Άρθρα

Χρηματ/κός Σύμβουλος: Τεχνοκρατικό επάγγελμα ή ταξίδι αγάπης και προσφοράς;

Του Κώστα Καστανάκη*

Είναι φυσικό, μετά από αρκετά χρονιά στον χώρο, να περνάνε σκέψεις από το μυαλό μας που μας οδηγούν να φιλοσοφήσουμε την εργασία μας. Στροβιλίζονται αναμνήσεις, εμπειρίες, όνειρα και δράσεις όλων των προηγούμενων ετών!

Όλοι έχουμε τόσες στιγμές που θεωρούσαμε ότι είχαμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον άνεμο, όσες που ένα απλό αεράκι ήταν ικανό να μας γονατίσει! Ο απολογισμός έρχεται αναπόφευκτα στη σκέψη.

Αναφέρομαι στον απολογισμό που έχει να κάνει με την καρδιά και την ψυχή μας. Αυτόν που φιλτράρει τα συναισθήματά μας, αυτόν που σκαλίζει τη συνείδησή μας και είναι μακριά, πολύ μακριά από το υλικό κέρδος. Είναι οι σκέψεις που μας κάνουν να αναρωτηθούμε: τι είναι τελικά αυτό που προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας;

Είμαστε απλοί τεχνοκράτες ή αυτό που απολαμβάνουμε μαζί με όποιον μας εμπιστευτεί είναι ένα αμοιβαίο ταξίδι προσφοράς και αγάπης;

Ο τίτλος μας, «Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος ή Financial  Planner», φαντάζει κάτι άψυχο χωρίς συναίσθημα, μακριά από αυτό που ονομάζουμε καρδιά, προσφορά και αγάπη στον συνάνθρωπό μας.

Τι κάνουμε, λοιπόν, μέσα σε κάθε μέρα μας; Ας αναλύσουμε αυτό που γίνεται, όταν βρεθούμε με έναν συνάνθρωπό μας:

Ακούμε με προσοχή και πραγματικό ενδιαφέρον τα όνειρα, τις ανησυχίες και τους στόχους του. Αν είναι “μπερδεμένος” με τα καθημερινά του, τον βοηθάμε να δει πιο μακριά και να ιεραρχήσει όλα τα παραπάνω. Του προσφέρουμε τη δυνατότητα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να ξεκολλήσει το μυαλό από τα προσωρινά, που του θολώνουν τη σκέψη, και να δει ρεαλιστικά το μέλλον, το δικό του και της οικογένειάς του. Τον βοηθάμε να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να σκεφτεί πώς να τους διεκδικήσει. Μαζί μας θα ονειρευτεί ξανά, θα πάρει κουράγιο και ανάσα ζωής για το μέλλον του!

Ποιοι άλλοι θα κάθονταν με υπομονή να ακούσουν τις ανησυχίες του, τα όνειρά του, τα προβλήματά του, προσωπικά και οικογενειακά; Να τον βοηθήσει να τα ξεκαθαρίσει! Να βρουν μαζί τι είναι πραγματοποιήσιμο και τι όχι!

Αναλαμβάνει μετά η εμπειρία μας, η γνώση μας και το ενδιαφέρον μας να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα.

Το αποτέλεσμα είναι λύσεις εφικτές, λογικές και πρακτικά εφαρμόσιμες, με σκοπό να οδηγήσουν με ασφαλή τρόπο στους στόχους του ενδιαφερόμενου και των αγαπημένων προσώπων του.
Ακολουθεί συζήτηση που εστιάζει στην κατανόηση των λύσεων, στην υλοποίηση αυτών και στη σωστή καθοδήγηση της όλης διαδικασίας. Εδώ η συνεισφορά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική!

Οφείλουμε να “μεταφράσουμε” τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του σε προσιτές λύσεις, λογικές και κατανοητές, που θα μπορέσει να ακολουθήσει και να υλοποιήσει. Ξέρετε πολλούς που θα έκαναν σωστά και ολοκληρωμένα αυτή τη “μετάφραση”;

Έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις και στο σημείο αυτό ξεκινά ένα ταξίδι ζωής για όλους! Ταξίδι αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που χρειάζεται να αποδεικνύεται συνεχώς, να ανανεώνεται και να ακολουθεί τις μεταβολές της ζωής.

Είναι δυνατόν να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, χωρίς να καταθέσουμε κομμάτι από την ψυχή μας, από την καρδιά μας;

Κάποτε θα φτάσει η στιγμή της εκπλήρωσης των όρων της συνεργασίας μας, η στιγμή που έμπρακτα θα σταθούμε στο πλάι του συνανθρώπου μας, της οικογένειας του! Και τότε τι θα γίνει; Θα δώσουμε μόνο χρήματα! Μήπως, όμως, δίνουμε πολύ περισσότερα από χρήματα;

Φροντίζουμε την Υγεία όλης της οικογένειάς, έτσι ώστε να έχει αξιοπρεπή πρόσβαση στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη νοσηλεία! Δίνουμε τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα τα παιδιά! Προσφέρουμε μια ικανοποιητική σύνταξη για τα χρόνια της ξεκούρασης! Φροντίζουμε να διατηρηθεί το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας, σε περίπτωση που μειωθεί ή μηδενιστεί το εισόδημα! Βοηθάμε στη σωστή και εξειδικευμένη επενδυτική τοποθέτηση.

Επιτρέπουμε σε μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί μετά από μια καταστροφή! Κτίζουμε ξανά ή επισκευάζουμε το σπίτι, αν κάτι το αναπάντεχο έρθει! Αντικαθιστούμε περιουσιακά στοιχεία από μερική ή ολική καταστροφή. Καλύπτουμε τις συνέπειες ενός λάθους ή μιας απροσεξίας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό  επίπεδο! Και τόσα άλλα…

Είναι, λοιπόν, όλα τα παραπάνω ένα τεχνοκρατικό επάγγελμα; Ή μήπως είναι ένα ταξίδι εμπιστοσύνης, συνεργασίας, κατανόησης και προπαντός ένα ταξίδι προσφοράς και αγάπης, που όλοι μας πρέπει να το ζήσουμε στο μέγιστο βαθμό!


kastanakis* Ο κ. Κώστας Καστανάκης γεννήθηκε το 1965 στα Χανιά και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Εφαρμογής. Ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου από το 1989, σε συνεργασία με την Interamerican. Έχει πιστοποίηση L.U.T.C.F σε Personal Insurance, όπου διατέλεσε και Moderator, καθώς και ως Financial Planner από την Achmea Academy. Διαθέτει πιστοποίηση στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική και στο Financial Planning από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πιστοποιημένος Financial Planner από τον eficert. Είναι μέλος του ΠΣΑΣ, του HFPA, καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Million Dollar Table (MDRT – The Premier Association of Financial Professionals), όπου έχει τη θέση του Area Chairman.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας