Αρχή μας είναι –και την τηρούμε ευλαβικά από αυτήν εδώ τη στήλη– ως κύριο έργο μας να υπηρετούμε την ανάδειξη και όχι την υπόδειξη.

Θεωρούμε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά ολίγον έχει ανάγκη να υποδεικνύουμε εμείς στην Εποπτεία, στους φορείς, στις διοικήσεις, στους διαμεσολαβούντες πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Όλοι, όμως, ο καθένας ξεχωριστά και ως σύνολο η αγορά, θα τολμούσαμε να γράψουμε και η κοινωνία, έχουν πάντοτε την ανάγκη να αναδεικνύονται οι επιτυχίες, οι επιτυχημένοι, και να αναγνωρίζονται και να ξεχωρίζουν εκείνοι και εκείνα που ευδοκιμούν, από εκείνους και εκείνα που εξαφανίζονται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς μας, συνδρομητές σε αυτή έχουμε πολλούς και άξιους. Έχουμε, όμως, και πολέμιους. Είναι φυσικό. Αναδεικνύοντας τον άξιο, εμμέσως φωτογραφίζουμε τον ανάξιο. Αναδεικνύοντας την αξία του Θεσμού, υποδεικνύουμε και αποδίδουμε ανεπάρκεια σε όσους δεν τον υπηρετούν.

Σε όλες τις αγορές συμβαίνει να υπάρχουν περίοδοι ακμής και ύφεσης. Συνειδητά, δεν επικαλούμεθα την περίπτωση της παρακμής.

Στις εποχές της ακμής της ασφαλιστικής αγοράς, συνυπάρχουν και ασφαλιστικές εταιρείες και ηγήτορες ασφαλιστικών εταιρειών που ξεχωρίζουν.

Σε περιόδους ύφεσης, δυστυχώς κατά τη γνώμη μας, όλοι μοιάζουν ανεπαρκείς. Άδικο βέβαια, αλλά γεγονός.

Συνήθως, η «ασφαλιστική αγορά» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε περιπτώσεις που μπορούν να παραδειγματίσουν και να οδηγήσουν, μέσα από τη “μίμηση”, σε βελτίωση του μέσου όρου της αγοράς.

Πάνω σε αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες εκ βαθέων διατυπώνονται, υπάρχει χώρος και τόπος, για να εκφράσουμε ως μέλη της κοινωνίας της ασφαλιστικής μας αγοράς –ελπίζουμε να μην υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί αυτή μας την ιδιότητα– τη θλίψη μας για όσα συμβαίνουν τελευταία από “ενοίκους” της ασφαλιστικής μας αγοράς. “Ενοίκους” με ισχυρές οικονομικές δυνατότητες, όπως ισχυρίζονται, οι οποίοι ήρθαν… για να φύγουν, αφού επενδύσουν και κερδίσουν όχι από τον Θεσμό, αλλά από τη λειτουργία του Θεσμού.

Εφόσον η αγορά αυτές τις μεθοδεύσεις τις επιτρέπει και τις ανέχεται, εφόσον δεν τις θεωρεί βλαπτικές άμεσα ή μακροχρόνια, εμάς μας αρκεί το ότι… διαφοροποιούμαστε.

Δυστυχώς, οι δικές μας αρχές δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε σαφέστεροι. Περιμένουμε, όμως, από το μόνιμο πλήρωμα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, όποιες πιέσεις κι αν δέχεται, να θυμάται ότι η Ασφάλιση αναλαμβάνει κινδύνους και αποζημιώνει αυτούς που από τυχαία γεγονότα βλάπτονται.

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΕΕΑΕ, ΕΣΑΠΕ και ΣΕΜΑ για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στις αμοιβές επί των χρηματοοικονομικών προϊόντων
Επόμενο άρθροΟ κ. Βαγγέλης Γογγολίδης νέος CTO του Insurancemarket.gr