Οι Aσφαλίσεις Specialty ενδιαφέρουν τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους

1350
Hinsch Christian HDI
Υψηλή κερδοφορία από τη νεοσυσταθείσα HDI Global Specialty αναμένει ο Dr. Christian Hinsch, Πρόεδρος ΔΣ της HDI Global SE

Οι Aσφαλίσεις Specialty βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία της νέας εταιρείας ειδικών ασφαλίσεων HDI Global Specialty, η οποία ξεκινάει τις δραστηριότητές της παγκοσμίως –και στην Ελλάδα– από το 2019.

Οι ασφαλιστές ειδικών κινδύνων φαίνεται να έχουν σημαντικά υψηλότερη κερδοφορία και ταχύτερη ανάπτυξη από τις παραδοσιακές εταιρείες γενικών ασφαλίσεων. Ως αποτέλεσμα, οι specialty ασφαλιστές αποτελούν ελκυστικότατους στόχους εξαγοράς τα τελευταία χρόνια: είχαμε τις εξαγορές των Allied World και Brit Insurance από την Fairfax και της Endurance Specialty από την Sompo.

Το 2017 η πλειονότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο αφορούσε μικρές εταιρείες specialty, ενώ το 2018 είδαμε το mega-deal της εξαγοράς τηs XL Catlin από την AXA.

Πρόκειται για μια τάση η οποία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το 2018. Πιο πρόσφατα, η γερμανική HDI ανακοίνωσε τη δημιουργία, από το 2019, μίας νέας εταιρείας ασφαλίσεων ειδικών κινδύνων, αυτή τη φορά όχι μέσω εξαγοράς, αλλά με «κοινοπραξία» εντός του ομίλου.

Νέα εταιρεία ειδικών ασφαλίσεων HDI Global Specialty

Όπως ανακοινώθηκε, με τη νέα εταιρική οντότητα με την επωνυμία HDI Global Specialty, η HDI Global προχωράει σε παγκόσμια συνεργασία με την Inter Hannover (θυγατρική της Hannover Re).

Ο μητρικός Όμιλος Talanx επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συνέργειες των δύο θυγατρικών του: HDI (με συμμετοχή 50,2% στο νέο σχήμα) και Hannover Re (με συμμετοχή 49,8%), συσσωρεύοντας την τεχνογνωσία τους στη νέα εταιρεία.

Η HDI Global Specialty συνδυάζει την εμπειρία της Inter Hannover στις εξειδικευμένες ασφαλίσεις, με το διεθνές δίκτυο της HDI, για να προσφέρει, σε υπάρχοντες και νέους πελάτες, καλύψεις στους κλάδους: αεροπορικών ασφαλίσεων, διαχείρισης κρίσεων, απαγωγής και λύτρων, επαγγελματικών ευθυνών (Professional Indemnity / E&O), ευθυνών μελών ΔΣ και στελεχών διοίκησης (D&O), νομικών εξόδων, εγγυήσεων, πολιτικών κινδύνων, υπεράκτιων ενεργειακών έργων, αθλητών και σωματείων, κατοικίδιων & οικόσιτων ζώων.

Η HDI Global Specialty θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της παγκοσμίως –και στην Ελλάδα– από το 2019, με απευθείας πωλήσεις καθώς και πωλήσεις μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων (managing general agents).

Ο Όμιλος Talanx υπολογίζει αρχικό χαρτοφυλάκιο ασφαλίστρων πάνω από 1 δισ. ευρώ και σημαντική οργανική ανάπτυξη το διάστημα που θα ακολουθήσει.

Οι εργασίες θα εκχωρούνται αντασφαλιστικά στην Hannover Re και την HDI Global, επομένως δεν αναμένεται σημαντική επίδραση στην παραγωγή τους.

Παράλληλα, ο Talanx εκτιμά ότι η κερδοφορία της HDI Global Specialty, ήδη από τον πρώτο χρόνο, θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που θα επιτύγχαναν οι δύο εταιρείες χωριστά στους κλάδους αυτούς.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ERGO εγκαταλείπει τις ασφαλίσεις Ζωής στη Ρωσία
Επόμενο άρθροΠοιος είναι ο ρόλος του Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων;