέσεων εργασίας, κυρίως για νέους που θα επιλέξουν τον ασφαλιστικό κλάδο.

Το Κράτος, από την πλευρά του, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε φοροαπαλλαγές συμβολαίων για φυσικές καταστροφές και για υγεία, όπως άλλωστε κάνει με τα ομαδικά συμβόλαια επιχειρήσεων. Το δικαίωμα στην κάλυψη κινδύνων το έχουν και τα νοικοκυριά.

Οι Εταιρείες οφείλουν να είναι φερέγγυες, όπως ορίζει ο Νόμος, και να παρέχουν αξιόπιστα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογία.

Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους ασφαλισμένους.

Ο καθένας έχει τον ρόλο του.

Σήμερα, όλες οι κατηγορίες της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης (Συντονιστές, Ασφαλιστικοί Πράκτορες, Μεσίτες) έχουν και τη γνώση και την εμπειρία να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν αστική ευθύνη, πληρώνουν φόρους και εισφορές, έχουν άδεια από τα Επιμελητήρια, επαναπιστοποιούνται και εκπαιδεύονται διά βίου.

Όλα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπουν στο επάγγελμα νέοι επαγγελματίες. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε συντεταγμένα. Πολλές φορές οι Εταιρείες διστάζουν να επενδύσουν σε νέους, διότι θέλουν γρήγορο αποτέλεσμα.

Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση αντιπροσωπεύει το σύνολο ελεύθερου και αποκλειστικού δικτύου. Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες κυρίως για νέους επαγγελματίες, με στόχο την ανάπτυξη.

Χρειάζεται όραμα, χρειάζονται ηγέτες, άνθρωποι που θα εμπνεύσουν και θα δουλέψουν με αγάπη και πάθος.

Οι παλιοί, είτε ανώτερα στελέχη Εταιρειών, είτε Διαμεσολαβητές, μπορεί μερικές φορές να αυτοσχεδίαζαν, αλλά είχαν την πίστη και το όραμα, ξεκινώντας από την αφετηρία και σκαρφαλώνοντας σκαλί-σκαλί, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση του κόσμου.

Πιστεύω ότι ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι πολύ σημαντικός. Υπάρχουν στοιχεία, μελέτες, έρευνες… και μην ξεχνάμε ότι στα Επιμελητήρια υπάρχουν πλέον πολλοί εκλεγμένοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Ήδη, τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν πάρα πολλές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης με την ουσιαστική συμμετοχή του ΕΕΑ.

Μερικές φορές έχω ακούσει να τίθεται το ερώτημα: «Ποιος εκπροσωπεί την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση;». Φυσικά, κανένας μόνος του. Υπάρχουν τα συλλογικά εκλεγμένα όργανα με τα μέλη τους και τα Διοικητικά Συμβούλια που παίρνουν αποφάσεις και προωθούν τα αιτήματα των μελών τους.

Το 2013, μία δύσκολη περίοδος για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, ορισμένοι με πάθος και αγάπη για το μέλλον, συζήτησαν και αποφάσισαν να βρίσκονται μαζί κάποια Σωματεία, για την προώθηση κοινών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, μέσω της ΕΑΔΕ. Ήταν η πρώτη φορά που διαμορφώθηκε μία νέα φιλοσοφία ενότητας και κουλτούρας.

Όλα από κάπου ξεκινούν για να εξελιχθεί κάτι καινούργιο, ειδικά σήμερα. Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά και τώρα είναι καιρός να δημιουργηθεί κάτι νέο, συναινετικό και διαχρονικό.

Η συμμετοχή της ΠΟΑΔ, του ΠΣΣΑΣ, του ΠΣΑΣ και του ΣΕΜΑ στην ΕΑΔΕ δίνουν γερές βάσεις, να γίνει εποικοδομητικός διάλογος.

Τα «ονόματα» βρίσκονται εύκολα, οι άνθρωποι δημιουργούν το μέλλον, με αξιοπρέπεια, σεβασμό, θετική θέση και στάση. Βάζοντας το «Εμείς» πάνω από το «Εγώ», με δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των Σωματείων, και όχι στα παράθυρα των social media.

Ο κ. Ιωάννης Τοζακίδης είναι ιδρυτής & Γενικόs Διευθυντήs της Liberty Insurance Agents. Διαθέτει εμπειρία 40 ετών στην ασφαλιστική αγορά και έχει διατελέσει Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων στην Interamerican, από το 1984 έως τον Ιανουάριο του 2019, με πλήθος παραγωγικών βραβεύσεων.
Το 2012 απονεμήθηκε στον ίδιο και στους συνεργάτες του το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης από την Interamerican για την έμπρακτη συνεισφορά τους στην κοινωνία.
Είναι κάτοχος BA (Business Administration) από το Middlesex University, του πτυχίου L.U.T.C.F. (Life Underwriting training Council Fellow), ενώ έχει ολοκληρώσει τριετή κύκλο σπουδών στο Marketing. Είναι επίσης απόφοιτος του προγράμματος διοίκησης της LIMRA.
Είναι μέλος της Gama International από το 1997 και το 2006 έλαβε στην Αμερική το First International Class Award από τον Διεθνή Οργανισμό. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της επιτροπής Gama Hellas από το 2014, ήταν πρόεδρός της για την περίοδο 2016-2018 και παραμένει στο board της GAMA Hellas.
Τον Δεκέμβριο του 2015 εξελέγη Γενικός Γραμματέας και από τον Δεκέμβριο του 2017 Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΣΣΑΣ. Παράλληλα, εξελέγη τον Μάιο του 2020 Προέδρος τηs ΕΑΔΕ και από το 2018 είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης του ΕΕΑ.

Προηγούμενο άρθροΤο 65% των εργοδοτών επηρεάστηκε από τον Covid-19
Επόμενο άρθροΟι ασφαλιστές απαντούν στις προτάσεις της EIOPA για τις εποπτικές αναφορές (Solvency II)