Θετικά αποτελέσματα για τις ασφαλιστικές το 2013

273

Σε € 2,2 δισ. διαμορφώθηκαν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το 2013, σημειώνοντας αύξηση 31%, σε σχέση με το 2012, παρά την ύφεση και τις ζημιογόνες χρονιές που προηγήθηκαν.

Επιπλέον, αύξηση 2,6% σημειώθηκε στο συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο έφτασε τα € 15,3 δισ. Από αυτά € 11,4 δισ. είχαν διατεθεί σε επενδύσεις, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τέλος, το 2013 η ελληνική ασφαλιστική αγορά επέστρεψε σε θετικό αποτέλεσμα χρήσης (κέρδη προ φόρων € 548 εκατ., το οποίο επιβαρύνθηκε με φόρους ύψους € 138 εκατ.), για πρώτη χρονιά μετά το 2010.

Τα παραπάνω προκύπτουν μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ήταν ενεργές το 2013 στην Ελλάδα.

«Η σημαντική αύξηση που σημείωσαν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των μετόχων –Ελλήνων και ξένων- στην προοπτική ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς. Η ελληνική ασφαλιστική  αγορά κάλυψε μόνη της, από ίδια κεφάλαια τις απώλειες €2 δισ. που υπέστη από τη συμμετοχή στο PSI, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση. Η αγορά απορρόφησε πλήρως τις απώλειες χωρίς να επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι ούτε κατά €1, ενώ συνεχίζει να  καταβάλλει περίπου € 3 δισ. αποζημιώσεις σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια. Θετικό στοιχείο για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι το 2013 η αγορά επέστρεψε σε κερδοφόρα χρήση.», σχολίασε ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Δείτε τη Μελέτη της ΕΑΕΕ εδώ.

Προηγούμενο άρθροΤτΕ: Κατάλογος υποψηφίων και οδηγίες για τις εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΝέες εφαρμογές «OnE» και «askme» από την Interamerican