Άρθρα

19 χρόνια με γέλιο και δάκρυ για την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά

Οι αριθμοί κάποιες φορές είναι τόσο εύγλωττοι, που τα λόγια είναι περιττά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι αριθμοί που παρατίθενται στους πίνακες που ακολουθούν και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην «Ετήσια Στατιστική Έκθεση της ΕΑΕΕ: Η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα 2018». Οι αριθμοί και τα ποσοστά των πινάκων μας δείχνουν την εξέλιξη του ΑΕΠ, της ανεργίας, των συνολικών ασφαλίστρων, των κατά κεφαλήν ασφαλίστρων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαεννιά χρόνων.

Οι διακυμάνσεις των αριθμών αντιπροσωπεύουν την περίοδο ευμάρειας που βιώσαμε ως ελληνική κοινωνία και ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά και την περίοδο της κρίσης και της μικρής ανάκαμψης της τελευταίας τριετίας.
Οι αυξομειωτικές μεταβολές των αριθμών, όμως, απηχούν και όσα βιώσαμε “περνώντας” από το γέλιο στο δάκρυ και μετά σε ένα… δειλό χαμόγελο.

Από τα όσα περιγράφουν εύγλωττα οι αριθμοί των παραπάνω πινάκων, δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε τα εξής:

H ελληνική ασφαλιστική αγορά την τριετία 2016 – 2018 δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αν και η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων που κατέγραψε το 2018 υπολείπεται σχεδόν κατά 1,4 δισ. ευρώ από εκείνη του 2009, μειωμένη δηλαδή κατά 27%! Ειδικότερα και σύμφωνα με τη μελέτη «Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα» που εκπόνησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ, η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών μειώθηκε την περίοδο 2009 – 2018 κατά 29%, ενώ των ασφαλίσεων Ζωής μειώθηκε κατά 25%.

Τα συνολικά κατά κεφαλήν ασφάλιστρα, που είχαν φτάσει το 2009 στα €491 (καταγράφηκε δηλαδή η μέγιστη τιμή του συγκεκριμένου δείκτη), μειώνονταν έως και το 2015. Το 2016 άρχισε η άνοδός τους και το 2018 ανήλθαν σε €377, τη στιγμή βέβαια –θυμίζουμε– που στην Ευρώπη ήταν €2.170!

Το ποσοστό ασφαλίστρων επί του Α.Ε.Π. κινείται “διαχρονικά” πέριξ του 2%, ενώ το ποσοστό επενδύσεων επί του Α.Ε.Π. κινείται κατά κύριο λόγο ανοδικά χρόνο με τον χρόνο.

Το ενδεκάμηνο του 2019, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κινήθηκε ανοδικά κατά 9,1%, χάρις στις ασφαλίσεις Ζωής που πέτυχαν διψήφιο ποσοστό αύξησης (+18,1%), γιατί η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά Ζημιών αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%.

Περιμένοντας να γίνουν γνωστά τα παραγωγικά μεγέθη με τα οποία θα “κλείσει” το 2019, διατηρούμε ένα ψήγμα αισιοδοξίας και ευελπιστούμε να δούμε… καλύτερες μέρες, όχι μόνο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας