Φίλιππος Μαραγκός
Διευθυντής τομέα Ομαδικών Ασφαλίσεων, Groupama Ασφαλιστική

29 νέοι εταιρικοί πελάτες έχουν εμπιστευτεί την Groupama Ασφαλιστική, την τελευταία τριετία, για τη διαχείριση των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών προγραμμάτων του προσωπικού τους, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων στα Ομαδικά Ζωής & Υγείας “τρέχει” με αύξηση 25% ανά οικονομικό έτος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Φίλιππος Μαραγκός.
Αυτές τις θετικές επιδόσεις τις πιστώνεται αναμφίβολα και ο ίδιος, καθώς ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του τομέα Ομαδικών Ασφαλίσεων τον Ιανουάριο του 2021, έχοντας βασικό στόχο την προσέλκυση πρωτοασφαλιζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρωταρχικό ρόλο, βέβαια, γι’ αυτό το αποτέλεσμα, διαδραματίζει η προσέγγιση και η στρατηγική της ίδιας της Εταιρείας, η οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Μαραγκός, είναι προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των πελατών και των συνεργατών της, αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και οι λύσεις που τους παρέχει είναι ολιστικές και ευέλικτες. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί εύκολα να εξηγηθεί γιατί το ποσοστό ακυρωσιμότητας ομαδικών συμβολαίων διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα από 5% ανά έτος στην Groupama Ασφαλιστική.

Συνέντευξη στη ΣΟΥΛΑ ΚΟΡΜΑ

Κύριε Μαραγκέ, ξεκινήσατε τη συνεργασία σας με την Groupama Ασφαλιστική πριν από σχεδόν τρία χρόνια (τον Ιανουάριο του 2021), αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθυντή τομέα ομαδικών ασφαλίσεων. Σε σχέση με την πρότερη επαγγελματική εμπειρία σας, τι διαφορετικό βρήκατε στην Groupama;

Φ.Μ.: Mε την ένταξή μου στο ανθρώπινο δυναμικό της Groupama Ασφαλιστικής, έγινα μέλος σε μια επαγγελματική οικογένεια προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των πελατών της, που ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα συνεργατών και ασφαλισμένων, είναι ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων, σέβεται την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων της, ενώ παράλληλα τους παρέχει συνεχή εκπαίδευση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και διαφανείς ευκαιρίες εξέλιξης.

Ποιοι ήταν οι στόχοι που είχατε ξεκινώντας τη συνεργασία σας και σε τι βαθμό έχουν επιτευχθεί σήμερα;

Φ.Μ.: Βασικός στόχος ήταν να εστιάσουμε τις ενέργειές μας στην προσέλκυση πρωτοασφαλιζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν δυναμική ανάπτυξη, παρέχοντας πλήρες πακέτο παροχών με ανταγωνιστικό κόστος. Καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή ασφαλίστρων στα Ομαδικά Ζωής & Υγείας κατά 25% ανά οικονομικό έτος, με παράλληλη βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος. Επίσης, επαναξιολογήσαμε και απλοποιήσαμε τις εσωτερικές διαδικασίες μας, εμπλουτίσαμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας ως προς την καθημερινή διαχείριση των ομαδικών συμβολαίων, πάντα με σκοπό την πιο άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας.

Ποια είναι τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιλογών που προσφέρει η Groupama, μέσω των προγραμμάτων Ομαδικής Ασφάλισης, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά και για τα συνεργαζόμενα δίκτυα πωλήσεών σας;

Φ.Μ.: Η Groupama Ασφαλιστική παρέχει σήμερα μια ολιστική και ευέλικτη προσέγγιση λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνεργατών της.

Στα Ομαδικά προγράμματα Ζωής & Υγείας παρέχουμε ένα ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διαγνωστικών κέντρων και ιατρών, παρέχοντας δυνατότητα απευθείας πληρωμής σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Παρέχεται, δε, ηλεκτρονική πλατφόρμα δύο επιπέδων πρόσβασης (ασφαλισμένου & διαχειριστή), όπου οι απολογιστικές αποζημιώσεις μπορούν εύκολα και γρήγορα να καταχωριστούν, μειώνοντας έτσι δραστικά τον χρόνο αποζημίωσης και καταργώντας στην πράξη γραφειοκρατικές διαδικασίες/πρακτικές του παρελθόντος. Επιπρόσθετα, μέσω της πλατφόρμας, δίνουμε τη δυνατότητα καταχώρισης ηλεκτρονικών μεταβολών προσωπικού, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο διαχείρισης από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών αλλά και από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που συνεργάζονται μαζί μας.

Στα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά προγράμματα παρέχουμε ευέλικτες επιλογές, που αφορούν τόσο σε επενδύσεις εγγυημένου επιτοκίου όσο και σε αμοιβαία κεφάλαια (επιλογή από 25 διαφορετικά αμοιβαία) από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, όπως η BNP Paribas, Blackrock και Groupama Asset Management. Φυσικά, και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια πλαισιώνονται από ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μέσω των οποίων οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το ύψος και την απόδοση των επενδύσεών τους, αλλά επιπρόσθετα να προβαίνουν σε μερικές εξαγορές ή και αλλαγές επενδυτικών επιλογών, εφόσον το επιθυμούν, απλά και γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από τα στοιχεία της Ετήσιας Έκδοσής μας «Άνθρωποι και Αριθμοί» προκύπτει ότι η Groupama κατέγραψε σημαντικότατη αύξηση εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στον κλάδο VII. Διαχείρισης Ομαδικών Συνταξιοδοτικών Κεφαλαίων την τελευταία τριετία: από €24,8 εκατ. (μερίδιο αγοράς 8,6%) το 2020 και €27,8 εκατ. (μερίδιο αγοράς 9,4%) το 2021 σε €43 εκατ. το 2022, με μερίδιο αγοράς 12,5%. Πού οφείλεται αυτό το παραγωγικό άλμα και ποιο είναι σήμερα το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων του κλάδου;

Φ.Μ.: Η αύξηση παραγωγής στα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά ήταν αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών cross selling & upselling στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο εταιρικών πελατών, σε συνδυασμό με το λανσάρισμα της νέας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, που παρακίνησε 29 νέους εταιρικούς πελάτες να εμπιστευτούν την Groupama Ασφαλιστική για τη διαχείριση των ομαδικών προγραμμάτων του προσωπικού τους. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ως προς 31/10/2023 διαμορφώθηκαν σε €253 εκατ.

Ποιος είναι ο επενδυτικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί η Groupama για τη διαχείριση των κεφαλαίων των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών προγραμμάτων;

Φ.Μ.: Οι εισφορές των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων σε εγγυημένο επιτόκιο επενδύονται μέσω της Groupama Asset Management (G.A.M.), η οποία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στη διαχείριση κεφαλαίων, με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των €100 δισ. Επίσης, για την ποιότητα του management και την απόδοση των επενδυτικών της κεφαλαίων λαμβάνει κάθε χρόνο βραβεία ιδιαιτέρως υψηλού κύρους, όπως Morningstar awards, Lipper Fund awards και Fund Classe.

Η επενδυτική στρατηγική της Groupama Ασφαλιστικής για τo χαρτοφυλάκιο των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στοχεύει στην ελαχιστοποίηση επενδυτικών κινδύνων, μέσω επιλογής τίτλων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως ευρωπαϊκά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, και διατήρησης σημαντικού βαθμού γεωγραφικής διασποράς σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, σύμφωνα με το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου Groupama, το παρόν χαρτοφυλάκιο δεν περιέχει επενδύσεις σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα ούτε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης των εισφορών σε 25 αμοιβαία κεφάλαια, όπου η επένδυσή τους γίνεται σε συνάρτηση με το επενδυτικό προφίλ κάθε ασφαλισμένου.

Το επενδυτικό προφίλ προσδιορίζεται στο portal της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας, όπου ο ασφαλισμένος πραγματοποιεί εγγραφή και απαντά σε ερωτηματολόγιο καθορισμού επενδυτικού προφίλ. Παρέχεται, βέβαια, η δυνατότητα αλλαγής επενδυτικής επιλογής ανά πάσα στιγμή.

Φ. Μαραγκός: Kάτω από 5% το ποσοστό ακυρωσιμότητας στα Oμαδικά της Groupama

Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ιατρικός πληθωρισμός για το έτος 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 8%-10% και ήδη συμφωνήσαμε με κάποια συνεργαζόμενα νοσοκομεία για τη βελτίωση των προνομίων που παρέχονται στους ασφαλισμένους μας, καθώς επίσης και για την καθιέρωση πακέτων νοσηλείας για σταθεροποίηση του κόστους της.

Πώς σχολιάζετε την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης [Νομοσχέδιο για «Αναμόρφωση Νομοθεσίας Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (TEA) & Εξορθολογισμός Διατάξεων Ασφαλιστικής Νομοθεσίας»] να προχωρήσει σε εναρμόνιση της φορολογίας σε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και Επαγγελματικά Ταμεία; Θεωρείτε ότι θα ωφελήσει την ανάπτυξη του κλάδου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Φ.Μ.: Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία, αναμέναμε ότι παρόμοια προϊόντα θα πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα μεταφοράς του αποθέματος σε περίπτωση αλλαγής εργοδότη / Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, με στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης.

Με βάση την εμπειρία σας, θα μπορούσατε να υποδείξετε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας στους οποίους εντοπίζετε ότι δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που επιλέγουν συχνότερα, έναντι άλλων, την ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων τους;

Φ.Μ.: Η ομαδική ασφάλιση έχει καθιερωθεί ως απαραίτητη παροχή από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους, χωρίς ιδιαίτερη διάκριση μεταξύ των κλάδων οικονομίας, καθώς είναι μια παροχή με χαμηλό κόστος για την εταιρεία και υψηλή ανταπόδοση για τους ασφαλισμένους υπαλλήλους. Ως εκ τούτου, αποτελεί και εργαλείο διακράτησης στελεχών και προσέλκυσης ταλέντων. Από το πελατολόγιό μας, παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση για ομαδικά Υγείας από νεοφυείς εταιρείες, fintech και εμπορικές εταιρείες, ενώ για τα ομαδικά Συνταξιοδοτικά οι νέοι πελάτες είναι κυρίως πολυεθνικές εμπορικές εταιρείες και εταιρείες consulting και IT υπηρεσιών.

Από την πρόσφατη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ, προκύπτει ότι το 2022 αυξήθηκε κατά 58%, έναντι του 2021, το πλήθος των ακυρωθέντων ομαδικών συμβολαίων Υγείας, ενώ το ποσοστό ακυρωσιμότητάς τους αυξήθηκε στο 13%. Στην Groupama, πού κυμαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό και ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι βασικοί λόγοι ακύρωσης της ασφάλισης;

Φ.Μ.: Για την Groupama Ασφαλιστική, το ποσοστό ακυρωσιμότητας ομαδικών συμβολαίων διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα από 5% ανά έτος, ενώ οι βασικοί λόγοι ακύρωσης είναι:

  1. Η μείωση των μελών της ασφαλισμένης ομάδας σε λιγότερα από 7, αριθμός που αποτελεί προϋπόθεση –ως κατώτατο όριο– για ένα ομαδικό πρόγραμμα.
  2. Η μη αποδοχή της πρότασης αναπροσαρμογής ασφαλίστρων κατά την ανανέωση.
  3. Η αλλαγή της πολιτικής ανάληψης κινδύνου ως προς τα εθελοντικά προγράμματα συλλόγων & σωματείων εργαζομένων.

Οι υφιστάμενες συμφωνίες με τα θεραπευτήρια και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων, όπως αυτές καταγράφονται από την Groupama για το τρέχον έτος, σας επιτρέπουν να μας δώσετε μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η Εταιρεία ως προς την τιμολογιακή της πολιτική το προσεχές διάστημα;

Φ.Μ.: Είναι γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση για ιδιωτικές παροχές Υγείας μετά την πανδημία, σε συνδυασμό με την τάση συγκέντρωσης των παρόχων Υγείας, έχει οδηγήσει στην αύξηση του μέσου κόστους νοσηλείας, το οποίο έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από το ενεργειακό κόστος και αναλογικά επιβαρύνει και τα ασφάλιστρα Υγείας. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ιατρικός πληθωρισμός για το έτος 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 8%-10% και ήδη συμφωνήσαμε με κάποια συνεργαζόμενα νοσοκομεία για τη βελτίωση των προνομίων που παρέχονται στους ασφαλισμένους μας, καθώς επίσης και για την καθιέρωση πακέτων νοσηλείας για σταθεροποίηση του κόστους της.

Για τα ομαδικά προγράμματα Ζωής & Υγείας, κατά την ετήσια μελέτη ανανέωσης, εξετάζουμε τη χρήση του προγράμματος, τη μέση αποζημίωση, κατά πόσο αυτά μεταβλήθηκαν και αν, εν τέλει, χρειάζεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων. Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στον σχεδιασμό των παροχών ή κατεύθυνση σε κλειστό δίκτυο κλινικών, ώστε η ενδεχομένη αναπροσαρμογή ασφαλίστρων να μην υπερβαίνει τον ιατρικό πληθωρισμό και να προσαρμόζεται στις οικονομικές προβλέψεις του εταιρικού πελάτη.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΤο ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Δεκέμβριος 2023)
Επόμενο άρθροΔημοσιεύτηκε η Οδηγία για τις εξ αποστάσεως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες