Εκδηλώσεις

Τι συζητήθηκε στο τρίτο συνέδριο του ΣΕΚΑΣΕ

Σημαντικές πτυχές της αξιολόγησης και διαχείρισης του κινδύνου μη συμμόρφωσης συζητήθηκαν στο τρίτο συνέδριο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ).

To συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή στις 2 Οκτωβρίου 2020, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Palladian Conferences και υπό την αιγίδα του International Compliance Association (ICA), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος (ΔΔ-Ε), του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος (ΙΕΕE), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και του Association of Certified Fraud Examiners – Greece Chapter (ACFE).

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Ο κ. Ευάγγελος Τσεκρέκος, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης (ΣΕΚΑΣΕ), κατά τον χαιρετισμό, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η βασική θεματική του Συνεδρίου μας είναι o κίνδυνος μη συμμόρφωσης με τα κανονιστικά πλαίσια, όπως επιβάλλονται από τις κατά περίπτωση Αρμόδιες Αρχές. Ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η διαχείριση του κινδύνου αυτού, είναι η αέναη συζήτηση και συχνά η διαμάχη μεταξύ των επιχειρηματικών δράσεων και της συμμόρφωσης στους κανόνες. Τα όρια και η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου είναι ορισμένες από τις πτυχές που θα συζητηθούν σήμερα».

Ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, Executive General Manager – Retail Banking & Distribution Network της Τράπεζας Πειραιώς, προλόγισε σχετικά με το περιεχόμενο του συνεδρίου, αναφερόμενος στην προσέγγιση του κανονιστικού κινδύνου, από την σκοπιά της επιχειρηματικότητας.

Ο κανονιστικός κίνδυνος στις επιχειρήσεις

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Ο κανονιστικός κίνδυνος στις επιχειρήσεις», συζητήθηκαν οι προκλήσεις του επιχειρείν, ενώ συντρέχουν κανονιστικοί κίνδυνοι.  Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον κανονιστικό κίνδυνο σε τραπεζικό και φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και στον έλεγχο ακεραιότητας των υποψηφίων τρίτων μερών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξενοφών Αυλωνίτης, Group Compliance Officer της Alpha Bank, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί ο κανονιστικός κίνδυνος στις τράπεζες και στους τρόπους που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Στη συνέχεια, ο κ. Ηλίας Στενός,  Country Compliance Officer της GSK Greece, παρουσίασε τις εμπειρίες και τα διδάγματα από τη διαχείριση κανονιστικών κινδύνων στο φαρμακευτικό κλάδο. Ενώ, η κα Αμαλία Κυρίκου, Compliance, Strategy, Training & Communication Section Manager του ομίλου OTE, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που εφαρμόζει ο ΟΤΕ, όσον αφορά στον έλεγχο ακεραιότητας των υποψηφίων τρίτων μερών για τον περιορισμό των κινδύνων που προέρχονται από τη συνεργασία μαζί τους. Κλείνοντας την ενότητα, η κα Αργυρώ Κασαπάκη, Group Compliance Office της Τράπεζα Πειραιώς, παρουσίασε τις πρακτικές πτυχές του κανονιστικού κινδύνου που συνήθως αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, καθώς και ενδεικτικούς τρόπους διαχείρισής τους.

Η ποιότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης ως παράγοντας κινδύνου μη συμμόρφωσης

Εν συνεχεία, στην επόμενη ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Η ποιότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης ως παράγοντας κινδύνου μη συμμόρφωσης», τοποθετήθηκε η κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Β’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναφέρθηκε στην εταιρική διακυβέρνηση και συμμόρφωση από την εποπτική και ρυθμιστική σκοπιά. Ακολούθησε ο κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, Group Compliance Officer της Eurobank, ο οποίος τοποθετήθηκε αναφορικά με τις προκλήσεις κατά την εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης.  Ενώ, η κα Χριστίνα Λιβαδά,  Assistant Professor of Commercial Law, Special Legal Advisor της Alpha Bank, σημείωσε τις αδυναμίες της εταιρικής διακυβέρνησης και τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης αναφέροντας παραδείγματα από τις θεματικές της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Η αντιμετώπιση του κινδύνου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με βάση τον κίνδυνο

Η τρίτη ενότητα εστίασε στην αντιμετώπιση του κινδύνου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με βάση τον κίνδυνο. Ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), αναφέρθηκε στη συνδρομή των τραπεζών μελών της ΕΕΤ για την υλοποίηση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας σχετικά με την υπηρεσία e – Gov know your costumer.

Ο κ. Θεόδωρος Σταύρου, Head of Compliance της Société Générale Bank Cyprus, παρουσίασε ένα case study σχετικά με την χρήση του εργαλείου LexisNexis Bridger Insight, το οποίο χρησιμοποιείται για την αναγνώριση κινδύνων AML/ CFT.  Ενώ, στην αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τρίτα μέρη αναφέρθηκε o Joël Pastre, Head Compliance, Anti-Corruption της Global Risk Profile.

Ο κ. Γιάννης Δρακούλης, Επικεφαλής τμήματος ειδικών ερευνών και εταιρικής συμμόρφωσης της ΕΥ Ελλάδος, και η κα Κατερίνα Παυλάκη, AML/CFT Professional και εξωτερική σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρθηκαν στις δυο εναλλακτικές προσεγγίσεις αυτής της θεματικής της ενότητας: αυτή που βασίζεται σε κανόνες, έναντι αυτής που βασίζεται στην αντιμετώπιση παραμετροποιημένων κινδύνων (rule based vs risk based approaches).

Κλείνοντας την ενότητα αυτή, παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Σπύρο Θέμελη, Νομικό Σύμβουλο της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ/ Philip Morris Internationa,l και Γιάννη Μαστροκώστα, Υπεύθυνο Εταιρικών  Υποθέσεων – Διευθυντή Νοτιοανατολικής Ευρώπης Καταπολέμησης Παράνομου Εμπορίου της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ/ Philip Morris International, μια διαφορετική προσέγγιση της κανονιστικής συμμόρφωσης σχετικά με το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Οι οικονομικές κυρώσεις & απαγορεύσεις

Η τέταρτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων και απαγορεύσεων, με τον κ. Γιάννη Δρακούλη, Επικεφαλής τμήματος ειδικών ερευνών και εταιρικής συμμόρφωσης της ΕΥ Ελλάδος, και την κα Κατερίνα Παυλάκη, AML/CFT Professional και εξωτερική σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδος, να παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τους κρυμμένους κινδύνους σε περιβάλλοντα οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, σημειώνοντας ότι, τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις εξελίσσονται σε γεωπολιτικό εργαλείο των κυβερνήσεων.  Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σοφοκλή Καραπιδάκη, Διευθυντή Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) της εταιρείας Μυτιληναίος, κύριο θέμα της οποίας ήταν η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν θα πρέπει να συμμορφωθούν με αντικρουόμενα καθεστώτα κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων. Η κα Saskia Rietbroek, CSS, Executive Director and Co-Founder του Association of Certified Sanctions Specialists (ACSS), αναφέρθηκε στις κυρώσεις σημειώνοντας, ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι τράπεζές τους και οι αντισυμβαλλόμενοί τους,  χρειάζεται να θεσπίσουν μέτρα συμμόρφωσης για τον μετριασμό του κινδύνου παραβίασης κυρώσεων. Τέλος, ο κ. Daniel A. Tadros, Chief Legal Officer, American Steamship Owners Mutual Protection & Indemnity Association, Inc. – Shipowners Claims Bureau, Inc., Managers, παρουσίασε την κανονιστική συμμόρφωση στην ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτείων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Bronze Sponsors, Alpha Bank και Eurobank, και των Contributors, EY, Infocredit Group και ΟΤΕ. Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι οι ιστοσελίδες insurancedaily.gr και mononews.gr, τα περιοδικά Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ και Ασφαλιστική Αγορά και το Newsletter BNB Daily.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας