Μελέτες

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Θετικές οι Προοπτικές Απασχόλησης για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο

Στο +4% διαμορφώνονται οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης του κλάδου Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με τους εργοδότες να προβλέπουν, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ενισχύονται κατά 8%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Δ’ τρίμηνο 2013, που πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών, οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν συγκρατημένες προθέσεις προσλήψεων για το Δ’ Τρίμηνο του 2013. Καθώς το 12% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 16% μείωση και το 69% δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει μεταβολή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -4%.

Οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ενισχύονται κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -1%. Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που έχει καταγραφεί από το Β’ Τρίμηνο του 2010. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μείωση απασχόλησης σε 6 από τους 9 τομείς Οικονομικής Δραστηριότητας

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το Δ’ Τρίμηνο του 2013. Οι χαμηλότερες Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού (-6%).

Μειώσεις αναμένουν οι εργοδότες και στους τομείς της Μεταποίησης και του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -5% και -4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ανάμεσα στους τρεις συνολικά τομείς που αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο ξεχωρίζει, όπως ήδη αναφέραμε, αυτός των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις(+ 5% οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, +4% μετά την εποχική προσαρμογή των δεδομένων).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες προβλέπουν θετικές προθέσεις προσλήψεων σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Συνολικές Προοπτικές ενισχύονται κατά 6% στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και κατά 4% στον τομέα της Μεταποίησης. Αντίθετα, οι προθέσεις προσλήψεων εξασθενούν σε τρεις τομείς, καθώς οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού και στον τομέα Μεταφορές & Επικοινωνίες αναφέρουν μειώσεις κατά 9% και 4%, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το Δ’ Τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση (+19%) καταγράφεται τόσο στον τομέα των Κατασκευών, όσο και στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες. Ο Δείκτης του τομέα του Τουρισμού ενισχύεται κατά 15%, ενώ αυξήσεις της τάξης των 14% και 13% αναφέρουν οι εργοδότες στους τομείς Μεταφορές & Επικοινωνίες και Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) αντίστοιχα. Παράλληλα, μικρή πτώση κατά 2% αναφέρουν οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση.

Με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία της Έρευνας, οι εργοδότες αναμένουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο, με αξιοσημείωτη τη μείωση στον τομέα του Τουρισμού. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων μειώνονται σε έξι τομείς, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ενισχύονται σε οκτώ.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας