Γράφει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Ψυχολόγος BSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σεμιναρίων
*

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά συνδέει το πόσο απασχολημένος είναι κάποιος με το status του, τη σημαντικότητά του και το πόσο τον εκτιμούν. Οι καθημερινές υποχρεώσεις είναι πολλές, όπως η εργασία, η οικογένεια, η διαχείριση των υποχρεώσεων του σπιτιού και των οικονομικών. Ακόμη και ο χρόνος που διαθέτουμε για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή μας απαιτεί οργάνωση σχετικά με το πότε, πού και με ποιους θα συναντηθούμε.

Eάν στα προαναφερθέντα προσθέσουμε και τα social media, στα οποία αφιερώνουμε χρόνο γιατί θεωρείται απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι, αντιλαμβανόμαστε τον περιορισμένο χρόνο που αφιερώνουμε για την ξεκούρασή μας. Επίσης, οι εργαζόμενοι συχνά δυσκολεύονται να βάλουν όριο στις ώρες εργασίας, γιατί πιστεύουν ότι σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να αντικατασταθούν ή ότι απαιτείται να δείχνουν απόλυτη αφοσίωση στην εργασία.

Η ξεκούραση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνόμιο. Είναι σημαντικό να δίνουμε αξία στην ξεκούραση και το δικαίωμα στον εαυτό μας να ξεκουράζεται. Η ξεκούραση και η ανάκτηση των δυνάμεων και αποθεμάτων μας είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και την ευτυχία στη ζωή μας. Η δέσμευσή μας σε αυτό και για την επαναφόρτιση των εσωτερικών μας μπαταριών και την αναπλήρωση της εσωτερικής μας ενέργειας, αντί για την αποστράγγισή της, μας δίνει περισσότερες δυνατότητες για αυτά που έχουμε να κάνουμε.

Όταν υπάρχει έλλειψη ξεκούρασης, νιώθουμε εξάντληση, είμαστε ευερέθιστοι, με εναλλαγές στη διάθεση και δυσκολία στη συγκέντρωση και στη μνήμη. Επίσης, μακροπρόθεσμα, η έλλειψη ξεκούρασης επιφέρει προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα με το σωματικό βάρος, κατάθλιψη και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Στις εταιρείες, αυξάνονται οι ημέρες απουσίας των εργαζομένων λόγω ασθένειας, οι άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε εργασιακή εξουθένωση (burnout), μειώνεται η παραγωγικότητα και η ποιότητα της απόδοσης των εργαζομένων και υπάρχει ένα φτωχό εργασιακό περιβάλλον.

H ανάγκη για ξεκούραση διαφέρει, καθώς μπορεί να είναι: σωματική, διανοητική, που επιτρέπει να ηρεμήσει το μυαλό. χαλάρωση των αισθήσεων από την υπερφόρτωση που προκαλείται από την τεχνολογία και τους θορύβους. συναισθηματική, που επιτρέπει την έκφραση των συναισθημάτων χωρίς τη συνεχή καταπίεσή τους. κοινωνική, παίρνοντας απόσταση από κοινωνικές καταστάσεις που μας εξαντλούν. πνευματική, δίνοντας χρόνο για τη σύνδεση με την πνευματικότητά μας μέσω διαλογισμού, mindfulness, yoga ή άλλων τεχνικών.

Η ξεκούραση έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο και για όσους έρχεται σε επαφή και για το επαγγελματικό του περιβάλλον:

  • Είναι θεμελιώδες συστατικό της επιτυχίας, της υγείας και της ευτυχίας. Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε υπάρχει συνεχώς κάτι ή/και κάποιος που αποσπά την προσοχή μας. Για αυτόν τον λόγο, η ξεκούραση και η “αποσύνδεση” είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροχρόνια υγεία μας. Πολλές φορές, αρκούν πέντε λεπτά ξεκούρασης, περιοδικά μέσα στην ημέρα, ώστε να πάρουμε απόσταση από ό,τι μας δημιουργεί άγχος και αυτό μπορεί να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας ή τα προβλήματα που μας απασχολούν.
  • Ενισχύει τη δημιουργικότητα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία για χρόνο αναστοχασμού, να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό, να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα θέματα που μας απασχολούν. Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για επαναφόρτιση της ενέργειάς μας και για να κάνουμε χώρο σε νέες ιδέες και δημιουργικές σκέψεις.
  • Βελτιώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Συχνά, όταν δυσκολευόμαστε να πάρουμε μία απόφαση, υπάρχει η φράση: «κοιμήσου με το πρόβλημα», και αποφασίζεις την επόμενη ημέρα. Μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ξεκούραση προκαλούν έλλειψη συγκέντρωσης και ψυχικών αποθεμάτων.
  • Ενεργοποιεί τους εσωτερικούς μηχανισμούς θεραπείας, επαναφέροντας τον οργανισμό σε κατάσταση ομοιόστασης, που είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι ευκαιρία για να αποσυνδεθεί κανείς, στον βαθμό που μπορεί, από τις καθημερινές υποχρεώσεις, να αποφορτιστεί και να αναζητήσει τρόπους για να βελτιώσει την ψυχική και σωματική του υγεία, και να αναλογιστεί τις προτεραιότητές του και αυτά που πραγματικά έχουν αξία.

Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα

*Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω ατομικών συνεδριών, μικρών ομάδων εργασίας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμβουλευτικής (coaching). Διατηρεί προσωπικό γραφείο για την παροχή συνεδριών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες.

Έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών. e-mail: [email protected]

Διαβάστε επίσης: Η σημασία της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων στη ζωή μας


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροDesignia Insurance Agents: Ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για το δίκτυο συνεργατών της
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό εκτός των Τειχών – 7η στάση: Καβάλα, Γιάννης Κούτρας