Πολύ υψηλό το μερίδιο αγοράς των αλληλασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη

682
Grzegorz Buczkowski AMICE President
O Grzegorz Buczkowski Πρόεδρος της AMICE

Η πρόσφατη έκθεση των AMICE/ICMIF –των δύο ομοσπονδιών που εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις αλληλασφαλιστικές/συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες– υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στο σταθερό και ασφαλές ευρωπαϊκό μοντέλο αλληλασφάλισης.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση «AMICE/ICMIF 2020 Mutual Market Share Report», που παρουσιάστηκε στις 9 Ιουνίου στο πλαίσιο του συνεδρίου της AMICE, στο Mainz της Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τις αλληλασφαλιστικές και συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες και επιλέγουν να αγκαλιάσουν το αλληλασφαλιστικό/συνεταιριστικό μοντέλο ασφάλισης μελών/ασφαλισμένων, όταν εξετάζουν τις ασφαλιστικές επιλογές. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση, η οποία καλύπτει 28 χώρες: 23 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την Ελβετία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευρήματα

  • Οι αλληλασφαλιστικές/συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών ασφαλίσεων στην Ευρώπη, με μερίδιο αγοράς 33,4% το 2020, που αντιστοιχεί σε έσοδα από ασφάλιστρα €469 δισ. Πρόκειται για σημαντική αύξηση κατά τα τελευταία δέκα χρόνια: το 2011, οι ευρωπαϊκές αλληλασφαλιστικές/συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες συγκέντρωναν συνολικά ασφάλιστρα ύψους €352,5 δισ., που αντιστοιχούσαν στο 29,7% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στην Ευρώπη.
  • Στο διάστημα 2010-2020, οι αλληλασφαλιστικές/συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες πέτυχαν συνολική αύξηση του όγκου των ασφαλίστρων κατά 32,1%. Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών η αύξηση είναι υψηλότερη: 38,9%. Τα αντίστοιχα στοιχεία για την ασφαλιστική αγορά συνολικά είναι +14,3% και +27,8%, αντίστοιχα.
  • Την περίοδο 2019-2020, οι αλληλασφαλιστικές και συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν το μερίδιό τους σε αρκετές τοπικές ασφαλιστικές αγορές, ιδίως στη Γαλλία (5,1%) και τη Σουηδία (5,0%). Το μερίδιο αγοράς του κλάδου είναι 60%+ στην Ολλανδία, λίγο κάτω από 60% στη Γαλλία και πάνω από 50% στην Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Δανία και τη Σουηδία. Στη Φιλανδία και τη Γερμανία πλησιάζει το 50%.

Ο Πρόεδρος της AMICE, κ. Grzegorz Buczkowski, δήλωσε, με αφορμή την έκθεση: «Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο και αποδίδουν αυξημένη αξία στην αλληλασφάλιση και τη συνεργατική ασφαλιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων. Εκτός από την προσφερόμενη κάλυψη, οι καταναλωτές εκτιμούν την εστίαση σε αξίες όπως η βιωσιμότητα, η εξυπηρέτηση, η δημοκρατία και η στήριξη της κοινωνίας».

Η κα Sarah Goddard, Γενική Γραμματέας της AMICE, δήλωσε: «Η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι αλληλασφαλιστικές/συνεταιριστικές ασφαλιστικές έχουν αυξήσει σταθερά το μερίδιο αγοράς τους τα τελευταία χρόνια, στον βαθμό που παρουσιάζουν αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, όταν συνολικά η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει μείωση στα έσοδα από ασφάλιστρα. Το αλληλασφαλιστικό/συνεταιριστικό ασφαλιστικό μοντέλο χαίρει εκτίμησης μεταξύ των Ευρωπαίων ασφαλισμένων για τη δύναμη, τη σταθερότητά του και την πελατοκεντρική του προσέγγιση».

 

Διαβάστε επίσης: Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος της Συνεταιριστικής στο Δ.Σ. της AMICE


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΠροτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από τη Eurolife FFH
Επόμενο άρθροΘράσος Σοφός: Η ποιότητα και όχι η ποσότητα αποτελεί το ζητούμενο