…η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει αναδυόμενες τάσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία

Ο ασφαλιστικός κλάδος, λόγω του κορωνοϊού, φέτος θα είναι… ασθενής. Ωστόσο, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει αναδυόμενες τάσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία. Ψηφιοποίηση, ESG και Ασία είναι οι λέξεις-κλειδιά που πρέπει να τύχουν της προσοχής μας, σύμφωνα με το τελευταίο Allianz Global Insurance Report.

Το 2020 ξεκίνησε γεμάτο ελπίδες και αισιοδοξία. Έξι μήνες αργότερα, όμως, η διάθεση είναι διαφορετική. Εάν ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν άνθρωπος, τα συναισθήματά του θα αντικατόπτριζαν τα συναισθήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το 2020 σε σταθερή βάση –η αύξηση των ασφαλίστρων του 2019 ήταν η ισχυρότερη σε τέσσερα χρόνια–, τώρα φαίνεται ότι διανύει μια ζοφερή χρονιά.

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τα έσοδα από ασφάλιστρα αναμένεται να μειωθούν κατά 3,8% παγκοσμίως και κατά 4,7% στη Δυτική Ευρώπη, προειδοποιεί το τελευταίο Allianz Global Insurance Report.

Ωστόσο, το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο. Οι οικονομολόγοι της Allianz προβλέπουν ότι η ανάπτυξη το επόμενο έτος θα επιστρέψει στα επίπεδα 4,4% του 2019, με οδηγό την Ασία.

Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, η πανδημία θα αλλάξει και την ασφάλιση. Το πιο σημαντικό είναι ότιθα επιταχύνει την ψηφιοποίηση στη βιομηχανία, θα καταστήσει τη βιωσιμότητα βασικό παράγοντα και θα επιταχύνει τη μετατόπιση της ασφαλιστικής δύναμης από τη Δύση στην Ασία.

Μία χαμένη χρονιά

Το 2020 ήταν μια χρονιά που άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά μας, με βασική αιτία τον Covid-19. Πριν ο κορωνοϊός ανατρέψει όλα τα σχέδια, ο ασφαλιστικός κλάδος βρισκόταν σε καλό δρόμο.

Τα ακαθάριστα ασφάλιστρα το 2019 αυξήθηκαν κατά 4,4% από το προηγούμενο έτος σε €3,906 τρις, λόγω της ανάκαμψης στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ασφάλιση ζωής (χωρίς τον κλάδο υγείας) είχε μια καλύτερη χρονιά από τους κλάδους περιουσίας και ατυχημάτων (P&C), με την αύξηση να φτάνει στο 4,4% από 2,8% το 2018. Αντίθετα, η ανάπτυξη των ασφαλίσεων P&C μειώθηκε στο 4,3% από 5,4%.

Η βαθύτερη σημασία της Ασίας στον ασφαλιστικό κόσμο τονίστηκε για άλλη μια φορά πέρυσι, όταν η αύξηση των ασφαλίστρων στην περιοχή (πλην της Ιαπωνίας) διπλασιάστηκε στο 6,8%.

Το 2019 ήταν επίσης αρκετά καλό και για τις άλλες μεγάλες αγορές, τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, με ανάπτυξη 4,2% και 4,3%, αντίστοιχα. Στη Δυτική Ευρώπη, οι «Big 4» –Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία– κάλυψαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασφαλίστρων των €1,063 τρις που γράφτηκαν στην περιοχή.

Το 2020 δεν αναμένεται να έχει τόσο “θετική ενέργεια”. Τα παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα δείχνουν να μειώνονται κατά 3,8%. Αντιστρέφοντας τα κέρδη του περασμένου έτους, τα ασφάλιστρα ζωής αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4%, ενώ αυτά των κλάδων P&C κατά 2,9%.

Εάν αυτές οι προβλέψεις γίνουν πραγματικότητα, η επίπτωση θα είναι τριπλάσια σε σχέση με εκείνη που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν τα παγκόσμια ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 1%. «Το 2020 είναι χαμένο λόγω του ιού, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Allianz, κ. Ludovic Subran. Ωστόσο, υπάρχει φως στο βάθος της σήραγγας. Μόλις ο κόσμος ανακάμψει το 2021, η αύξηση των παγκόσμιων ασφαλίστρων θα σταθεροποιηθεί στο 4,4% για την επόμενη δεκαετία.

Μετατόπιση του άξονα

Η ιστορία της ασφάλισης είναι ένα παζλ, που τα κομμάτια του προέρχονται από όλο τον κόσμο. Από την 3η χιλιετία π.Χ., οι Κινέζοι έμποροι χρησιμοποίησαν μεθόδους μεταφοράς και επιμερισμού των κινδύνων, καθώς μετέφεραν τα εμπορεύματά τους μέσα στα ταραγμένα νερά των επτά θαλασσών.

Επιστρέφοντας συμβολικά σε αυτήν την κληρονομιά, η Ασία αναδεικνύεται ως άξονας ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο. «Η Ασία ήταν η περιοχή που χτυπήθηκε πρώτη από τον Covid-19. Θα είναι επίσης η περιοχή που θα ανακάμψει πρώτα», αναφέρει η οικονομολόγος της Allianz, κα Michaela Grimm. «Η υψηλότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και η ανεκμετάλλευτη ζήτηση για κοινωνική προστασία θα οδηγήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την Κίνα να ηγείται».

Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν στην ασφαλιστική βιομηχανία, με μερίδιο 38% και 36%, αντίστοιχα, στην αρχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από τότε, ωστόσο, η τάση μετατοπίζεται, πλέον, στην Ανατολή.

Το 2019, τα συνολικά ασφάλιστρα στην Ασία (πλην Ιαπωνίας) ανήλθαν σε €947 δις, τα μισά από τα οποία εγγράφηκαν στην Κίνα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η γρήγορη ανάπτυξη και η αυξανόμενη μεσαία τάξη, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή ασφαλιστική πυκνότητα, καθιστούν την Κίνα μια προσοδοφόρα αγορά. Αθροιστικά στην ελκυστικότητά της λειτουργεί το γεγονός ότι η κινεζική αγορά είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της ανάλυσης δεδομένων.

«Για τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένουμε διψήφιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα στο Μέσο Βασίλειο», σημειώνει η κα Michaela Grimm. «Μέχρι το 2030, η δεξαμενή ασφαλίστρων της Κίνας θα αυξηθεί κατά €777 δις –στο μέγεθος της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η Κίνα και η Ασία θα αναδυθούν δυνατότερα από πριν μέσα από τη σημερινή κρίση».

Ωστόσο, ούτε για την Ασία δεν θα είναι καλή η φετινή χρονιά. Τα ασφάλιστρα αναμένεται να μειωθούν κατά 0,7%, με την ασφάλιση ζωής να συρρικνώνεται κατά 1,8%. Οι ασφαλίσεις P&C θα αυξηθούν ελαφρώς, κατά 1,9%.

Μακροπρόθεσμα, η μέση ανάπτυξη στην Ασία φαίνεται να φτάνει στο 8,1% έως το 2030. Συγκριτικά, στη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να είναι 2,2% και στη Βόρεια Αμερική 3,5%.

«Μετά από τη δύσκολη δεκαετία που ακολούθησε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ο “δοκιμασμένος στη μάχη” ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια του Covid-19», επισημαίνει η οικονομολόγος της Allianz, κα Patricia Pelayo Romero. «Οι προοπτικές, ωστόσο, είναι λιγότερο ενθαρρυντικές. Όπως και σε άλλους τομείς, η Ευρώπη υστερεί περισσότερο από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα σε σχέση με την Ασία».

Η Ασία (πλην της Ιαπωνίας) αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά έως το 2030, με μερίδιο 35% έναντι 24% σήμερα. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης προβλέπεται να μειωθεί σε 30% και 21%, αντίστοιχα, από 34% και 27% σήμερα.

Χαμένη χρονιά το 2020, σύμφωνα με την Allianz, αλλά…

Η ESG έχει σημασία

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι για να επιβιώσει ο ασφαλιστικός κλάδος, το μέλλον του πρέπει να είναι ψηφιακό και βιώσιμο. Οι πελάτες και οι επενδυτές απαιτούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες την υιοθέτηση κριτηρίων ESG –Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance)–, κι αυτό αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση.

Δεν είναι παράλογο αίτημα. Η κρίση του κορωνοϊού έδειξε ότι η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα συμβαδίζουν. Εκτός από τον έλεγχο των μακροπρόθεσμων κινδύνων, τη βελτίωση των αποδόσεων των επενδύσεων και των αποφάσεων που σχετίζονται με την αναδοχή κινδύνων, η ESG ενεργεί ως επιχειρηματικός παράγοντας. Καθώς οι εταιρείες εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές ESG, η ζήτηση για συναφή προϊόντα και υπηρεσίες θα μπορούσε να αυξηθεί.

Εδώ, η Ευρώπη έχει ένα πλεονέκτημα, όπως επισημαίνει ο κ. Ludovic Subran: «Ενώ οι Ασιάτες παίκτες πρωτοπορούν στην τεχνολογία, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους είναι μπροστά με την ESG».

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ESG επηρεάζει όχι μόνο το Ενεργητικό ενός ασφαλιστή, αλλά όλο και περισσότερο και το Παθητικό του. Ενσωματωμένη στην αξιολόγηση κινδύνου, καθίσταται αποφασιστική για τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους υπαλλήλους, τους ρυθμιστές, τους αναλυτές και άλλους ενδιαφερόμενους.

Οι ειδικοί της Allianz υποστηρίζουν ότι, στο μέλλον, οι αποφάσεις ανάληψης κινδύνων θα λαμβάνουν υπόψη τις συμπεριφορές των εταιρικών πελατών που σχετίζονται με το περιβάλλον (όπως η εξάντληση των πόρων, η κλιματική αλλαγή, τα απόβλητα και η ρύπανση), με τα άτομα – εργαζομένους και τις τοπικές κοινότητες, αλλά και με τις εταιρικές πολιτικές και την εταιρική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, της διαφθοράς, των δομών και των αποδοχών.

Οι underwriters θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους πελάτες για τους κινδύνους που σχετίζονται με την ESG και να τους βοηθήσουν να βρουν κατάλληλες λύσεις.

Οι προσπάθειες θα αξίζαν τον κόπο: η ESG θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες στην αγορά, εκτιμά η Allianz.

*Για μια πιο λεπτομερή ματιά στις προσδοκίες για τον ασφαλιστικό κλάδο και τις ευκαιρίες, διαβάστε τo Allianz Global Insurance Report.

Προηγούμενο άρθροΣταδιακή άρση του lockdown: Οι προκλήσεις των Managers αυτή την εποχή
Επόμενο άρθροΠάνω από 30 χιλιάδες άτομα στα προγράμματα The Human Safety Net της Generali