Editorial

«Άνθρωποι & Αριθμοί»: 30 χρόνια προσφοράς στον Θεσμό της Ασφάλισης (Editorial, Νοέμβριος 2021)

Με την αφορμή της 29ης έκδοσης του πονήματος «Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας», παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις που αφορούν αυτούς που λειτουργούν την ασφαλιστική μας αγορά. Τους ξεχωρίζουμε από αυτούς που λειτουργούν στην ασφαλιστική μας αγορά. Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο ότι οι μεν, εκ της θέσεώς τους, ηγούνται﮲ οι δε ακολουθούν.

Στους πρώτους, για να γίνουμε απολύτως σαφείς, ανήκουν οι διευθύνοντες και τα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ στους δεύτερους ανήκουν οι διαμεσολαβούντες στις ασφαλίσεις.

Όταν ξεκινήσαμε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, να καταγράφουμε σε ετήσια βάση τους ανθρώπους και τους αριθμούς της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, βασιστήκαμε για τα οικονομικά στοιχεία στα όσα όριζε το κλαδικό λογιστικό σχέδιο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιοι των εταιρειών, καθώς και στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις τους.

Τότε, δεσμευτήκαμε με την υπόσχεση: η επόμενη έκδοση «Άνθρωποι & Αριθμοί» θα είναι καλύτερη!

Η εκδοτική μας προσπάθεια, μοναδική στην πανευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά (ίσως και όχι μόνον), αποδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο, ύστερα από 29 συναπτά έτη, ότι είναι χρήσιμη.

Τη στήριξαν, εκ των πραγμάτων, οι διευθύνοντες τις ασφαλιστικές εταιρείες και, συν τω χρόνω, και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές όλων των βαθμίδων.

Τη σεβάστηκαν, την αναγνώρισαν και τη χρησιμοποιούν οι συνάδελφοί μας.

Την “εμπόδισε”, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ο επόπτης της αγοράς, από την πρώτη στιγμή που αυτός ανέλαβε δραστηριότητα, αρνούμενος σταθερά να μας διαθέσει τα οικονομικά στοιχεία που ο νόμος επιβάλλει αυτός να συγκεντρώνει από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα οποία αποτυπώνουν την έγκυρη εικόνα της αγοράς.

Την “αγνόησε”, όμως, σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία, αν και ουδέποτε αμφισβήτησε την εγκυρότητα και τη χρησιμότητα του περιεχομένου, τήρησε “άψογη στάση”, αποφεύγοντας να αναγνωρίσει την εκδοτική μας προσπάθεια, δημόσια. Δηλαδή, το ότι μόνον αυτή η Έκδοση καταγράφει ανελλιπώς, με ονοματεπώνυμα και αριθμούς, εκείνους που δημιουργούν την πορεία και το αποτέλεσμα της ελλαδικής ασφαλιστικής αγοράς. Όλα εκείνα, με άλλα λόγια, που θα αναζητήσει ο… ιστορικός του μέλλοντος!

Δεν πειράζει!

Το ότι αξιώθηκε η έκδοση να γίνει εργαλείο έγκυρο και αποτελεσματικό το πιστοποιούν πανεπιστήμια, εταιρείες ερευνών, ελεγκτικές εταιρείες, νομικές εταιρείες, διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που αγοράζουν κάθε χρόνο την έκδοση «Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας».

Είμαστε ευγνώμονες σε όσους στηρίζουν τη διαφάνεια, την επώνυμη καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και την ιστορική συνέχεια του κλάδου, χρονιά τη χρονιά.

Τριάντα χρόνια προσπάθειας πιστεύω πως είναι λίγα, όχι μόνον για να πείσουν κάποιους, αλλά και για να σταματήσουν εμάς.
Συνεχίζουμε όσο αυτοί που συμμερίζονται την αξία του έργου μας μάς εμπιστεύονται.

Συνεχίζουμε, κάθε χρόνο, να μετράμε τις ελληνικές και κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες, τους μεσίτες ασφαλίσεων, τους ασφαλιστικούς πράκτορες, τους Συνδέσμους, τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις. Συνεχίζουμε να τιμούμε με αναφορά τα πρόσωπα που απαρτίζουν την εποπτική Αρχή, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κύπρου και το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο της Κύπρου.

Συνεχίζουμε κάθε χρόνο να καταγράφουμε και να παραθέτουμε την επίκαιρη ασφαλιστική νομοθεσία και την εναρμόνισή της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Οι «Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας», πέραν της αποδοχής της πλειοψηφίας της ασφαλιστικής αγοράς, είναι μία έκδοση, εκ του αποτελέσματος πλέον, εδραιωμένη.

Εντούτοις, οι άνθρωποι του περιοδικού «Ασφαλιστική Αγορά» εξακολουθούμε να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί στη στόχευσή μας, για τη βελτίωση της Έκδοσης, καθότι πιστεύουμε ότι μπορεί η εθνική ασφαλιστική αγορά να συρρικνώνεται, μπορεί ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης να μην έχει επιτύχει την καθολική αναγνώριση της χρησιμότητάς του, ωστόσο, άλλος δρόμος από την καταγραφή και την αποτύπωση της καθημερινής λειτουργίας της αγοράς δεν υπάρχει. Σε αυτόν τον δρόμο χρειάζονται όλοι, ακόμα και οι αντιρρησίες και οι δύσκολα προσφέροντες επιδοκιμασία.

Τέλος, στο επετειακό αυτό σημείωμά μας, που ίσως παραβιάζει τους κανόνες της μετριοφροσύνης μας, θέλουμε φιλικά να απευθυνθούμε σε κάποιους λίγους που δεν τους έχουμε πείσει ακόμα, όπως είναι οι εταιρείες οδικής βοήθειας, και να ζητήσουμε και πάλι, και από εδώ, τη συνεργασία τους.

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας