Άρθρα

Τραγωδία στη Χαλκιδική

Έξι νεκροί (σε Σωζόπολη, Νέα Πλάγια και Ποτίδαια) και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Χαλκιδική, η οποία έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου.

Μέχρι αυτή την ώρα άκαρπες είναι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ψαρά που αγνοείται από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές. Έχουν πληγεί εκατοντάδες οικίες, εποχιακές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, και έχουν υποστεί υλικές ζημιές πολλά αυτοκίνητα από πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων. Η σφοδρή χαλαζόπτωση ευθύνεται για εκτεταμένες θραύσεις κρυστάλλων.

Το καταστροφικό φαινόμενο, σύντομο στη διάρκειά του (12 λεπτά), επιφέρει βαρύ πλήγμα και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι τη 01:16 είχαν πραγματοποιηθεί τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα, είκοσι άτομα είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ συνεχείς ήταν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επενέβησαν σε 235 συμβάντα, για διασώσεις, αντλήσεις και εκατοντάδες κοπές δέντρων.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιούνται συγκλονίζουν και δείχνουν τη σφοδρότητα του φαινομένου που έπληξε κυρίως το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα και Σιθωνία). Εικόνες τρομακτικές που μας δείχνουν, για ακόμη μια φορά, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν πάψει πλέον να είναι… σενάρια και προβλέψεις των επιστημόνων. Είναι εδώ, παρούσες και τραγικές.

Διαβάστε επίσης: Το 60% των ζημιών από φυσικές καταστροφές οφείλονται σε δευτερογενείς κινδύνους

Μέτρα Αυτοπροστασίας

Επειδή, δυστυχώς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας και να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συνιστάται στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας