Άρθρα

14 μήνες έμειναν για την εφαρμογή του Solvency II

Σε δεκατέσσερις μήνες έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη «Φερεγγυότητα ΙΙ» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ως γνωστό, το νέο πλαίσιο εισάγεται από την Οδηγία 2009/138/ΕΚ,  όπως αυτή συμπληρώνεται από την Οδηγία 2014/51/ΕΕ (Οδηγία Omnibus II), και τίθεται σε εφαρμογή μετά από τις δύο παρατάσεις, οι οποίες δόθηκαν με τις Οδηγίες 2012/23/ΕΕ και 2013/58/ΕΕ.

Το πλαίσιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή σε μία δυσχερή συγκυρία, δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η οποία χωρίς αμφιβολία απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την έγκαιρη και ομοιόμορφη εφαρμογή του.

Η «Φερεγγυότητα ΙΙ» θα αντικαταστήσει μία σειρά 14 Οδηγιών («Φερεγγυότητα Ι»), οι οποίες ρυθμίζουν τη συγκεκριμένη αγορά, θέτοντας σαφώς υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας, καθώς και αυστηρούς κανόνες φερεγγυότητας και εποπτείας της, κάτω από καθεστώς πλήρους εναρμόνισης, όπως άλλωστε προβλέπεται για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα με βάση την Έκθεση de Larosiere (25.2.2009 ομάδα υψηλού επιπέδου). Είναι, δε, σαφές ότι με το πλαίσιο αυτό η Ασφαλιστική Αγορά, όπως και οι άλλοι τομείς του χρηματοοικονομικού χώρου στην Ευρώπη, θα λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους εναρμόνισης και ολοκλήρωσης, γεγονός το οποίο διαμορφώνει κατ’ ανάγκη νέους όρους λειτουργίας και ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων διασυνοριακά.

Η «Φερεγγυότητα ΙΙ» βασίζεται στην εναρμονισμένη μέθοδο αποτίμησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων με βάση τους αναλαμβανόμενους κινδύνους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την εναρμονισμένη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων και την εναρμονισμένη εποπτική αναφορά και δημοσιοποίηση.

Η οδηγία “Omnibus II” έχει ήδη συμπεριλάβει ένα μεγάλο μέρος από τις  εξουσιοδοτήσεις τις οποίες προβλέπει η Οδηγία 2009/138/ΕΚ και οι οποίες προορίζονταν να θεσπιστούν μέσω  Κανονισμών.
Ήδη, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η θέσπιση κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού της Επιτροπής, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης για τη συμπλήρωση της Οδηγίας 2009/ 138/ΕΚ (C (2014) 7230 final).

Η πρόταση του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού βασίζεται σε ένα σύνολο 76  εξουσιοδοτήσεων, οι οποίες αφορούν στην αποτελεσματική εφαρμογής της Οδηγίας, και περιέχει κυρίως τεχνικές λεπτομέρειες, μεθόδους υπολογισμών και αποτίμησης στοιχείων για τη λειτουργική εφαρμογή της «Φερεγγυότητας ΙΙ».

Η πρόταση Κανονισμού θα περιλαμβάνει λεπτομερείς διατάξεις, τεχνικής φύσης, για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους ομίλους επιχειρήσεων, που θα αποτελούν τους κανόνες άσκησης της μικροπροληπτικής εποπτείας. Πιο συγκεκριμένα, η ομοιόμορφη εκτίμηση και ο υπολογισμός των Ελάχιστων Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (ΕΚΑ) καθώς και των Απαιτήσεων Φερεγγυότητας (ΚΑΦ), οι μακροχρόνιες επενδύσεις, η σύνθεση ιδίων κεφαλαίων, η αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, η διαφάνεια των πολιτικών σχετικά με τις αποδοχές, τα πρότυπα αναφορών προς τις αρχές (ποσοτικά υποδείγματα αναφοράς), η δημοσιοποίηση και διαφάνεια μέσω των «απαιτήσεων δημοσιοποίησης», ο υπολογισμός της φερεγγυότητας σε επίπεδο ομίλου, η κεφαλαιακή επάρκεια των ομίλων ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και η λειτουργία των θυγατρικών και υποκαταστημάτων, οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές παροχής εποπτικής έγκρισης χρήσης «φορέων ειδικού σκοπού» που ασκούν δραστηριότητες παρεμφερείς με αντασφάλειες, τα κριτήρια αξιολόγησης του καθεστώτος φερεγγυότητας σε Τρίτη χώρα και η εκτίμηση της ύπαρξης ισοδυναμίας αυτού με την «Φερεγγυότητα ΙΙ» είναι συνοπτικά μεταξύ των ζητημάτων με τα οποία ασχολείται η πρόταση.

Σημαντικότατο ζήτημα για την ομοιόμορφη άσκηση εποπτείας στο σύνολο του νέου πλαισίου είναι αυτό της στενής συνεργασίας των εποπτικών αρχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλειών και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) (Κανονισμός 1094/2010 για τη σύσταση της ΕΑΑΕΣ ΕΕ L 331/48 15.12.2010), κατά τη «Φερεγγυότητα ΙΙ», έτσι ώστε οι θεσπιζόμενες ρυθμίσεις να τυγχάνουν πλέον ομοιόμορφης εφαρμογής από όλες τις εποπτικές αρχές στην ΕΕ. Η ομοιόμορφη άσκηση εποπτείας θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Όπως στον χώρο των πιστωτικών ιδρυμάτων και στον χώρο των επενδυτικών εταιρειών, μέσω άλλων ρυθμίσεων, έτσι και στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, με την εφαρμογή της «Φερεγγυότητας ΙΙ» θα ολοκληρωθεί το πλάνο της δημιουργίας και της ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Η προσαρμογή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, επιπέδου φερεγγυότητας και είναι επίσης βέβαιο ότι εν τέλει η ασφαλιστική αγορά, επηρεαζόμενη και από τα τεκταινόμενα στον λοιπό χρηματοοικονομικό χώρο, θα επηρεαστεί και θα επηρεάσει θετικά.

Τέλος, η αναβάθμιση  της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα βελτιώσει την εικόνα του κλάδου στην ευρωπαϊκή αγορά και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες από τον κλάδο υπηρεσίες.

Θεόδωρος Κουτσούμπας, Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής (e-mail: [email protected])

Μια συνεργασία με το περιοδικό ΣΥΝήΓΟΡΟΣ

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας