Ιδιωτική Ασφάλιση: Σύμμαχος (αυτής της) Ζωής;

15832

Editorial, Μάρτιος 2020

H 114η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 25 Φεβρουαρίου. Είμαστε υποχρεωμένοι, ως κλαδικό έντυπο, την κορυφαία αυτή εκδήλωση του οργάνου που ηγείται της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας και να την παρουσιάζουμε και να τη σχολιάζουμε. Το να την παρουσιάζουμε είναι εύκολο και γι’ αυτό το κάνουν όλοι. Το να τη σχολιάζουμε είναι δύσκολο, όταν πρέπει και να τηρούμε τους κανόνες δεοντολογίας ως εκ της θέσεώς μας, αλλά και να σεβόμαστε τη νοημοσύνη των κοινωνών και συμμετεχόντων στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση.

Εν αρχή, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την ταπεινή μας άποψη, εκπροσωπεί επάξια την ασφαλιστική αγορά και αναλαμβάνει το όποιο κόστος του αναλογεί, όταν εκφράζεται όπως εκφράστηκε στη φετινή εκδήλωση, κατηγορηματικά και απροσχημάτιστα.

Παραδέχτηκε ο κ. Σαρρηγεωργίου ότι λειτουργεί η επικοινωνία του κλάδου με τη σημερινή κυβέρνηση, πράγμα που δεν συνέβαινε μέχρι χθες, και ότι οι προθέσεις του κράτους, όσο κι αν είναι αγαθές ως προς τη συνεργασία του με την ιδιωτική ασφάλιση, πρέπει να καταλήξουν σε πράξεις. Πράγμα το οποίο δεν έχει συντελεστεί.

Η παρομοίωσή του για το τρένο που έρχεται κατά πάνω μας κι εμείς κολλημένοι πάνω στις ράγες, ακούνητοι, το περιμένουμε συζητώντας, είναι εύγλωττη. Η όλη ομιλία του αξίζει να διαβαστεί, για να αντλήσουν τόσο οι διοικούντες όσο και οι διαμεσολαβούντες επιχειρήματα και στρατηγική.

Πέραν του κ. Σαρρηγεωργίου, επιτρέψτε μας, αλλάζοντας ύφος, να επιστρατεύσουμε, ως προς τις εντυπώσεις που μας γεννήθηκαν παρακολουθώντας την εκδήλωση, το όποιο χιούμορ διαθέτουμε. Δυστυχώς, δεν καταλογίζουμε πρόθεση σε κανέναν. Δυστυχώς, καταλογίζουμε εκείνο που λέμε… εκτός τόπου και χρόνου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μοιάζει να μην έχει καταλάβει ότι η κυβέρνησή του κέρδισε τις εκλογές και συνεχίζει να καλλιεργεί προσδοκίες στους πολλούς ψηφοφόρους που διακρίνει ότι υπάρχουν στις τάξεις των ασφαλιστών.
Ένα κοχλιάριο του γλυκού ημερησίως, στο βάθος της τετραετίας που έχει η κυβέρνησή του στη διάθεσή της, θα χορηγείται στην ασφαλιστική αγορά, οπότε και θα ολοκληρωθεί, τότε, και η αγωγή και ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Καθήμενος στο… ροζ συννεφάκι του, ο συνεπώνυμος ξάδερφος κ. Γιώργος Τσίπρας αλίευσε το… λαβράκι του ιχθυοτροφείου που εξέθρεψε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ισχυρίστηκε: ιδού τι πάθατε εσείς οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, που τόσο σας αγαπάμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έπεσε η Κυβέρνησή μας!

Τι να πούμε; Ότι ήταν καλύτερη η παρουσία, σε αλλοτινές αντίστοιχες ανοιχτές εκδηλώσεις της ΕΑΕΕ, άλλων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως των κ.κ. Γιώργου Σταθάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Στέργιου Πιτσιόρλα, Δημήτρη Λιάκου; Όχι, δεν υστέρησε ο κ. Τσίπρας!

Προς στιγμήν, ακούγοντας τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, να μας μιλάει για τον ρόλο που επωμίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες για την πράσινη ανάπτυξη, θυμηθήκαμε τη συμπαθέστατη Γκρέτα! Εμείς θα περιμέναμε από τον κ. Στουρνάρα έναν απολογισμό, αν όχι μία στόχευση για την εποπτεία που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος στις ασφαλιστικές εταιρείες. σε τι συμπεράσματα έχει καταλήξει και τι προτείνει, πέρα από τις κανονιστικές διατάξεις που του έρχονται έτοιμες από άλλα κέντρα, για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών-καταναλωτών ως εκ της υπάρξεως και λειτουργίας της εποπτικής αρχής.

Για την κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, η οποία έχει πολλά προσφέρει στα είκοσι πέντε και πλέον χρόνια της παρουσίας της στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, πολύ σεμνά και πάντοτε με χιούμορ, όπως τονίσαμε και στην αρχή, θα παρατηρούσαμε με σεβασμό ότι μπορούμε οι ακροατές των ομιλητών μιας ανοιχτής εκδήλωσης της ΕΑΕΕ να εμπεδώσουμε ικανά τα όσα ακούμε, χωρίς να μας τα υπογραμμίζει, αλλά και να τα αξιολογεί η ίδια για λογαριασμό μας.

Κλείνοντας και απευθυνόμενοι σε όσους δεν παρέστησαν στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ, θέλουμε να τους προτρέψουμε να συμμετέχουν, ώστε ο αριθμός των ενεργών στο επάγγελμα ατόμων να είναι μεγαλύτερος των απόμαχων που παρατηρούμε ότι τιμούν αυτές τις εκδηλώσεις –δεν είναι μόνον θέμα δημοσίων σχέσεων το να παρίσταται κανείς στις ανοιχτές εκδηλώσεις της ΕΑΕΕ!

Δημήτρης Ρουχωτάς

Προηγούμενο άρθροΟ COVID-19 ενεργοποιεί ομόλογα πανδημίας ύψους $132,5 εκατ.
Επόμενο άρθροΔημήτρης Κελεσίδης: Ο μαέστρος της Εθνικής Ασφαλιστικής