Άρθρα

Φυσικές καταστροφές: Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ (;)

Munich Re, ΕΑΕΕ, Interamerican, AXA αναδεικνύουν τη χρησιμότητα της ασφάλισης αλλά και το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Πόσο αναγκαία είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών; Γιατί κράτος και ασφαλιστικές διστάζουν να προχωρήσουν σε συνεργασία; Μήπως έχουμε καθυστερήσει;

Ο σημαντικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών ως αξιόπιστος μηχανισμός κάλυψης των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αναδεικνύεται για άλλη μια φορά:

 

Φυσικές καταστροφές: Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ (;)Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Munich Re και αφορούν τις ζημιές από φυσικές καταστροφές κατά το 1ο εξάμηνο του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο

 

 

Φυσικές καταστροφές: Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ (;)

Η μελέτη για τις φυσικές καταστροφές και την επίδρασή του στον ασφαλιστικό κλάδο, που παραθέτει το Interamerican Research Center, στην τριμηνιαία επιθεώρησή του

 

 

Φυσικές καταστροφές: Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ (;)Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΑΕΕ για τις επιπτώσεις της σεισμικής ακολουθίας μετά τον σεισμό των 5,3R της Παρασκευής, 19ης Ιουλίου 2019

 

Φυσικές καταστροφές: Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ (;)Το βίντεο της ΑΧΑ με δηλώσεις πελατών της που αποζημιώθηκαν για τη ζημιά στο Μάτι

αναδεικνύουν τη χρησιμότητα της ασφάλισης αλλά και το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι από τις συνολικές ζημιές ύψους $42 δις κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, οι ασφαλισμένες αντιστοιχούσαν σε μόλις $15 δις.

Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό στην Αθήνα, μπορεί στις ασφαλιστικές να δηλώθηκαν περίπου 2.000 ζημιές, ξεπερνούν, ωστόσο, τις 10.000 οι πολίτες που έχουν υποβάλει αιτήσεις στους δήμους για έλεγχο των ακινήτων τους για τυχόν ζημίες, με τον έλεγχο να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Με τον εγκέλαδο ως φαίνεται, να έχει ξυπνήσει για τα καλά (Νιγρήτα, Ζάκυνθος, Κρήτη) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά (Χαλκιδική) η ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Εξίσου αναδεικνύεται και η ανάγκη συνεργασίας του κράτους με τις ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα αυτό.

Η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην ασφαλιστική αγορά για ΣΔΙΤ σε αρκετούς τομείς. Μέχρι στιγμής έχει γίνει λόγος (περιμένουμε και έργα) για το συνταξιοδοτικό και τους χώρους της υγείας και των αγροτικών ασφαλίσεων (συνεργασία με ΕΛΓΑ). Οι φυσικές καταστροφές είναι ένας τομέας που, ας είμαστε ειλικρινείς, ο ασφαλιστικός κλάδος θέλει και δεν θέλει συνεργασία.

Πολύ συχνά οι ασφαλιστικές εταιρείες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως διστάζουν να καλύψουν τέτοιους κινδύνους, «ιδίως σε περιοχές που είναι δύσκολη η εμπειρογνωμοσύνη και η εκτίμηση του κόστους ανάληψης του συγκεκριμένου κινδύνου», όπως επισημαίνει και το Interamerican Research Center.

Γι’ αυτό και συχνά προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ασφαλιστικού pool φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο του οποίου ο κίνδυνος κατανέμεται μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών. Η γειτονική μας Τουρκία, όπως και η Ρουμανία, διαθέτουν ήδη τέτοια ταμεία, ενώ στη διαδικασία δημιουργίας του είναι και η Αίγυπτος.

Μήπως θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τους γείτονές μας;

Ίσως έχουμε καθυστερήσει…

Η νέα διακυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν τις εθνικές εκλογές ο κ. Νότης Μηταράκης, έχει άποψη επί του θέματος. Έχει, όμως, και ενδοιασμούς και προβληματισμούς ως προς τα κόστη διαχείρισης.

Γι’ αυτό τον λόγο οι προτάσεις του Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου, που είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», της 31ης Ιουλίου 2019, είναι επίκαιρες και βασισμένες σε μελέτες που έχει εκπονήσει πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στο μεταξύ…

Σας ευχόμαστε ένα καλό, ήσυχο και ασφαλές καλοκαίρι!

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας