Διεθνή

Σε πτώχευση η City Insurance μετά την ανάκληση άδειας;

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (στις 17 Σεπτεμβρίου), η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (FSA) της Ρουμανίας προχώρησε στην κίνηση που ήταν ξεκάθαρα προδιαγεγραμμένη εδώ και μήνες για τη ρουμανική ασφαλιστική εταιρεία City Insurance και ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της, λόγω διαπιστωμένης κατάστασης αφερεγγυότητας.

Η ρουμανική ασφαλιστική City Insurance είχε μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της μερίδιο αγοράς σχεδόν 45% στον κλάδο της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων (RCA), το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς με διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Mădălin Roşu, Πρόεδρο του ρουμανικού γραφείου ασφάλισης οχημάτων (BAAR). Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το επόμενο βήμα που προβλέπεται στην πορεία της City Insurance είναι η πτώχευση και υπογραμμίζουν ότι, ενώ η ανάκληση της άδειας λειτουργίας έρχεται μετά από παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής της χρηματοπιστωτικής αγοράς (ASF), όταν ο ασφαλιστής δεν πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η πτώχευση μπορεί να κριθεί μόνο από δικαστήριο.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό πτώχευσης της CITY; Το ρουμανικό Ταμείο Εγγυήσεων (Fondul de Garantare a Asiguraților). Το ταμείο όμως, που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις πτώχευσης, χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες της ρουμανικής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι σωστές εταιρείες θα πληρώσουν για την εταιρεία που εξαπάτησε και, τελικά, οι ασφαλισμένοι θα αναλάβουν το κόστος της πτώχευσης

Πηγές της αγοράς, που επικαλούνται τοπικά μμε, μιλούν για κλασσική περίπτωση υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκαλούν τις αρμόδιες Ρουμάνικες αρχές ότι επέδειξαν ολιγωρία στην περίπτωση της CITY.

Η εταιρεία δραστηριοποιούνταν και στην Ελλάδα υπό καθεστώς ΕΠΥ.

Διαβάστε επίσης: City Insurance: Έχουν γνώση οι φύλακες;

Η ανακοίνωση της FSA

Πηγή: www.rfi.ro/


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας