Η Microsoft ανακοίνωσε τη δημιουργία Datacenters στην Ελλάδα

Η Microsoft ανακοίνωσε τη δημιουργία Datacenters στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR for GRowth”, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. H Microsoft θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες cloud και παρέχοντας ψηφιακή εκπαίδευση σε 100.000 πολίτες

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε, στις 5 Οκτωβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, από τον Πρόεδρο της Microsoft, κ. Brad Smith, και τον κ. Θεοδόση Μιχαλόπουλο, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

«H σημερινή δέσμευση απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας τοποθετεί τη χώρα στις ηγέτιδες ψηφιακά χώρες της Ευρώπης. Το Datacenter της Microsoft προσδίδει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ψηφιακή οικονομία. Την ίδια στιγμή αντιπροσωπεύει μία μακροπρόθεσμη επένδυση και ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας. Το Cloud μετασχηματίζει κάθε τομέα και κλάδο της οικονομίας. Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 πολιτών δίνει ώθηση στο ανθρώπινο δυναμικό του παρόντος και του μέλλοντος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρόκειται –με διαφορά– για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft στην Ελλάδα τα 28 χρόνια λειτουργίας της στη χώρα. Η επένδυση αυτή  αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι η κορυφαία τεχνολογία των Microsoft datacenters μπορεί να βοηθήσει στην καινοτομία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, αντανακλά την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελλάδας, τo όραμα της κυβέρνησής της και τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith.

«Η Microsoft έχει μία πλούσια ιστορία 28 ετών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει ένα οικοσύστημα 3.000 συνεργατών και πελατών, μεταξύ των οποίων startups, επιχειρήσεις και ΜΚΟ. Σήμερα, με την ανακοίνωση της πρώτης περιοχής Datacenter στη χώρα και την ολιστική πρωτοβουλία “GR for GRowth”, χτίζουμε πάνω σε αυτήν την παρακαταθήκη, αναβαθμίζοντας τη συμβολή μας στην εθνική οικονομία. Η δέσμευσή μας είναι να αποτελέσουμε σύμμαχο της ανάκαμψης της χώρας για τις τωρινές και μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Προσφέροντας το Microsoft Cloud στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση της 5ης Οκτωβρίου ανοίγει το δρόμο σε εγχώριες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, start ups, και φορείς να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του Υπολογιστικού Νέφους, διατηρώντας τα υψηλότερα επίπεδα κυβερνοασφάλειας, παραμονής των δεδομένων στη χώρα και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Ο Datacenter κόμβος της Ελλάδας εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη περιοχών Cloud της Microsoft, που περιλαμβάνει 63 περιοχές, με το Microsoft Azure διαθέσιμο σε 140 χώρες και θα δώσει στις εταιρείες τοπικά πλήρη πρόσβαση στη λίστα υπηρεσιών cloud της Microsoft με αξιοπιστία: 

Επισπεύδοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία 

Ηγέτιδες εταιρείες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ήδη το cloud της Microsoft για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους και αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μέσα από ενισχυμένη συνεργασία και υπηρεσίες ανάπτυξης cloud. Στη χτεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς,  εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Datacenter στην Ελλάδα.   

Επιπλέον, οι υπηρεσίες cloud της Microsoft θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία νέων τρόπων, διαφύλαξης, ανάδειξης και έκφρασης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του Προγράμματος AI for Cultural Heritage, η εταιρεία συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ζωντανέψει την Αρχαία Πόλη της Ολυμπίας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης  και άλλων τεχνολογιών. Η ρεαλιστική τρισδιάστατη αποτύπωση  (3D) μνημείων και αρχαίων θα δώσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να τα βιώσουν όπως ήταν σχεδόν 3.000 χρόνια πριν. Tο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. 

Εκπαιδεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του αύριο

Ο τελευταίος πυλώνας της χτεσινής ανακοίνωσης είναι το πλάνο της Microsoft να επεκτείνει τις εργασιακές ευκαιρίες για τοπικούς επαγγελματίες και νέους στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Microsoft σκοπεύει να δώσει ώθηση στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 επαγγελματιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των φοιτητών, με απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα επιτευχθεί στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών επιπέδων που περιλαμβάνει μαθήματα δια ζώσης καθώς και ψηφιακά:

  • Εκτεταμένη εκπαίδευση των πελατών και συνεργατών της Microsoft.
  • Μία νέα πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με την κυβέρνηση, καλύπτοντας τις ανάγκες εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα.
  • Επέκταση και περαιτέρω επένδυση στο υπάρχον πρόγραμμα με το ReGeneration που εστιάζει σε νέους και άνεργους, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία εκπαίδευσης των LinkedIn Learning, MS Learn και GitHub.

Η πρωτοβουλία “GR for GRowth’’ της Microsoft αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, με την τεχνολογία να αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη, προσφέροντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τα εργαλεία και την εξειδίκευση για να καινοτομήσουν και να ευημερήσουν στην ψηφιακή εποχή.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας