Άρθρα

Απογοήτευση –με ολίγη από ασφάλιση σεισμού– στην ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Την αντίδραση της Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκάλεσε μέρος της τοποθέτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Τσίπρα, αλλά και οι τοποθετήσεις του κ. Α. Γεωργιάδη απείχαν αρκετά από αυτό που περιμένει στωικά, χρόνια τώρα, να ακούσει η ασφαλιστική αγορά.

Στην ανοιχτή εκδήλωση που ακολούθησε την 114η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ την κυβέρνηση εκπροσώπησε φέτος ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Όσο καλός ρήτορας και αν είναι ο κ. Υπουργός, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι προσήλθε στους ασφαλιστές με λίγα από όσα προεκλογικά υποσχόταν η κυβέρνησή του και με πολλές δικαιολογίες.

Ο κ. Γεωργιάδης έκρινε απαραίτητο να ξεκινήσει την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις επιτυχείς προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη τον περασμένο χρόνο από το ίδιο βήμα, για την εκλογική νίκη του κόμματός του, τις τραπεζικές καταθέσεις που επέστρεψαν και την ανοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων, επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε και σε αυτά για τα οποία αγωνιά και διεκδικεί η ασφαλιστική αγορά και για τα οποία διαβεβαίωσε ότι οι υποσχέσεις δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά οι χρόνοι στους οποίους σχεδιάζει να ανταποκριθεί η κυβέρνηση είναι σίγουρα πολύ διαφορετικοί από αυτούς που προσδοκά η αγορά.

Απογοήτευση –με ολίγη από ασφάλιση σεισμού– στην ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι Έλληνες είναι λίγο γκρινιάρηδες, είπε ο κ. Υπουργός. Δεν ξέρουμε αν αυτό ήταν μια αναφορά και στους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς που τον άκουγαν. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μετά από τις εμφατικές υποσχέσεις για στήριξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα, τη σύσταση και το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης, ο κ. Γεωργιάδης είπε στους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι δημοσιονομικά ζητήματα επιβάλλουν την αναβολή λήψης οποιασδήποτε σχετικής πρωτοβουλίας για αργότερα στην τετραετία.

Σε ό,τι αφορά την έτερη διεκδίκηση των ασφαλιστών, για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών, η δέσμευση του κ. Γεωργιάδη ήταν ότι άμεσα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα συμπεριληφθεί πρόβλεψη για παροχή φορολογικών κινήτρων στην ασφάλιση πρώτης κατοικίας για τον κίνδυνο σεισμού και λοιπών φυσικών καταστροφών. Θυμίζουμε ότι διεκδίκηση της αγοράς για πολλά χρόνια ήταν η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, ή έστω μόνο σεισμού, ή εναλλακτικά η υιοθέτηση κάποιου από τα μοντέλα που ήδη ακολουθούν χώρες με αξιοσημείωτη έκθεση σε φυσικές καταστροφές. Έστω και έτσι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, η οποία, αν αξιοποιηθεί από την αγορά, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Υπουργός έκρινε σκόπιμο να επιστήσει την προσοχή στην αδύναμη σχέση εμπιστοσύνης του κοινού με τον ασφαλιστικό κλάδο, ζητώντας από τους ασφαλιστές να την ενισχύσουν, κυρίως αντιμετωπίζοντας με διαφάνεια το ζήτημα των αυξήσεων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. «Είμαστε υπέρ της αγοράς αλλά είμαστε και υπέρ των κανόνων», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να κάνει χρήση και του μέτρου των προστίμων. Ιδιαίτερα θετική αξιολόγησε την προσπάθεια που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τη συνδρομή του ΙΟΒΕ, στον προσδιορισμό του κόστους των υπηρεσιών υγείας για την οριοθέτηση των θεμιτών αυξήσεων στον κλάδο. Θετική εξέλιξη σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η ανάρτηση του τιμοκαταλόγου των ιδιωτικών κλινικών μετά από προσπάθειες της Γ.Γ. Καταναλωτή, για να εφαρμοστεί σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2017.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να ερμηνεύσει και αυτός με τη σειρά του τη διαχρονική καθήλωση του ποσοστού ασφαλίστρων προς ΑΕΠ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Είναι, είπε, μια μεγάλη ευκαιρία για την αγορά και ένα κίνητρο για την κυβέρνησή του να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς, η επί χρόνια αδυναμία όλων των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στα αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς έχει διαμορφώσει ένα ακροατήριο αρκετά επιφυλακτικό σε ανάλογες τοποθετήσεις.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γιώργου Τσίπρα, που ακολούθησε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του από τις δυσμενείς για την οικονομία επιπτώσεις που θα επιφέρει η ενδεχόμενη ευρύτερη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πιθανότατα στην Ελλάδα.

Απογοήτευση –με ολίγη από ασφάλιση σεισμού– στην ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

«Η οικονομία είναι ο μεγάλος ασθενής», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, για να έρθει στη συνέχεια και να συνδέσει τα παραπάνω με τις κακές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών και την περίπτωση της AIG στις ΗΠΑ. Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε για πόσα ακόμα χρόνια θα πρέπει η ασφαλιστική αγορά να στιγματίζεται αδίκως από μια ιστορία η οποία διαστρεβλώνεται συστηματικά, καθώς η κατάρρευση της AIG δεν προκλήθηκε από την ασφαλιστική της δραστηριότητα. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια αναφορά γίνεται από πολιτικό σε εκδήλωση της ΕΑΕΕ και μένει αναπάντητη. Δεν ήταν, ωστόσο, και η μόνη δυσμενής αναφορά του κ. Τσίπρα σε συγκεκριμένη ασφαλιστική.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου για την υιοθέτηση της IDD από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι πολύ σύντομα από την ψήφισή του, και πάντως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, βρέθηκε ασφαλιστική εταιρεία που, παραβιάζοντας το πνεύμα του νόμου, εκπαραθύρωσε (sic) ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές συνεργάτες της.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σχετικά με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί χάσμα κοινωνικών ανισοτήτων από τη λειτουργία του 2ου πυλώνα ασφάλισης οδήγησε την κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, να τονίσει εμφατικά, για μια ακόμα φορά, ότι η ασφαλιστική αγορά ουδέποτε διεκδίκησε να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση. Αντιθέτως, πάντοτε επιχειρηματολογεί για τον συμπληρωματικό της ρόλο μέσω του 2ου και 3ου πυλώνα.

Στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των κινήτρων φοροαπαλλαγών, για να γίνει πιο προσιτή η ασφάλιση στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του επεξεργάστηκε σχετικές μελέτες και θέλει να συμβάλει στη σωστή διαβούλευση, με σκοπό την ένταξη στο σχέδιο που ετοιμάζεται και των καταστροφών από πλημμύρες και φωτιές.

Όπως ήταν αναμενόμενο η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα κάλυψε πιο τεχνικά ζητήματα, σε τελείως διαφορετικό τόνο και ύφος. Ο Διοικητής της ΤτΕ απευθύνθηκε μάλλον αυστηρά στους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών στο ξεκίνημα της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα εταιρείες που δεν έχουν ενστερνιστεί την ουσία των διατάξεων του Solvency II, για να εξασφαλίζουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά τα συμφέροντα των πελατών τους, πέρα από εκείνα των μετόχων.

Απογοήτευση –με ολίγη από ασφάλιση σεισμού– στην ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στουρνάρας τόσο στην αξιολόγηση των μελών Δ.Σ. και των ικανοτήτων που πρέπει να έχουν για να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ευθύνες τους, όσο και στην επιτάχυνση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Τα αρνητικά επιτόκια θα διατηρηθούν επιβεβαίωσε ο Διοικητής και σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει οι εταιρείες να επαναξιολογήσουν τη διανομή μερισμάτων, με γνώμονα τη διατήρηση των απαιτούμενων κεφαλαιακών περιθωρίων.

Η ΔΕΙΑ θα ασκεί εποπτεία σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων, κάτι που καλύπτει τόσο τη διαδικασία σχεδιασμού τους, όσο και την εξυπηρέτηση του πελάτη μετά την αγορά του προϊόντος. Σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς της Αρχής θα είναι αφιερωμένο και στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών πρακτικών που ακολουθεί κάθε ασφαλιστική επιχείρηση. Υποθέτουμε και ελπίζουμε ότι αυτό το τελευταίο αφορά και τους τραπεζικούς οργανισμούς που διαθέτουν ασφαλιστικά προϊόντα, ουσιαστικά και στην πράξη.

Η κλιματική αλλαγή και το πώς μπορεί η ασφαλιστική αγορά να συμβάλει στην αντιμετώπισή της φαίνεται πως είναι ένας τομέας που απασχολεί την ΤτΕ, όπως επίσης και το καθεστώς διάθεσης των πανευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών προϊόντων, τα γνωστά πλέον PEPP. Για τα προϊόντα αυτά ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η παραγωγή και διάθεσή τους και από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς πέραν των ασφαλιστικών θα εντείνει τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Απαραίτητη έκρινε ο διοικητής και την αναγνώριση από την πολιτεία αυτών των προϊόντων ως στοιχείων του 3ου πυλώνα ασφάλισης, με την παροχή κατάλληλων φορολογικών κινήτρων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ξεκάθαρα το αίτημα της αγοράς για ίδια φορολογική μεταχείριση των ομαδικών συμβολαίων με εκείνη των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, κάτι που, όπως τόνισε, θα ωφελήσει κυρίως τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Απογοήτευση –με ολίγη από ασφάλιση σεισμού– στην ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ ακούραστα επαναλαμβάνει τα κωδικοποιημένα και δίκαια αιτήματα των ασφαλιστών σε κάθε βήμα και εκδήλωση της αγοράς. Οι συνομιλητές του, σε επίπεδο πολιτείας, κρίνονται από το πολυπληθές κοινό της ασφαλιστικής βιομηχανίας για την ανταπόκρισή τους σε αυτά. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Αμαλία Ρουχωτά

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας