ARG Insurance Agents, Γιάννης Αργυρόπουλος – Γρηγόρης Τούντας:Το μέλλον βρίσκεται στην εξειδίκευση και τις συνενώσεις δυνάμεων (Νοέμβριος 2011)

2210

Το μέλλον βρίσκεται στην εξειδίκευση και τις συνενώσεις δυνάμεων

ARG Insurance Agents
Γιάννης Αργυρόπουλος – Γρηγόρης Τούντας

Ένα ασφαλιστικό πρακτορείο που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, επιθυμεί τη συνεργασία και προσελκύει διακεκριμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Παράλληλα, φροντίζει για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που συντελεί στην αύξηση της παραγωγής και στο καλύτερο δυνατό client service. Αυτή είναι η ARG Insurance Agents, ένα νέο στα ασφαλιστικά δρώμενα πρακτορειακό γραφείο, που έχει θέσει ως στόχο του να παρέχει υψηλού επιπέδου ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν το «σήμερα», αλλά κυρίως το «αύριο», σε έναν δυναμικό κλάδο ζωτικής σημασίας που μεταβάλλεται συνεχώς.

Επικεφαλής οι κ.κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Γρηγόρης Τούντας, δύο άνθρωποι που προέρχονται από το agency και όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους τα τελευταία χρόνια, αισθάνθηκαν κάποια στιγμή την ανάγκη, αφενός, να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και αυτόνομα στο χώρο, δραστηριοποιούμενοι και σε άλλους κλάδους πέρα από τον κλάδο των ασφαλειών ζωής που ως επί το πλείστον είναι ο τομέας δράσης τους, και αφετέρου, να προσφέρουν στους πελάτες τους περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες επιλογές.
Ξεκίνησαν την καριέρα τους από την Interamerican –το 1999 ο πρώτος και το 1982 ο δεύτερος– και θεωρούν μεγάλο «σχολείο» τη θητεία τους στη συγκεκριμένη εταιρεία, υπό την εποπτεία του κ. Ι. Ζερβού.

Το Γενάρη του 2011 ίδρυσαν την ARG Insurance Agents, ένα πρακτορειακό γραφείο που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, εμφανίζοντας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αύξηση της παραγωγής του, ενώ, παράλληλα, διευρύνει και αναπτύσσει τις συνεργασίες του, πάντα –όπως μας επισημαίνουν οι επικεφαλής του– με κριτήριο την ποιότητα, την εμπειρία και τη δυναμικότητα της παραγωγής των συνεργατών του, που διαθέτουν όλοι μεγάλη εμπειρία από το χώρο του agency.
Μιλώντας γι’ αυτούς, ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει ότι όλοι νιώθουν και είναι πρώτοι μεταξύ ίσων: «Επιλέγουμε ως συνεργάτες κορυφαία στελέχη από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς. Θέλουμε μαζί μας τους καλύτερους. Δουλεύουμε ομαδικά, βοηθάμε και συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, καταθέτοντας ο καθένας την εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Παράλληλα, επιδιώκουν συνεχή και πολύπλευρη ενημέρωση, θεωρώντας ότι έχει ιδιαίτερη αξία για τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αρκούνται στην προϊοντική εκπαίδευση που λαμβάνουν από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, αλλά προσπαθούν να εξελίσσουν τη δουλειά τους, συμμετέχοντας σε οργανισμούς, όπως το MDRT, αλλά και σε άλλες ημερίδες και σεμινάρια-συνέδρια, ασφαλιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, που διευρύνουν την παιδεία τους και τους ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες. Την ίδια στιγμή παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εξωτερικό, για να έχουν αντίληψη του τι θα συμβεί αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας. 

Η προηγούμενη εμπειρία των στελεχών της ARG στον κλάδο Ζωής έχει ως φυσικό επακόλουθο ο κύριος όγκος του χαρτοφυλακίου της να αποτελείται από ατομικές και ομαδικές ασφαλίσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αναπτύσσονται, αργά αλλά σταθερά, και στις Γενικές ασφαλίσεις, κυρίως στο property και την αστική ευθύνη, ενώ λένε συνειδητά «ναι» στον κλάδο αυτοκινήτου, στον οποίο έχουν αποκτήσει εξειδίκευση, λόγω της πολύχρονης συνεργασίας με αντιπροσωπίες αυτοκινήτων και ειδικά με την ΝΚ Ρώρρης. Βεβαίως, άποψη του κ. Τούντα είναι ότι πολλά θα αλλάξουν και στον εν λόγω κλάδο, κυρίως σε επίπεδο προμηθειών, όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό, που οι προμήθειες είναι σχεδόν μηδενικές.
Το γραφείο συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Generali, Chartis, Interamerican, Ατλαντική  Ένωση, ΑΧΑ, DAS, ERGO), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείει τη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες. 
Ενδιαφέρον, όμως, έχει η άποψή τους για τον ανταγωνισμό των δικτύων, για τον οποίο πιστεύουν ότι τελικά λειτουργεί υπέρ των διαμεσολαβούντων. Όπως μας εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος, «ο μύθος για τα πλεονεκτήματα και τη δύναμη του bancassurance έναντι των ασφαλιστικών δικτύων σιγά σιγά καταρρίπτεται. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει προσωπική επαφή για επεξήγηση των όρων που είτε καλύπτουν είτε εξαιρούν τον ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ του πελάτη και της ασφαλιστικής εταιρείας. Η καλή γνώση του ασφαλιστηρίου βοηθάει στην αποφυγή προστριβών και προβλημάτων σε θέματα αποζημιώσεων. Με δυο λόγια, το bancassurance είναι μια απρόσωπη σχέση, σε αντίθεση με το διαμεσολαβητή που δουλειά του είναι να στέκεται δίπλα στον πελάτη του και να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του».
Ανάλογη πορεία με αυτή του bancassurance εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και οι direct πωλήσεις: «Αρχικά θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων, αλλά ο χρόνος θα δείξει πόσο αναντικατάστατος είναι ο διαμεσολαβητής», επισημαίνει.
Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι ο τελευταίος παραμένει ανοχύρωτος όσο δεν υπάρχει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο και αυστηρή εποπτεία, που θα τον προστατεύουν από φαινόμενα όπως αυτό της ΑΣΠΙΣ. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι τα νομοθετήματα που προωθούνται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, φτάνει, αφενός, να εφαρμοστούν και, αφετέρου, να ισχύσουν για όλους, αφού όπως επισημαίνει, τα δίκτυα των τραπεζών, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης.
Πώς βλέπουν, όμως, το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας τα στελέχη της ARG;
«Οι εταιρείες αναπόφευκτα θα μειωθούν, ενώ αυτές που θα μείνουν θα εστιάσουν ως επί το πλείστον σε κερδοφόρα προϊόντα», μας επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στην εξειδίκευση και στη συνένωση δυνάμεων τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους διαμεσολαβητές.
Για τους τελευταίους, πιστεύουν ότι «οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον κλάδο ήδη έχουν αρχίσει να βρίσκονται εκτός επαγγέλματος». Από κει και πέρα, θεωρούν ότι εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των διαμεσολαβητών δεν θα υπάρξει: «Σίγουρα, όμως, όλο και λιγότερο θα συναντάμε μονοπρόσωπα γραφεία και όλο και περισσότερο θα βλέπουμε να ξεπηδάνε σχήματα και εταιρείες με ποικίλες δομές και διάρθρωση, οι οποίες θα στεγάζουν ικανούς επαγγελματίες διαμεσολαβητές», μας λένε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Προηγούμενο άρθροAthens Insurance Brokers S.A. – Κωστής Ι. Αλφιέρης: Οι νέοι κανόνες ενισχύουν ηλεκτρονικές πωλήσεις και δίκτυα τραπεζών (Οκτώβριος 2011)
Επόμενο άρθροΌλγα Νικολαΐδη Ασφαλιστική Πράκτορας: Πρέπει να υπάρχει έλεγχος ότι οι νόμοι τηρούνται από όλους (Δεκέμβριος 2011)