Άρθρα

Στο Ναβαρίνο… με προσδοκίες και προβληματισμούς

Ενόψει του 20ού Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου της Ύδρας, που φέτος έχει αποφασιστεί να γιορταστεί στο Costa Navarino της Μεσσηνίας, ύστερα από την έμπνευση του Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Δημήτρη Μαζαράκη, και τη συμπαράσταση κάποιων από τα μέλη του Δ.Σ., κρίνουμε σκόπιμο και χρήσιμο να διατυπώσουμε δημόσια και τις ταπεινές δικές μας σκέψεις περί αυτών.

Σημειώνουμε, για να προλάβουμε καλοπροαίρετες αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία μας, ότι και νομιμοποιούμεθα να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας για το έργο και τις ημέρες των ασφαλιστών και των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και τούτο το απαιτεί ένα μεγάλο, ίσως το μέγιστο μέρος των ενασχολούμενων με τα πράγματα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, που αν και την αιματοδοτούν δεν συμμετέχουν ούτε στο Συνέδριο ούτε στα κέντρα λήψης αποφάσεων της οδού Ξενοφώντος.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  • Ποιο ήταν το όραμα των νεωτεριστών για το Συνέδριο της Ύδρας που θα γίνει στο Costa Navarino;

Να ανοίξουν οι ορίζοντες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που κρίθηκε ότι διέπονται από εσωστρέφεια, να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί σύγχρονα η θεματολογία, να εγκαινιαστεί διάλογος με επαγγελματικές τάξεις, να παρουσιαστούν στο Συνέδριο προσωπικότητες που αναγνωρίζουν το κύρος και τη χρησιμότητα του Θεσμού. Τέλος, βοηθούσης της συγκυρίας, στόχος του Συνεδρίου, του συγκεκριμένου επετειακού μάλιστα Συνεδρίου, είναι να διατυπωθεί μία επίσημη πρόταση των ασφαλιστών προς την Πολιτεία για την ασφάλιση έναντι των κινδύνων των φυσικών φαινομένων.

Οψόμεθα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου και ευχόμεθα να καταγράψουμε τα θετικά βήματα που θα προκύψουν –εάν προκύψουν.

Εν τω μεταξύ, όμως, και πάντα ως κλαδικό έντυπο, και πάντα με την έξωθεν καλή μαρτυρία η οποία μας συνοδεύει από την πολύχρονη και αδιάλειπτη παρουσία μας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και, τέλος, επειδή πολύ καλά γνωριζόμαστε, διερωτώμεθα, όχι ψιθυριστά αλλά δημόσια:

  • Ποια είναι τα άτομα σήμερα που διοικούν τις ασφαλιστικές εταιρείες και επομένως εκφράζουν αιτήματα και οράματα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;
  • Ποια είναι η συμμετοχή τους, η συνολική συμμετοχή τους, και στα κοινά και στα εταιρικά τους καθήκοντα;
  • Πόσο εκτίθενται και πώς τοποθετούνται στον προβληματισμό της κοινής γνώμης για την ιδιωτική ασφάλιση;
  • Πόσο ειλικρινείς είναι στις επιλογές τους για τα δίκτυα διανομής, την τιμολογιακή πολιτική, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της φθίνουσας, εθνικά, ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, διαθέτουσα ένα 19μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο σύνολο των 52 λειτουργουσών ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, έχει να επιδείξει την πολύτιμη παρουσία της Γενικής της Διευθύντριας, κας Μαργαρίτας Αντωνάκη, η οποία, καλώς ή κακώς, κάλλιστα θα λέγαμε εμείς, διαχειρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες το σύνολο των εκκρεμοτήτων, των ευρωπαϊκών απαιτουμένων προσαρμογών και γενικά τη λάτρα της αγοράς, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα. Το πολύτιμο αυτό στέλεχος έχει ολοκληρώσει τον φυσικό κύκλο της παρουσίας του σ’ αυτή τη θέση και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει, λαμβανομένων υπόψη των προηγουμένων αλλά και γνωρίζοντας τα πρόσωπα, ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των επομένων ημερών;

Ασφαλώς πρόσωπα και επαγγελματίες που μπορούν να εμπνεύσουν αισιοδοξία υπάρχουν. Το δυστύχημα είναι ότι επιλέγουν να απέχουν και μάλιστα εμφαντικά.

Ποιος θα σημάνει και πότε το προσκλητήριο;

Ο σαλπιγκτής του «όλοι μαζί» ασκεί πλέον καθήκοντα Head of Gulf & Kingdom of Saudi Arabia, METLIFE και την τρέχουσα κατάσταση, μέχρι τις επόμενες εκλογές στο Δ.Σ. της ΕΑΕΕ, την έχει αναλάβει ο εκ των πραγμάτων άξιος, αλλά ένας, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Η εικόνα αυτή, λοιπόν, είναι ευοίωνη ή όχι;

Τέλος, για να τελειώσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, πάντοτε με αφορμή το ετήσιο Συνέδριο της Ύδρας που θα γίνει στο Costa Navarino, θέλουμε επιτέλους να υπογραμμίσουμε τον άχαριν αλλά χρήσιμο ρόλο του κλαδικού Τύπου, που εις βάρος των εμπορικών του συμφερόντων παρευρίσκεται και αρθρώνει λόγο για τα τεκταινόμενα στην αγορά μας και όχι στην αγορά τους.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας