Άρθρα

Σε ανάκαμψη η κυπριακή ασφαλιστική αγορά

Σε πορεία πλήρους ανάκαμψης βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, που κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), τα ασφάλιστρα στον Γενικό Κλάδο παρουσίασαν αύξηση 4,3%, ενώ στον Κλάδο Ζωής αύξηση 8,3%. Αυξήσεις, που οφείλονται, κυρίως, στις επιδόσεις της Κυπριακής Οικονομίας, που “τρέχει” με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%.

Όπως επισημαίνει ο αναλογιστής κ. Δημήτρης Δημητρίου στην «Α.Α.», στον Κλάδο Ζωής παρατηρείται στροφή σε επενδυτικά/αποταμιευτικά προϊόντα, ενώ στους Γενικούς τη μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφει ο κλάδος Ατυχημάτων και Ασθενειών.

Της Νατάσας Χριστοφόρου

Πρωτιά στις θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου στον Γενικό Κλάδο

Σημαντική αύξηση, της τάξεως του 4,3%, με ασφάλιστρα €238,7 εκατ. σημείωσε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Γενικός Κλάδος, σε σχέση με αύξηση 1,3% την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα 1, οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και η Eurolife (θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου) έχουν καταστεί πλέον κυρίαρχες του κλάδου, με €24,7 εκατ. και €8,8 εκατ., αντίστοιχα.

Στη δεύτερη θέση οι εταιρείες του ομίλου CNP, θυγατρικές του γαλλικού κολοσσού CNP Assurances S.A., με €24,2 εκατ. και €6,6 εκατ., αντίστοιχα, που έχασαν την πρωτιά στον κλάδο. Ακολουθεί η Universal Life με €21,4 εκατ., η Παγκυπριακή, θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, με €15,9 εκατ. και η Trust με €15,4 εκατ.

Ικανοποιητική η πορεία των ελληνικών ασφαλιστικών

Αύξηση στην παραγωγή τους κατέγραψαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Η Εθνική Ασφαλιστική εδραίωσε τη θέση της. Με ασφάλιστρα €9,5 εκατ. κατέγραψε αύξηση 6,07%. Ακολουθεί η Αltius, με €9,1 εκατ. και σημαντικότατη αύξηση στην παραγωγή που ξεπερνά το 28%, η Allianz με €7,7 εκατ., η Prime με €7,7 εκατ. και η Υδρόγειος με €6,3 εκατ.

Αύξηση και ανατροπές στον Κλάδο Ζωής

Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή, της τάξεως του 8,3%, παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο Κλάδος Ζωής, σε σχέση με αύξηση μόλις 0,5% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στον κλάδο Ζωής δραστηριοποιούνται 11 εταιρείες, ωστόσο, το συντριπτικό μερίδιο της αγοράς συνεχίζουν να ελέγχουν οι τρεις από αυτές.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του πίνακα 2, Universal Life, Eurolife και CNP Cyprialife συγκεντρώνουν περίπου το 73% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων.

Όπως αναμενόταν, μετά τη στρατηγική συνεργασία της με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Universal Life κατέστη ηγέτιδα του κλάδου. Με παραγωγή σχεδόν €58 εκατ., κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, της τάξεως του 138,9%, με το μερίδιό της στην αγορά να φτάνει το 30,8%.

Ακολουθεί η μέχρι πρότινος κυρίαρχη του κλάδου Eurolife, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, με παραγωγή €41,7 εκατ. Αν και σημείωσε μικρή αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων, το μερίδιό της στην αγορά σημείωσε μείωση 1,5%.

Σε απόσταση αναπνοής, με ασφάλιστρα €38,3 εκατ., η CNP Cyprialife, η οποία, επίσης, μείωσε ελαφρώς το μερίδιό της στην αγορά.

Μικρή η παραγωγή των ελληνικών ασφαλιστικών

Οι ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να έχουν μικρή παρουσία στην Κύπρο.

Η Prime Insurance, πάντως, κατάφερε να σημειώσει αύξηση 12,6% και είναι πλέον στην τέταρτη θέση του χάρτη του Κλάδου Ζωής, με μερίδιο στην αγορά 6,87%.

Altius και Εθνική Ασφαλιστική κατέχουν μερίδιο αγοράς 3% και 2%, αντίστοιχα.

Τέλος, η Allianz Hellas, η οποία, όπως αναμενόταν, μετά τη «διάλυση» της συνεργασίας της με τον Συνεργατισμό, δεν έχει πλέον αξιοσημείωτη παρουσία στην Κύπρο στον Κλάδο Ζωής.

Δημήτρης Δημητρίου
Σύμβουλος Αναλογιστής στη Lux Actuaries & Consultants: «Η αύξηση οφείλεται στην ανάκαμψη της Οικονομίας»

Dimitriou Dimitris

Στους βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας αποδίδει την αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων ο Αναλογιστής στη Lux Actuaries & Consultants, κ. Δημήτρης Δημητρίου.

Όπως αναφέρει στην «Ασφαλιστική Αγορά», στον Κλάδο Ζωής παρατηρείται στροφή σε Επενδυτικά και Αποταμιευτικά προϊόντα, ενώ στους Γενικούς το ψηλότερο μερίδιο κατέχουν οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων, ωστόσο, ο Κλάδος ατυχημάτων καταγράφει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ανάγκη εξασφάλισης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων

«Στον κλάδο Ζωής παρατηρείται στροφή σε επενδυτικά/αποταμιευτικά προϊόντα, καθώς βελτιώνεται το καθαρό εισόδημα των καταναλωτών αλλά και καθώς περιορίζεται η οικονομική αβεβαιότητα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στα ετησιοποιημένα ασφάλιστρα νέων εργασιών (new business), όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση (14%).

Αν και δεν υπάρχει ξεχωριστή ανάλυση, εκτιμάται ότι σημαντικό μερίδιο στα προϊόντα αυτά έχουν και τα συνταξιοδοτικά σχέδια. Το φαινόμενο αναμένεται να εντατικοποιηθεί, δεδομένης της αυξανόμενης αντίληψης του κοινού για την ανάγκη εξασφάλισης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, συμπληρωματικών προς τις παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Με ψηλότερο μερίδιο ο κλάδος Αυτοκινήτου

«Στους Γενικούς Κλάδους, το ψηλότερο μερίδιο (45%) συνεχίζει να διατηρεί ο κλάδος αυτοκινήτου, με ετήσια αύξηση ασφαλίστρων 4,1% (4,6% το α΄ εξάμηνο του 2017).

Η κερδοφορία του κλάδου παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένη και αποδίδεται, εν μέρει, στη μείωση των απαιτήσεων, που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή αναμένεται σύντομα να αντιστραφεί, καθώς η οικονομία επανέρχεται σε ρυθμούς ανάπτυξης και κατ’ επέκταση αυξάνονται τα οχήματα σε κυκλοφορία.

Σε ψηλά επίπεδα, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραμένουν και τα ποσοστά προμήθειας στον κλάδο. Αυτό είναι ενδεικτικό της χαμηλής διείσδυσης που είχε μέχρι στιγμής το διαδίκτυο στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων στην Κύπρο, με τα δίκτυα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να παραμένουν το κυριότερο κανάλι πώλησης. Κρίνοντας από τις τάσεις πιο αναπτυγμένων αγορών, αποτελεί θέμα χρόνου η αύξηση στις απευθείας πωλήσεις (direct)».

Οι ψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο Ατυχημάτων

«Τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σημειώνει ο κλάδος ατυχημάτων και ασθενειών, αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για ιδιωτικά σχέδια υγείας, τόσο σε ατομική όσο και σε ομαδική βάση.

Ωστόσο, το μέλλον του κλάδου παραμένει μετέωρο, αφού όπως είναι γνωστό, το (μονοασφαλιστικό πλέον) Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το 2019. Οι απώλειες στον κλάδο αναπόφευκτα θα είναι βαριές και αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της αγοράς στον σχεδιασμό νέων προϊόντων, συμπληρωματικών προς το βασικό κρατικό σχέδιο».

Ο κλάδος Πυρός ο πιο κερδοφόρος

«Ο πιο κερδοφόρος κλάδος παραμένει ο κλάδος Πυρός, με συνολικά κέρδη σχεδόν €7εκατ. Συνεχίζει, ωστόσο, να προβληματίζει το ψηλό κόστος αντασφάλισης, ειδικά στις καλύψεις σεισμού, που περιορίζει σε υπερβολικό βαθμό την καθαρή κερδοφορία του κλάδου. Τα συνολικά αντασφάλιστρα που εκχωρήθηκαν την πρώτη εξαμηνία ανέρχονται σε €31 εκατ. ή ποσοστό 56% των συνολικών μεικτών ασφαλίστρων!».

Θέμα χρόνου οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές

«Αξίζει επίσης να σταθούμε στον μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια τόσο μικρή αγορά, κάτι που θέτει ερωτηματικά γύρω από τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Όπως είναι γνωστό, το νέο εποπτικό πλαίσιο έχει οδηγήσει σε αυξημένα λειτουργικά έξοδα, ενώ έχει καταστήσει και το περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό, με τη δυνατότητα εταιρειών από άλλα κράτη μέλη να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, χωρίς φυσική παρουσία.

Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι αποτελεί θέμα χρόνου η στροφή σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, γεγονός που θα αποβεί προς όφελος τόσο των εταιρειών αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων, μέσα από τη δημιουργία πιο μεγάλων, ανταγωνιστικών και οικονομικά ισχυρών μονάδων».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας