Νέο εργαλείο ΕΑΕΕ “NatCat Monitor” &  έρευνα για καταστροφικά γεγονότα 1993-2023

1121
Η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, με τον Πρόεδρο και το μέλος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, κ.κ. Ερρίκο Μοάτσο και Θεανώ Τελωνιάτη, κατά την παρουσίαση της μελέτης και του dashboard.

Tη δημιουργία ενός dashboard φυσικών καταστροφών Nat – Cat Monitor ανακοίνωσε σήμερα, 8/2/2024, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), παρουσιάζοντας, παράλληλα, και μελέτη με τα σημαντικότερα καταστροφικά γεγονότα από το 1993 έως 2023.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πιστή στη συστηματική καταγραφή των ζημιών από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα στα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, προχώρησε στη δημιουργία ενός dashboard φυσικών καταστροφών Nat – Cat Monitor. Πρόκειται για διαδραστική και εύκολη στη χρήση εφαρμογή, η οποία παρέχει πληροφόρηση για τις ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Σε αυτήν παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ΕΑΕΕ από τις καταγραφές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για 31 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών κατά το χρονικό διάστημα 2015 – 2023. Η εφαρμογή θα ενημερώνεται διαρκώς με τα στοιχεία νέων καταστροφικών περιστατικών, τα οποία θα καταγραφούν μελλοντικά από την ΕΑΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΑΕΕ παρουσίασε μελέτη με δεδομένα για 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 – 2023, τα οποία κρίθηκαν σημαντικά ως προς την ένταση του φαινομένου, ώστε να καταγραφούν.

Η συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντική καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. €.

Από τη μελέτη γίνεται σαφές ότι οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών είναι πλέον τεράστιες, λόγω:

  • Αυξημένης συχνότητας περιστατικών, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής (βροχοπτώσεις) είτε περιστατικών μη συνδεδεμένων με το κλίμα (σεισμοί)
  • Ιδιαίτερα αυξημένης σφοδρότητας

Παρόλ’ αυτά το κενό προστασίας στην Ελλάδα παραμένει καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα.

Ως προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι ασφαλίζονται 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο), δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 40%.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.

Νέο εργαλείο ΕΑΕΕ “NatCat Monitor” &  έρευνα για καταστροφικά γεγονότα 1993-2023

Διαβάστε επίσης: Έντυπο ΕΑΕΕ: Τι πρέπει να κάνω για να πάρω την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΒελτίωση της Συνεργασίας στις Διαδικτυακές Συναντήσεις
Επόμενο άρθροΓιάννης Κιούκας: Οι 800 συνεργάτες μας πανελλαδικά είναι η κινητήριος δύναμή μας