Διαμεσολαβούντες

Στο Bipar και στην EIOPA το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού

Στο Bipar και στην EIOPA έχει προωθήσει το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των αθέμιτων πρακτικών στην ασφαλιστική αγορά η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ).

Μιλώντας με την Πρόεδρο της ΕΕΑΕ, κα Δήμητρα Λύχρου, κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που παράθεσε η ΕΕΑΕ, στις 20 Οκτωβρίου 2022, μετά το πέρας της Γενικής της Συνέλευσης, μάθαμε ότι εκτός της Ελλάδας, και άλλα κράτη, όπως η Ιρλανδία και η Εσθονία, έχουν καταγγείλει στο Bipar αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν διαφορετική τιμολόγηση.

Ειδικότερα, στην Ιρλανδία στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου και κατοικίας παρατηρείται, και έχει καταγγελθεί, το φαινόμενο του “price walking”. Ο ασφαλισμένος που θα επιλέξει να ανανεώσει το ασφαλιστικό του πρόγραμμα στον ίδιο ασφαλιστή θα χρεωθεί υψηλότερο ασφάλιστρο από εκείνον που θα επιλέξει να συνάψει ένα νέο ασφαλιστήριο σε άλλο πάροχο. Στην ουσία δηλαδή, “τιμωρείται” ο πιστός πελάτης που δεν αναζητά το φθηνό ασφάλιστρο και τις προσφορές.

Στην Εσθονία, είναι πιο ακριβό το ασφάλιστρο, εάν αγοράσεις την κάλυψη από ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Η Ελλάδα έχει καταγγείλει ορισμένες πρακτικές που θα μπορούσαν να οριστούν ως πρακτικές διαφοροποιημένης τιμολόγησης, καθώς ενδέχεται να παραβιάζουν το άρθρο 27 παρ. 4 του ν.4583/2018 (προσφορές εκπτώσεων ή ειδικών παροχών με σκοπό τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου, διάκριση μεταξύ πελατών που έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις).

Να θυμίσουμε ότι η ΕΕΑΕ έχει καταγγείλει, εδώ και καιρό, το θέμα αυτό στη ΔΕΙΑ, αλλά δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση, και στη συνέχεια έδωσε τη δυνατότητα μέσω του site της να κατατίθεται επώνυμα ή και ανώνυμα, οτιδήποτε αφορά σε αθέμιτες πρακτικές.

Οι παραπάνω καταγγελίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη απάντηση του Bipar στη διαβούλευση της EIOPA σχετικά με τις πρακτικές διαφορετικής τιμολόγησης στους κλάδους ασφαλίσεων ζημιών, η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Τι ζητά η EIOPA από τράπεζες και ασφαλιστικές;


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας