Μελέτες

Η συμβολή της ασφάλισης το 2023

Η συμβολή της ασφάλισης στην οικονομία και την κοινωνία αναδεικνύεται μέσα από την Ετήσια Έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για το 2023.

Στην Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ παρουσιάζονται τα βασικά μεγέθη της αγοράς, το έργο και οι δράσεις της ΕΑΕΕ για το 2023.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται το 2023 ήταν μία καλή χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα €5,3 δισ., προσεγγίζοντας σταδιακά τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν στους ασφαλισμένους όλων των κλάδων ανήλθαν σε €2,4 δισ., εκ των οποίων τα €420 εκατ. αφορούσαν ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ανήλθαν σε €17,4 δισ., το οποίο αντιστοιχεί σε 9,6% του ΑΕΠ, ενώ η συνολική συμβολή του στην απασχόληση υπολογίζεται σε περίπου 49,7 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επιλέον, η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη, 193,5% solvency ratio στο σύνολο και λειτουργεί με πολύ αυστηρούς κανόνες κάτω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο Solvency II, με συνεχή έλεγχο και εποπτεία, όπως επεσήμανε στο μήνυμά ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ο ΄ίδιος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καμία επένδυση, κανένα μεγάλο έργο, δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της ασφάλισης. Είμαστε παράλληλα μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ακριβώς το είδος του επενδυτή που στηρίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Φέρνουμε σταθερότητα στις αγορές και χρησιμοποιούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, τα αποθέματά μας, για να υποστηρίξουμε το κοινό καλό, το οποίο περιλαμβάνει και την ενασχόλησή μας με θέματα βιωσιμότητας».

Το 2023 απασχόλησαν τον κλάδο μεγάλα θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες, όπως οι φυσικές καταστροφές, η Υγεία,, οι Συντάξεις, τα ανασφάλιστα οχήματα. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της ασφάλισης, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας, υιοθετήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για το δικαίωμα στη λήθη για τους επιζώντες από καρκίνο, στις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με δάνεια.

«Παραγάγαμε έγκυρη ενημέρωση και εντείναμε το ρόλο μας ως εκπροσώπου της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια ασφαλιστικά forum, διευρύνοντας το δίκτυο των συνεργασιών μας», τόνισε μεταξύ άλλων στο δικό της μήνυμα η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου. «Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας, καθώς από έρευνα που τρέξαμε μεταξύ των μελών μας το 97,5% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο ή ικανοποιημένο από την ανταπόκριση μας στα αιτήματά τους και το 96% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο ή ικανοποιημένο από την αμεσότητα και την ποιότητα της πληροφόρησης που λαμβάνει»,.

Η Έκθεση της ΕΑΕΕ περιλαμβάνει το έργο των επιτροπών της καθώς και όλες τις στατιστικές μελέτες με ενεργά links ώστε να υπάρχει απευθείας πρόσβαση.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας